בג"ץ ידון מחר: האם תושבים בדואים ימשיכו לצעוד שעתיים וחצי למרפאה

בג"ץ ידון מחר (26.2.09) בעתירה הדורשת להקים מרפאה בכפר הבדואי הבלתי מוכר תל-אלמלח. מסקר של רופאים לזכויות אדם עולה, כי ארבע מתוך חמש נשים מהכפרים הבלתי-מוכרים אינן יכולות להגיע לשירותי מרפאה או תחנה לאם ולילד כאשר הן זקוקות להם

המועצה האזורית לכפרים הבלתי מוכרים בנגב | רופאים לזכויות אדם | האגודה לזכויות האזרח

בג"ץ ידון מחר (26.2.09) בעתירה הדורשת להקים מרפאה בכפר הבדואי הבלתי מוכר תל-אלמלח. העותרים, רופאים לזכויות אדם (רל"א), האגודה לזכויות האזרח, המועצה לכפרים הבלתי מוכרים ויו"ר ועד תושבי הכפר תל אלמלח, איברהים אבו מסאעד, טוענים לפגיעה קשה ונמשכת בזכותם לבריאות ולאפלייתם לעומת ישובים יהודים בנגב. רק ב-12 מתוך 45 הכפרים הבלתי מוכרים בנגב, מופעלות היום מרפאות, ורק בשמונה כפרים יש תחנות לבריאות המשפחה ("טיפת חלב"). לעומתם, יישובים כפריים יהודים קטנים נהנים ממרפאות נגישות.

בעתירה שמוגשת כנגד שר הבריאות, מוסדות התכנון וקופות החולים מצוין כי גם עמדתו המקצועית של משרד הבריאות היא שיש להקים מרפאה במקום, אולם מוסדות התכנון אינם מאפשרים הקמת המרפאה, גם לא במבנה זמני.

בעתירה מצוין כי "המרפאה הקרובה ביותר לתל אלמלח נמצאת בכסייפה, מרחק 15-18 ק"מ מבתי התושבים. בהיעדר תחבורה ציבורית סדירה ותשתיות תחבורה בסיסיות, משך ההגעה הממוצע מתל אלמלח למרפאה בכסייפה אורך כשעתיים וחצי לכל כיוון. לכן אין פלא, כי חלק מהתושבים מוותרים ונמנעים מללכת לרופא ואינם מקבלים טיפולים חיוניים".

לפי סקר של רופאים לזכויות אדם, ארבע מתוך חמש נשים בדואיות-ערביות מהכפרים הבלתי-מוכרים אינן יכולות להגיע לשירותי מרפאה או תחנה לאם ולילד כאשר הן זקוקות להם. מחסור בשירותי רפואה הוא גורם ישיר לשיעור גבוה של תמותת תינוקות, סרטן, סכרת ומחלות אחרות. אחוז הילדים הבדואים המחוסנים הוא הנמוך בארץ.

"קשה לראות מהי התכלית, שבבסיס ההימנעות המכוונת של המשיבים מנקיטת כל פעולה להסרת החסמים התכנוניים שיאפשרו הקמת המרפאה, ולו במבנה יביל וארעי", נכתב בעתירה.

עו"ד גיל גן-מור מהאגודה לזכויות האזרח, שכתב את העתירה ביחד עם עו"ד באנה שגרי-בדארנה: "שר הבריאות ציין בתגובתו את הצורך להמתין לממצאי דוח ועדת גולדברג, ועדה ציבורית שהוקמה לדון בסוגיית ההתיישבות הבדואית. בינתיים פורסם הדוח, והוא שולל אחת לאחת את טענות שר הבריאות. הוועדה קבעה במפורש, כי אין אמת בטענה שתושבי הכפרים הבלתי מוכרים הינם פולשים, וכי יש להפסיק את ההתעלמות מהבדואים ויש להכיר בכפרים שלהם ולספק להם תשתיות בריאות. אנו מצפים ממשרד הבריאות להסיר את כל החסמים להקמת המרפאה".

למידע נוסף על העתירה ולכתבי בית דין

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לבריאות,הכפרים הבלתי מוכרים,זכויות המיעוט הערבי,זכויות חברתיות,שוויון בשירותי בריאות

סגור לתגובות.