הזכות לחירות – אשפוז כפוי

בג"ץ: על המדינה לנמק מדוע לא תמנה עו"ד לכל אדם המאושפז בכפייה

בג"ץ הוציא צו על תנאי בעתירת האגודה לזכויות האזרח וארגון "בזכות", המורה למדינה לנמק תוך 60 יום מדוע מאושפזים בכפייה אלפי בני אדם ללא ייצוג משפטי
 
שופטי בית המשפט העליון מישאל חשין, יעקב טירקל ומרים נאור הוציאו ב- 17.1.02 צו על-תנאי המורה למדינה לנמק תוך 60 יום מדוע לא תמנה עורכי דין מייצגים לכל אדם אשר נגדו ננקטים הליכים לאשפוז כפוי לפי החוק. הצו הוצא בתחילת הדיון בעתירה לבג"ץ שהגישו האגודה לזכויות האזרח וארגון "בזכות" – המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות, נגד משרד המשפטים. העתירה הוגשה בחודש מרץ 2001 בדרישה להפיץ בין כל הוועדות הפסיכיאטריות הפועלות לפי חוק טיפול בחולי נפש, רשימה של עורכי דין, מתוכה ימונו עורכי דין לכל מי שכנגדם מתנהלים הליכים לאשפוז כפוי לפי החוק, והם אינם מיוצגים על-ידי עו"ד. העתירה הוגשה ע"י עורך דין דורי ספיבק מהתוכנית לזכויות אדם בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב.

מדי שנה נלקחים אלפי אנשים, בניגוד לרצונם, ומושמים מאחורי סורג ובריח, במסגרת אשפוז פסיכיאטרי כפוי. בעתירה מתוארת מצוקה קשה, תחושת השפלה וחוסר אונים בקרב המתנגדים לאישפוזם הכפוי, המנסים ללא סיכוי של ממש להגן על חירותם ועל כבודם.

בדיון היום, מייד לאחר שהודיע על הוצאת הצו, פנה ראש ההרכב, השופט מישאל חשין, אל נציגת פרקליטות המדינה, ואמר ש"יש תחושה שהדבר נגרר". ואכן, מדגיש עו"ד ספיבק, מאז הגשת העתירה לא חלה כל התקדמות לקראת יישום מסקנות ועדת שניט, שהמליצה באופן חד-משמעי על מינוי עורכי דין מייצגים בהליכים אישפוז כפוי. על אף שפרקליטות המדינה מדגישה את העובדה שהיא מכירה ב"חשיבות הנושא", בפועל כל משרדי הממשלה מזניחים אותו.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות להליך הוגן,הזכות לחירות – אשפוז כפוי,הזכות לשוויון,זכויות אזרחיות,זכויות אנשים עם מוגבלות

סגור לתגובות.