שירותי רפואת החירום ופינוי באמצעות אמבולנסים ניתנים כיום בירושלים המזרחית באופן מוגבל, כיוון שכניסתם של אמבולנסים מותנית בהמתנה לליווי משטרתי, שפעמים רבות אינו מגיע בזמן אמת.
מתלונות רבות שהגיעו מתושבי ירושלים המזרחית עולה תמונה עגומה של איחורים ניכרים בזמני הגעת אמבולנסים הנקראים למתן טיפול חירום. העיכובים הם משמעותיים ויכולים להימשך שעה ואף יותר. כידוע לכל, עיכובים בהגעתם של אמבולנסים במצבי חירום עלולים לגרום (וכך גם קרה בפועל לא אחת) להחמרת הפגיעה ממנה סבל החולה, עד כדי אובדן החיים.
לאחר תקופה ארוכה של תחקיר הנושא ופניות למד"א ולמשטרה שלא העלו דבר, פנתה האגודה ביחד עם עמותת רופאים לזכויות אדם (רל"א) למשרד הבריאות בדרישה להסדרת נושא פינוי החירום הרפואי בירושלים המזרחית. במכתב פורטה תמונת המצב, וכן פורטו דוגמאות לאירועים בהם חלו עיכובים משמעותיים בהגעת האמבולנס לחולים, אשר גרמו להרעה במצבם. בפנייה עמדנו על חובתו של משרד הבריאות להתערב לשינוי המצב מיסודו ולהסדרת שירותי פינוי חירום הולמים לתושבי מזרח ירושלים. לשם כך דרשנו לשקול את ביטול נוהל הליווי הקיים, או לחילופין, אם יוכח כי המצב הביטחוני עדיין מחייב ליווי משטרתי, לחפש פיתרונות אחרים שיבטיחו שירותי פינוי רפואיים בזמן אמת משכונות ירושלים המזרחית הערביות.
בעקבות פניית האגודה לזכויות האזרח נתקיימה פגישה במשרד מנכ"ל משרד הבריאות, במסגרתה הוחלט על צמצום היקפו של הנוהל הקיים, על שיפור מעורבותו של משרד הבריאות בקביעת הנוהל על ידי המשטרה ומד"א, ועל שיפור המעקב הקיים על האלטרנטיבה העיקרית למד"א – חברת הסהר האדום הירושלמי.
בשלב זה, עורכות הרשויות בדיקות באשר לשינוי הנהלים, והאגודה ורל"א ממשיכים בניסיונות לקדם את הטיפול בנושא בהקדם האפשרי.
קישורים:
דוח האגודה: זכויות אדם בירושלים המזרחית: עובדות ונתונים, מאי 2010
זכויות תושבי ירושלים המזרחית – דף ראשי