האגודה לזכויות האזרח הגישה עתירה בבית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים, בשמה של אזרחית ברזיל, הנשואה לפלסטיני תושב השטחים הכבושים, בשם בעלה ובשם בתם המשותפת, בדרישה שמשרד הפנים יאריך את תוקף אשרת התייר שלה, מבלי שתצטרך לצאת מהארץ. אשרת התייר נדרשת על מנת שהעותרת תוכל להשאר עם משפחתה, וזאת כל עוד לא ניתן להגיש בקשות ל"איחוד משפחות" ולהסדרה פורמלית של מעמדה בשטחים. את העתירה, שהוגשה לפני כשבוע בבית המשפט המחוזי בירושלים, כתב עו"ד עאזם בשארה מהאגודה לזכויות האזרח.
העותרת שהתה עד כה בשטחים בהיתר, באשרת תייר, שהונפקה על ידי משרד הפנים ואשר מתחדשת אחת לשלושה חודשים. אולם בפעם האחרונה, בה הוארך תוקף רשיון התייר שלה, הוא ניתן לה לתקופה קצרה בהרבה, ותוקפו פג באמצע החודש הנוכחי. זאת ועוד, ברשיון זה צויין, כי מדובר ב"ארכה אחרונה". משמעות הדבר היא, שהיא לא תוכל לחדש את תוקף האשרה מבלי שתיאלץ לצאת את הארץ. זאת ועוד, מנסיונן של משפחות אחרות עולה, כי על פי מדיניות חדשה, שמנהיג משרד הפנים, לא מובטח כלל, כי היא אכן תוכל לחזור לגדה המערבית.
עו"ד בשארה מבהיר בעתירה, כי הצורך לקבל אשרת תייר ולהאריך שוב ושוב את תוקפה נובע מכך, שהליך איחוד המשפחות בשטחים הכבושים והנפקת אישורי ביקור הוקפא על ידי המפקד הצבאי הישראלי מאז תחילתה של האינתיפאדה השניה, בשלהי שנת 2000. הוא מוסיף ומסביר, כי מדיניותו החדשה של משרד הפנים סותמת את הגולל לחלוטין בפני כל אפשרות, שהמשפחה תחיה יחדיו בגדה המערבית. פירוש הדבר – כפייתו של פירוד אכזרי על התא המשפחתי של העותרים ושל משפחות דומות. מדיניות זו, מדגיש עו"ד בשארה, פוגעת באורח לא-מידתי ובלתי-חוקי בזכות לחיי משפחה ובטובת הילד, נגועה באי-סבירות קיצונית, ועומדת בניגוד לכללי הצדק הטבעי ובניגוד לחובות ישראל בהסכם הביניים שנחתם עם אש"ף ואשר אומץ בחקיקה הישראלית בחוק מיוחד.
לנוכח דברים אלה מתבקש בית המשפט להורות לשר הפנים להאריך את תוקף רשיון הישיבה של העותרת בישראל, מבלי לחייבה לצאת מן הארץ, ולהמשיך להאריכו או לחדשו מעת לעת, וזאת עד להסדרת מעמדה כתושבת הגדה המערבית, לאחר שיחודש הטיפול בבקשות לאיחוד משפחות בגדה על ידי מדינת ישראל.
עת"מ (י-ם) 1833/06