ההצעה להגביל את מספר היחידות לשבץ מוחי – פגיעה בזכויות תושבי הפריפריה

האגודה וארגונים לזכויות חולים פנו לסגן שר הבריאות בנוגע להצעת משרד האוצר במסגרת חוק ההסדרים 2009-2010, להגביל את מספר היחידות לטיפול בשבץ מוחי. צעד כזה עלול לפגוע קשות בתושבי הפריפריה, בשל הצורך לקבל טיפול רפואי במסגרת חלון זמן קריטי

נאמן – עמותת נפגעי ארוע מוחי | האגודה לזכויות האזרח בישראל | האגודה לזכויות החולה

6 במאי 2009

לכבוד
סגן שר הבריאות
ח"כ יעקב ליצמן

שלום רב,

הנדון: הצעת משרד האוצר להגביל את מספר היחידות לשבץ מוחי

1. סעיף 3 בהצעת ההחלטה של משרד האוצר במסגרת חוק ההסדרים והתקציב, מציע להגביל את מספר יחידות השבץ המוחי בבתי החולים הציבוריים הכלליים ל-6 בלבד. בדברי ההסבר, מובהר כי היחידות תוקמנה רק במרכזי-העל (שיבא, איכילוב, בילינסון, רמב"ם, הדסה וסורוקה). כיום, קיימת רק יחידת שבץ מוחי אחת, והיא פועלת בבית חולים איכילוב בתל אביב.

2. אנו סבורים, כי:

  • הגבלה מראש כמוצע של מספר היחידות ושל פיזורן הגיאוגרפי עלולה להביא לפגיעה חמורה בתושבי הפריפריה ובזכותם לבריאות שכוללת בתוכה, מניה וביה, את עקרון השוויון.
  • הצעה זו יוצרת לכאורה דילמה קשה בין הזכות לבריאות ולשוויון בבריאות של תושבי הפריפריה לבין הצורך לחלק משאבים לאומיים, רפואיים וכספיים, באופן מושכל. ואולם, פתרונות סבירים ומאוזנים לדילמה הוצעו על ידי מיטב המומחים, כפי שנפרט להלן.
  • יש להחזיר את הסוגיה למקומה הנכון, בפורום מקצועי. לחילופין, יש לתקן את הנוסח המוצע בחוק ההסדרים בהתאם להמלצת בכירי המומחים בתחום, כמפורט להלן.
  • 3. לפי המועצה הלאומית לשבץ-מח, שבץ מוח הינו הקטלן השלישי לאחר מחלות לב וסרטן ומהווה את גורם הנכות העיקרי במבוגרים. מעבר לפגיעה בחולה, קרבן שבץ המוח, ובני משפחתו, הנטל הכלכלי על מערכות הבריאות הינו עצום. בארה"ב נאמד בכ-50 מיליארד דולר לשנה בעלות ישירה ובלתי ישירה. בארץ אין נתונים סטטיסטיים מדויקים, אך מקרי שבץ המוח נאמדים בכ- 15,000 מקרים בשנה, כ85% מהם משבץ מוחי איסכמי, קרי, מקריש דם, והשאר כתוצאה של דמם מוחי.

    4. הטיפולים במצב רפואי זה מתחלקים לטיפול תרופתי לא פולשני, ולטיפול כירורגי פולשני.

    5. לסובלים מקריש דם, יש "חלון זמן" קצר במהלכו ניתן להציל ממות, או למזער את נזקי הנכות. זאת, בתנאי שיגיעו לבי"ח, יעברו אבחון מתאים ויקבלו טיפול להמסת הקריש, (פרוצדורה שאינה פולשנית), תוך 4 שעות מהאירוע.

    6. לנפגעי שבץ מוחי כתוצאה מדמם מוחי, יש חלון הזדמנות של 6 שעות בהם ניתן לטפל באמצעות כירורגית מוח פולשנית. אם כך, טווח הזמן ואפשרות הטיפול המיידי הם עניינים קריטיים השלובים זה בזה.

    7. לפי ההצעה, יוגבל הטיפול למרכזי-העל, מתוך ההנחה כי מדובר בשירות רפואי "מתמחה", אשר יש טעם בהגבלתו למספר מרכזים, הן בשל הצורך בהתמחות רפואית מיוחדת והן בשל העלויות הגבוהות הכרוכות בהקמת היחידה, במיוחד בשל הפן הטכנולוגי של ההתערבות הפולשנית.

    8. כאן נוצר קושי שלא ניתן להשלים איתו – פגיעה קשה בתושבי הפריפריה (במיוחד תושב הצפון שכן, סורוקה נכלל ברשימת מרכזי-העל), וזאת בשל הצורך לקבל טיפול רפואי במסגרת חלון הזמן הקריטי, כאמור לעיל. חולה בפריפריה אשר עבר אירוע של שבץ מוחי עלול שלא לקבל הטיפול הרפואי הנדרש לו ולסבול מנזק בריאותי קשה ובלתי הפיך, וזאת בשל הקושי שיעמוד בפניו לקבל את הטיפול בתוך חלון הזמן הקריטי משום שאשפוז בבית חולים פריפריאלי, אבחון באמצעות בדיקת הדמיה (CT), והעברה למרכז עלולים לארוך הרבה יותר מ-4-6 שעות.

    9. המועצה הלאומית לשבץ מח עסקה בנושא לעומקו לפני כשלוש שנים, והציעה פתרון מיטבי מבחינה מקצועית, אשר, בעת ובעונה אחת, פותר את הקושי של הפגיעה בפריפריה ומאזן מחד, בין החובה לספק רפואה שוויונית לכל תושבי ישראל, ככתוב בעקרונות היסוד של חוק ביטוח בריאות ממלכתי; לבין, מאידך, הצורך לחלק משאבים באופן מושכל לטובת כל תושבי ישראל.

    10. בהתאם למועצה הלאומית לשבץ מח, ניתן לחלק את יחידות השבץ המוחי לשתי רמות, רמה בסיסית שמקיימת דרישות מינימום ותהיה בכל בית חולים בארץ, ורמה מתמחה שתפעל רק במרכזי-על:

    א. רמה בסיסית – יחידה ברמה זו תספק את הטיפול בהמסת קריש, פרוצדורה רפואית שניתן לקיימה בכל בית חולים בארץ, כמובן בכפוף לעמידה בקריטריונים הרפואיים המתאימים.

    ב. רמה מתמחה – יחידה ברמה זו תיתן גם מענה לצורך בטיפול כירורגי פולשני לחולים המאובחנים כזקוקים לכך, ותבוצע רק במרכזי-העל הרפואיים.

    אנו קוראים לך לפעול להוציא את סוגיית השבץ המוחי מהצעת משרד האוצר ומדיון במסגרת חוק ההסדרים והתקציב, ולהחזירה לדיון מקצועי ומעמיק בפורום המקצועי במשרד הבריאות.

    לחילופין בלבד, יש לשנות את נוסח ההצעה באופן שיבטיח הפתרון הבא:

    1. יחידות שבץ מוחי תתחלקנה לשתי רמות: רמה בסיסית הכוללת אבחון וטיפול בהמסת קריש, ורמה מתמחה הכוללת טיפול פולשני. שר הבריאות יגדיר באופן מדויק את הקריטריונים לרמות השונות.

    2. כל בית חולים ציבורי אשר יעמוד בדרישות המינימום ובכפוף לאישור השר, יוכל לפתוח יחידת שבץ מוחי בסיסית.

    3. יחידות שבץ מתמחות תפתחנה רק במרכזי העל.

    4. משרד הבריאות יפעל כדי לפתור את בעיית הנגישות המיוחדת למרכז על של תושבי הגליל המזרחי ורמת הגולן.

    בכבוד רב ובציפייה למענה מהיר,

    פנינה רוזנצוויג – מנכ"ל, נאמן – נפגעי ארוע מוחי
    ד"ר יצחק זקס, העמותה לנפגעי CVA ומשפחותיהם
    שמוליק בן יעקב, האגודה לזכויות החולה
    רמי אדוט, האגודה לזכויות האזרח

    • LinkedIn
    • Twitter
    • Facebook
    • Print
    • email

    תגיות:

    קטגוריות: הזכות לבריאות,זכויות חברתיות,שוויון בשירותי בריאות

    סגור לתגובות.