בקשות של אזרחי מדינות ערב, שבני זוגם ישראלים, לקבל מעמד בישראל, אינן נדחות על הסף, וכל בקשה שכזו נבחנת לגופה. כך הודיעה פרקליטות המדינה לבג"ץ בסוף השבוע החולף, בתגובה לעתירה, שהגישה האגודה לזכויות האזרח. האגודה לזכויות האזרח עתרה לבג"ץ בחודש אוקטובר האחרון נגד שר הפנים, ראש הממשלה ושירות הביטחון הכללי, בדרישה לבטל את הנחייתו הגורפת של ראש הממשלה לשב"כ להימנע ממתן היתרים ביטחוניים לאזרחי מדינות ערב, במסגרת ההליכים להסדרת מעמדם בישראל. מדובר בהנחיה, שמשמעותה עצירה מוחלטת של הליכי התאזרחותם של בני זוג ממדינות ערב, הנשואים לאזרחים ישראלים. העתירה הוגשה בידי עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח.
הוראתו של ראש הממשלה נחשפה ביום 25.8.04 בכתבתו של יאיר אטינגר בעתון "הארץ", ודבר קיומה אושר רשמית על ידי לשכת ראש הממשלה. בתגובתה לעתירת האגודה לא הכחישה פרקליטות המדינה, כי הוראה כזו אכן ניתנה, ואולם הבהירה, כי כיום לא קיימת הוראה שכזו.
האגודה לזכויות האזרח הבהירה בעתירה, כי הוראתו של ראש הממשלה ניתנה בחוסר סמכות, וזאת בשונה ממניעת מעמד בישראל מפלסטינים, שמקורה בחוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), אשר עתירות נגד חוקיותו, ובהן עתירת האגודה לזכויות האזרח, תלויות ועומדות כבר תקופה ממושכת בפני בג"ץ. ההוראה שניתנה על ידי ראש הממשלה, נטען בעתירה, פוגעת קשות בזכות הבסיסית לחיי משפחה, ומהווה אפליה פסולה בין בני זוג של אזרחים ישראלים משיקולים של לאום וגזע. המוצא הערבי, והוא לבדו, נטען בעתירה, מהווה קנה מידה הפוסל קבלת מעמד בישראל, מבלי שנסיבותיו של כל אדם ואדם נבחנות לגופן.
בתשובתה לבג"ץ אימצה פרקליטות המדינה את עמדת האגודה, והודיעה, כי בקשותיהם של אזרחי מדינות ערב נבחנות לגופן, באופן פרטני, ואינן נדחות על יסוד מדיניות כללית.