בוטלו כתבי אישום נגד אזרחים ערבים שנעצרו לאחר משמרת מחאה

בעקבות התערבות האגודה לזכויות האזרח בוטלו כתבי האישום נגד עשרה אזרחים ערבים שנעצרו בלוד לאחר משמרת מחאה באפריל האחרון. הגשת כתבי האישום היוותה פגיעה בחופש הביטוי ובזכות להפגין, ונעשתה אך ורק בשל שיוכם הלאומי של האזרחים

בתום דיון שהתקיים ב- 15.12.02 בפני השופט שמואל ברוך, סגן נשיא בית משפט השלום ברמלה, בוטלו כתבי האישום בגין "התקהלות אסורה" שהוגשו נגד עשרה תושבי רמלה ולוד באפריל האחרון. כתבי האישום הוגשו לאחר שהעשרה נעצרו בעקבות משמרת מחאה שקטה כנגד פעולות צה"ל בשטחים שנערכה בכיכר העצמאות בלוד ב- 9 לאפריל 2002. הנאשמים יוצגו על-ידי עו"ד דן באומן מטעם האגודה לזכויות האזרח, ועורכי הדין איבתיסאם טנוס וזיאד אבו גאנם.

בתגובה לביטול כתבי האישום מציין עו"ד דן באומן, סניגור הנאשמים, כי החומרה היתרה בפרשה זו טמונה בעובדה שהיועץ המשפטי אישר בכבודו ובעצמו את כתבי האישום ואף הוסיף את עבירת המרדה לשניים מהנאשמים, עבירה שבוטלה לפני מספר חודשים. עו"ד באומן מדגיש, כי רק עמדתה העיקשת של האגודה לזכויות האזרח, שזכתה לגיבוי בית המשפט, הביאה את היועץ המשפטי לשקול מחדש את עמדתו, ויש לברך על כך.

ביטול כתבי האישום נתבקש על-ידי נציג הפרקליטות, וזאת לאחר שהשופט צפה בקלטת וידאו שצולמה בעת קיום משמרת המחאה וציין שלדעתו אין המדינה מסוגלת להוכיח את האישום בדבר "התקהלות אסורה". בחודש יוני האחרון פנה עו"ד עאוני בנא מהאגודה לזכויות האזרח ליועץ המשפטי לממשלה, מר אליקים רובינשטיין, בבקשה לביטול כל כתבי האישום. בפנייתו ציין עו"ד בנא, כי בעת משמרת המחאה החזיקו 11 האזרחים, ביניהם קטין, בשלטים בלבד, מבלי שקראו קריאות כלשהן. מספר דקות לאחר שנאספו, כשמספר האנשים במשמרת אינו עולה על 15 איש, הגיעו למקום שוטרים מתחנת לוד, הכריזו שההפגנה אינה חוקית וביקשו מהמפגינים להתפזר. משסירבו להתפזר, החלו השוטרים לבצע מעצרים. המפגינים שנעצרו פנו לאגודה לזכויות האזרח בבקשה לסיוע משפטי. כתב האישום נגד הקטין טרם בוטל.

עוד צויין בפנייה ליועץ המשפטי, כי אין כל בסיס משפטי ו/או עובדתי להגשת כתבי האישום, מאחר שנסיבות העניין מצביעות על כך, כי שיקולים זרים של השתייכות לאומית והשקפות פוליטיות הם אשר הביאו למעצרם, חקירתם והעמדתם לדין של המשתתפים במשמרת המחאה. עו"ד בנא הוסיף, כי התנהגות המשטרה במקרה זה פוגעת קשות, וללא כל הצדקה עניינית, בזכותם החוקתית של הנאשמים לחופש ביטוי וחופש הפגנה. בפנייה מפורטים המחדלים והפגמים החמורים שנתגלו במעצרם ובחקירתם של הנאשמים, אשר מצדיקים את ביטולם לאלתר של כתבי האישום. כך, למשל, מוכיחים חומר החקירה, כולל קלטת הוידיאו, והמציאות בשטח בעת משמרת המחאה, כי לשוטרים שהגיעו למקום לא הייתה סיבה לחשוש שיופר השלום והסדר הציבורי במקום, ולפיכך לא הייתה להם שום סמכות חוקית לעצור את הנאשמים. בנסיבות העניין, הנאשמים נעצרו אך בשל השתתפותם בפעולת מחאה, שהמשטרה סברה, בטעות, שנדרש רישיון לעריכתה.


האגודה לזכויות האזרח שבה ומדגישה, כי הזכות להפגין היא זכות יסוד, המעוגנת כיום בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. ייחודה של הפגנה כדרך ביטוי הוא בכך, שהיא מתקיימת במקום ציבורי, דבר שמאפשר למפגינים להסב את תשומת לב הציבור לנושא או דעה מסויימים, ולהדגיש את כמות התמיכה באותה דעה.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות להפגין,זכויות אזרחיות,זכויות המיעוט הערבי,חופש הביטוי,עוד

סגור לתגובות.