משפטנים בכירים: כבילת מהגרי עבודה למעסיקיהם – בלתי חוקתית

שורה ארוכה של משפטנים בכירים – בהם זוכה פרס ישראל השר לשעבר פרופ' אמנון רובינשטיין, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, השופט (בדימוס) מיכאל בן יאיר, הסנגור הציבורי הראשי הראשון פרופ' קנת מן, שופטים בדימוס ומשפטנים בכירים מהאקדמיה, פנו אתמול (27.3.11) ליו"ר הכנסת רובי ריבלין בקריאה לבלום הצעת חוק פוגענית המבקשת לעקוף את פסיקת בג"ץ ולהכשיר את כבילת מהגרות ומהגרי העבודה למעסיקיהם. היום, 28.3.11, צפויה ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת לאשר את הצעת החוק לקראת הצבעה בקריאה שנייה ושלישית.

בפנייתם מזהירים המשפטנים כי "אם תתקבל, צפויה ההצעה לפגוע פגיעה אסורה בזכויות יסוד של מהגרות עבודה ושל מהגרי עבודה, וזאת באמצעות העמקתה וביצורה של תלותם במעסיקיהם לצורך שימור מעמדם החוקי, וסיכול יכולתם להיחלץ ממצבים של העסקה פוגענית". הם מציינים, כי הצעת החוק מאיימת להחזיר את הסדר הכבילה למעסיק, עליו פסק בית המשפט העליון בשנת 2006, כי הוא "מעין עבדות בגרסה מודרנית", וכי הסדר הכבילה פוגע עמוקות בקשת רחבה של זכויות אדם מוגנות, ובראשן הזכות לכבוד ולחירות אישית.

על פי הצעת החוק, שר הפנים יהיה רשאי לקבוע לגבי מהגרי עבודה בתחום הסיעוד את מספר המעסיקים שהם רשאים לעבור ביניהם. שר הפנים יהיה רשאי גם לקבוע לגבי מהגרי עבודה איזור גיאוגרפי שרק בו יהיו רשאים לעבוד. עוד קובעת ההצעה, כי שר הפנים יהיה רשאי לקבוע את תחום עיסוקם של מהגרי עבודה, ובפועל – לכבול מהגרות עבודה ומהגרי עבודה לתתי-תחומים בענף הסיעוד (כך, למשל: סיעוד קשישים, סיעוד במקרים של מוגבלות קשה, סיעוד קטינים, וכו').

לדברי השר לשעבר פרופ' אמנון רובינשטיין,"הדמוקרטיה הישראלית נבחנת, בין השאר, על פי יחסה לעובדים הזרים, וכבילת עובד למעביד אינה מתיישבת עם אופיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. ממשלת ישראל רשאית שלא להביא עובדים זרים, ואולם משעה שהובאו הם בחסות החוק הישראלי, וחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו חל עליהם."

המכתב נחתם בציטוט מתוך פסיקת המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופט מישאל חשין מ-2006, בה הוא כותב על כבילת העובדים: "כלימה תכסה את פנינו בראותנו כל אלה, וכיצד נחריש".

על המכתב חתומים 53 משפטנים בכירים, ובהם השופטים בדימוס יהודית צור, סביונה רוטלוי ובעז אוקון, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר מיכאל בן יאיר, הסניגור הציבורי הראשי הראשון פרופ' קנת מן, ומשפטנים בכירים מן האקדמיה ובהם: פרופ' מרדכי קרמניצר, פרופ' פרנסס רדאי, פרופ' אוריאל פרוקצ'יה, פרופ' איל בנבנישתי פרופ' ז'וזה ברונר, פרופ' עלי זלצברגר, פרופ' פניה עוז-זלצברגר, פרופ' אלון הראל, פרופ' דוד אנוך, פרופ' נטע זיו, פרופ' גיא מונדלק, פרופ' אייל גרוס, פרופ' יונתן יובל, פרופ' אורן פרז, פרופ' סיליה פסברג, פרופ' יובל שני ופרופ' משה כהן-אליה.

המכתב המלא

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: זכויות אזרחיות,מהגרי עבודה

סגור לתגובות.