לחייב את העיריה להכפיל את תקציב תפעול מוסדות החינוך בירושלים המזרחית

כיתה בירושלים המזרחית.צילום: Mirah Curzerכיתה בירושלים המזרחית.צילום: Mirah Curzer
האגודה עתרה לבית המשפט: לתוצאות ההחלטה שלא לתקצב את מוסדות החינוך במלוא הסכום שנקבע ובניגוד לקביעת מנח"י השלכות חמורות: היעדר ציוד לימודים בסיסי כגון שולחנות וכסאות, מחסור בציוד למעבדות ולספריות, חלונות ודלתות שבורים, מזגנים חסרים או מקולקלים, ועוד

האגודה לזכויות האזרח עתרה היום (16.9.10) לבית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים, בדרישה לחייב את עיריית ירושלים לתקצב את מוסדות החינוך בירושלים המזרחית, בכל הנוגע להוצאות תפעול בתי ספר וגני ילדים, בהתאם לסכומים אשר נקבעו על ידי המנהלה לחינוך ירושלים (מנח"י), לפי החישוב הנהוג על-ידיה. העתירה חושפת כי מוסדות החינוך הרשמיים בירושלים המזרחית תוקצבו בשנת 2010, כמו גם בשנים שקדמו לכך, בסכום הנמוך בכ-50% מהסכום הנדרש להפעלתם.

לקראת דיוני התקציב לשנת 2010, העלו חישובי מנח"י כי התקציב הדרוש לתפעול מוסדות החינוך בירושלים המזרחית הוא כ-20,000,000 ש"ח. אולם, בהחלטת מליאת עיריית ירושלים הוחלט להגדיל את תקציב התפעול של מוסדות החינוך בירושלים המזרחית לשנת 2010 בכ- 1,000,000 ש"ח, כך שהוא יעמוד על סך של כ-9,600,000 ? בלבד – פחות ממחצית מהסכום שנקבע על ידי מנח"י. התקצוב החסר הוא תקצוב המיועד לתפעול השוטף של הספר מוסדות החינוך הרשמיים במזרח העיר, כגון – תשלומי חשמל ומים, רכישת ציוד, תחזוקה בסיסית ותיקונים קטנים.

ביקורת על החלטת העירייה נשמעה גם מפי היועץ המשפטי לעירייה, עו"ד יוסי חביליו, שהזהיר בחוות דעת שהגיש באפריל השנה: "לאור האמור בחוות דעתי הרי שיש לפעול להגדלה משמעותית של תקציב הפעולות למוסדות חינוך רשמיים במזרח העיר במסגרת התקציב המתוכנן לשנת 2011, שכן הדבר מחויב מעקרונות השוויון. מעבר לכך, באם העירייה לא תעשה כן יש חשש שהדבר לא יעמוד במבחן משפטי".

מהעתירה, שהוגשה בשם 14 עותרים ממזרח העיר המייצגים ועדי הורים ומוסדות קהילתיים בשכונות שונות, עולה כי השלכותיו של תת-התקצוב באות לידי ביטוי הן בפגיעה ברמת הלימודים והן בסכנה לפגיעה בבריאותם של התלמידים ובשלמות גופם, עקב חוסר היכולת לשמר רמת בטיחות, היגיינה וניקיון ראויה במוסדות החינוך.

מחמוד עבד רבו העיד על המצב השורר בתיכון בבית צפפא: "במספר כיתות, דלתות הכיתות שבורות ולא מתוקנות, וזכוכיות בחלונות שבורות או חסרות. נורות בכיתות חסרות ואין כמעט ארונות אחסון בבית הספר. ארונות רבים נשברו עם הזמן ולא הובאו חדשים במקומם. במקלט, המשמש כחדר טלביזיה, אין פתח אוורור, וביקשנו להתקין שם מזגן. כשהועלו הטענות בנושא בפני מנהל בית הספר, הוא אמר שאין לו תקציב לתקן את כל הליקויים."

עו"ד קרן צפריר מהאגודה לזכויות האזרח: "עיריית ירושלים ומשרד החינוך יודעים היטב כי מצב החינוך בירושלים המזרחית הוא בכי רע כתוצאה מהזנחה ממושכת, אך מעדיפים לנתב את הכספים הדרושים למטרות אחרות. במצב הקיים כיום, בו תנאי הלימוד קשים ביותר, המחסור בכיתות לימוד רב והצפיפות בלתי נסבלת, הענקת תקציב תפעול הולם הוא קריטי ובלעדיו לא יצליחו מוסדות הלימוד להעניק חינוך ראוי לתלמידי ירושלים המזרחית".

‏עת"מ 25832-09-10

"תעודת עניות: מצב מערכת החינוך בירושלים המזרחית, ספטמבר 2010", דוח האגודה לזכויות האזרח ועמותת עיר עמים

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לחינוך,הזכות לחינוך,זכויות חברתיות,זכויות תושבי ירושלים המזרחית

סגור לתגובות.