מחר (16.7.07) תדון ועדת הכלכלה של הכנסת בהצעת החוק להגבלת הגישה לאתרי אינטרנט, שהציע ח"כ אמנון כהן מש"ס. הצעת החוק קובעת, כי ספקי האינטרנט יחוייבו לחסום באורח גורף אתרים, שיסווגו ככאלה שעיקר עיסוקם הינו מין, אלימות או הימורים. גישה לאתרים אלה תתאפשר רק למבוגרים, אשר יודיעו במפורש, כי אינם מעוניינים בסינון שכזה.
האגודה לזכויות האזרח מתנגדת להצעת החוק, ולהלן עמדתה המלאה:
האינטרנט הוא מרחב חדש יחסית, שמציע זירה להחלפת דעות ומידע, המייצרת שיח ציבורי של פרטים ושל קהילות. למעשה, האינטרנט כיום הוא מאגר בלתי נדלה של עיתונות, ספרות, תרבות, היכרויות, אמנות ומידע מכל סוג. בכך מקדם האינטרנט לא רק את חופש הביטוי, אלא תורם תרומה משמעותית לפיתוח האוטונומיה של פרטים, ליצירת זהויות וקהילות ולקידום קשת של זכויות אדם נוספות.
האגודה לזכויות האזרח מתנגדת בתוקף להצעת חוק הגבלת גישה לאתרי אינטרנט. התוצאה הברורה של חוק כזה, היה ויתקבל, הינה התערבות מדינתית אסורה בחופש הביטוי, בזכות למידע, בזכות לפרטיות, בזכות הציבור לדעת ובחירות הבסיסית מפני התערבות המדינה בספירה הפרטית ביותר. שרי הממשלה ופקידים ממשלתיים הם שיקבעו לציבור, בדומה למצב במדינות החשוכות ביותר, מהם עיסוקים וביטויים "בלתי-מוסריים", שהם בגדר "תועבה" או "אלימות", כלשון הצעת החוק. אין חולק על זכותם של הורים, מחנכים ואחרים להגן על קטינים מפני מסרים שליליים באינטרנט. לשם כך עומדים לרשותם, על פי בחירתם, כלים טכנולוגיים, הנגישים לציבור והניתנים לרכישה במחיר סביר. עם זאת, אסור שהפתרון לכך יהיה באמצעות הצעת החוק, המשתמשת באינטרס של הגנה על קטינים כאמתלה לפגיעה אנושה בחירויות פרט בסיסיות באופן בלתי סביר ובלתי מידתי. במדינה ליברלית אין מקום לממשלה או לכנסת לקבוע עבור הפרטים מה מותר להם לראות ומה אסור.
על פי הצעת החוק, יוסמך שר התקשורת לקבוע הוראות מפורטות לביצועו, ובכך תועצם עד מאד הסכנה להתערבות ממשלתית בחירויות פרט בסיסיות, בנגישות פרטים למידע מכל סוג ובמרחב הדמוקרטי באינטרנט. אחת מתוצאות הלוואי הקשות של החוק תהיה הקמת מאגר מידע של "סרבנים", דהיינו כל מי שלא יהיה מעוניין בסינון הממשלתי, תוך פגיעה עמוקה בזכות לפרטיות. האגודה לזכויות האזרח מדגישה, כי תוכנות מחשב למיניהן, המסננות תכנים, הן עניין שאל לה לממשלה להתערב בו, אלא להותירו לבחירות חופשיות של פרטים. תוכנות סינון למיניהן זמינות כבר כיום לרכישה בשוק, לרבות באמצעות ספקי האינטרנט. הציבור המעוניין בהן, הורים ואחרים, יכול לרוכשן ללא כל קושי, וטוב שכך. כניסת המדינה לתחום סינון תכנים הינה חסרת תקדים ומסוכנת.
לסיכום – כפיית מנגנון צנזורה ממשלתי המוני היא בלתי דמוקרטית בעליל, גם כאשר ניתנת לציבור כביכול "בחירה" אם להשתמש בו, אם לאו. הקמתו תהווה מכה אנושה לרשת ולחופש הביטוי במדינת ישראל. היא תטיל נטל בלתי ראוי על פרטים, שכל רצונם הוא לגלוש באינטרנט מבלי שעינה הפקוחה של המדינה תחדור למחשבם.
האגודה לזכויות האזרח קוראת לכל חברי הכנסת להתנגד בכל תוקף להצעת החוק, וקוראת לציבור הרחב לשלוח מכתבים לחברי-כנסת, הקוראים להם להתנגד בכל תוקף להצעה. היה ויעבור החוק, האגודה מודיעה בזאת שתעתור נגדו ללא דיחוי, באשר כאמור מדובר בחוק בלתי-חוקתי המנוגד לערכיה הבסיסיים ביותר של מדינת ישראל.