האגודה לזכויות האזרח בישראל, מוקד סיוע לעובדים זרים, קו לעובד והתוכנית למשפט ורווחה באונ` ת"א, טוענים כי מדיניות הגירוש הגורף אינה הכלי להתמודד עם בעיות המשק הישראלי והאבטלה הגואה בקרב העובדים הישראלים, ומציעים רפורמה במדיניות העסקת העובדים הזרים.
נתונים:
- הרשות לתכנון כוח אדם במשרד העבודה בסקר שפורסם בחודש אוגוסט שנה שעברה : שכרם ותנאי עבודתם של העובדים הלא חוקיים במדינת ישראל גבוהים וטובים יותר משל העובדים החוקיים.
- דו"ח מבקר המדינה מאפריל 99` : 68.5% מהעובדים הזרים משתכרים פחות משכר מינימום. הדו"ח ממשיך וקובע כי נוהלי הכבילה של העובדים למעסיקים תורמים להוזלת העסקתם של העובדים הזרים והופכים את העסקתם לכדאית יותר.
נהלי הכבילה ומחדלי מחלקת האכיפה באכיפת החוק על מעסיקי העובדים הזרים פוגעים בזכויות העובדים הזרים ומהווים גורם מרכזי בכדאיות העסקתם.
הארגונים מדגישים, כי רק שוק עבודה חופשי בתנאים של היצע וביקוש ותחרות חופשית יאפשרו לעובדים ישראלים להיכנס לענפים שמהם נדחקו בשל התחרות של עבודה זולה, שיצרו נהלי הכבילה.
במקום להשקיע בגירוש העובדים הזרים, על הממשלה לפעול לניטרול התמריצים הכלכליים בהעסקתם, זאת על-ידי ביטול הסדרי הכבילה והגברת אכיפת החוק על המעסיקים.
הארגונים מביאים להלן הצעה לרפורמה במדיניות העסקת העובדים הזרים:
- תופסק הבאת עובדים חדשים לארץ, כשבמקביל עובדים הנמצאים בישראל, בהיתר וללא היתר יקבלו היתר לעבוד בענפים שלהם יועדו. ההיתר יהיה כללי, לתקופה קצובה, לעבודה בענף מסויים, ולא לעבודה אצל מעסיק מסויים כנהוג היום.
- ההיתר למעסיק יותנה בהעסקה בפועל של העובד. היתרים יינתנו לא רק לחברות הבנייה אלא גם לעוסקים אחרים בענף: קבלני שיפוצים, עבודות עפר,קבלני משנה בתחום נגרות הבניין, הטיח, האינסטלציה וכו`. עובד שימצא מעסיק המעוניין להעסיקו, יגיע יחד עם המעסיק ללשכת התעסוקה המקומית. המעסיק יציג הסכם עבודה עם העובד ופרטי המעסיק ירשמו בתיק העובד. עובד שיעזוב ויעבור למעסיק אחר, ההיתר יעבור איתו. יוצא שהעובדים יוכלו לעבור ממעסיק למשנהו, באותו ענף, ללא הגבלה.
- חברות כח האדם תשמשנה כחברות השמה בלבד.
- נטילת דרכונים: מאחר ולא ניתן להסדיר את המעבר של העובד ממעסיק למעסיק ללא דרכונו, קיים חשש שמעסיקים יעכבו דרכונים. יוטל קנס כספי גבוה על מעסיק ו/או חברת כח-אדם שיעכבו דרכונים וייסרבו להחזירם לעובדים.