שופט בית משפט השלום בירושלים גד ארנברג קבע ביום חמישי (27.1.10) – בניגוד לעמדת משטרת ירושלים – כי "העובדה שהמתקהלים [בשייח' ג'ראח] אוחזים בשלטים או אף כורזים סיסמאות, בין אם הכרזה נעשית באמצעות מגפון ובין אם לאו אינה טעונה רישיון… ולא מהווה עבירה רק בשל כך שהיא נעשית ללא רישיון".
את ההחלטה פרסם השופט במסגרת דיון בעניין כתבי אישום שהוגשו נגד 18 מפגינים שנעצרו בשכונת שייח' ג'ראח בירושלים ביום שישי האחרון. השופט דחה את בקשת המשטרה להרחיק את המפגינים משייח' ג'ראח עד תום ההליכים, וקבע כי עומדת להם הזכות לממש את חופש הביטוי והמחאה, כל עוד מדובר בעצרת מחאה המתקיימת בגבולות החוק, גם כשזו מתקיימת ללא רישיון משטרתי.
בהחלטתו כתב השופט:
"הזכות לאסיפה, להפגנה, לתהלוכה ולהבעת דעה הן זכויות יסוד… כל צמצום של זכות כזו צריך להיעשות על דרך הצמצום ותוך מתן פרשנות מצמצמת… התקהלות של 50 איש ומעלה אסורה אך ורק אם מטרת ההתקהלות היא לשמוע נאום הוא הרצאה על נושא בעל עניין מדיני או כדי לדון בנושא כזה. ככל שמטרת ההתכנסות אינה כזו – לא דרוש רישיון כדי לקיימה".
כנו כן כתב השופט: "אין די בחשש שאחרים המתנגדים להתקהלות ולמטרתה עלולים להפר את שלום הציבור כדי להפוך את ההתקהלות לבלתי חוקית…ההיפך הוא הנכון: לאור היות הזכות לאסיפה ולהבעת דעה זכות יסוד, על המשטרה להגן על המתקהלים מפני אותם אחרים ולא להכריז על ההתקהלות כבלתי חוקית בשל אותו חשש מאחרים".
השופט קבע, עם זאת, שיש ראיות לכאורה להתפרעות, מאחר שהמפגינים חשודים שלקראת סופה של עצרת המחאה הם ירדו לכביש ונעמדו מול מחסום משטרתי בניגוד לחוק.
דן יקיר, היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח, שייצג את הנאשמים יחד עם עורכי הדין לאה צמל ומיכאל ספרד, אמר בתגובה: "זו הפעם השניה בשבועיים האחרונים בהם שופטי בית משפט השלום חולקים באופן עקרוני על עמדת משטרת מחוז ירושלים ביחס לזכות ההפגנה בשייח' ג'ראח. אני מקווה שהחלטת השופט תביא לשינוי המדיניות השגויה הזו, שהשלכותיה רחבות ונוגעות לכלל קבוצת האוכלוסיה שיוצאת לרחוב להפגין".