מוקד סיוע לעובדים זרים * התכנית לזכויות פליטים, הפקולטה למשפטים באוניברסיטת ת"א * האגודה לזכויות האזרח בישראל * המרכז לפלורליזם יהודי – התנועה ליהדות מתקדמת * רופאים לזכויות אדם * אס"ף – ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט
מחר, יום שלישי 7.10.2008, ידון בג"ץ בעתירה שהגישו ארגוני זכויות האדם נגד גירושם של מבקשי מקלט חזרה למצרים לפי מדיניות "ההחזרה החמה". ב-23.8.2008 החל צה"ל לגרש מבקשי מקלט, שנכנסו דרך גבול מצרים, מיד לאחר כניסתם לישראל ללא תשאול וללא מתן גישה לנציבות הפליטים של האו"ם. לפי מדיניות "ההחזרה החמה" צה"ל מוסר את מבקשי המקלט לידי החיילים המצרים, על אף שהללו יורים במבקשי המקלט בדרכם לגבול הישראלי. גורלם של מבקשי המקלט שהוחזרו אינו ידוע. על פי דיווחי ארגוני זכויות אדם והתקשורת העולמית, מצרים כולאת מבקשי מקלט, ולאחרונה אף הצהירה שתחזיר את מבקשי המקלט המגורשים מישראל למדינות שמהן נמלטו.
בתגובת שהוגשה לבג"ץ בתחילת חודש ספטמבר הודתה המדינה, כי החזירה למצרים עשרות פליטים אפריקאים, וזאת ללא שנבדקה בקשתם למקלט, וללא שהובטח שבמצרים לא יאונה להם כל רע, ושלא יגורשו למדינות מהן נמלטו. תא"ל יואל סטריק מפיקוד הדרום של צה"ל הודה בתצהירו לבג"ץ, כי ארעה "תקלה נקודתית", ובשל כך לא נערכו שימועים לפליטים. עם זאת, תא"ל סטריק הודיע, כי החיילים יתודרכו כיצד "לתשאל" פליטים, וכי תימשך החזרתם של פליטים למצרים לפי מדיניות "ההחזרה החמה" סמוך לאחר שעברו את הגבול.
עו"ד ענת בן דור מן התכנית לזכויות פליטים באוניברסיטת ת"א, המייצגת את הארגונים העותרים, אומרת: "טיפול בבקשות מקלט הוא הליך מורכב המצריך מומחיות ורגישות. מדיווחי חיילים שהגיעו לארגוני זכויות האדם בישראל במהלך החודש האחרון עולה, כי צה"ל ממשיך לגרש פליטים. החיילים, שממילא אינם שולטים בשפתם של מבקשי המקלט, אינם מוכשרים לבחון בקשות מקלט בתנאי שטח."
תא"ל סטריק הצהיר בפני בג"ץ עוד, כי החזרתם של הפליטים מתואמת עם המצרים, והמוחזרים יטופלו על ידי "מערכת המשפט המקומית". עם זאת, על פי דיווחי סוכנות הידיעות רויטרס, מצרים הודיעה על כוונתה להחזיר את הפליטים – נתיני סודאן, אריתריאה וסומליה – למדינותיהם.
"מדיניות 'ההחזרה החמה' מפרה באופן בוטה את מחויבויותיה של מדינת ישראל כלפי פליטים, ובראשן את האיסור להחזיר פליטים למקום שם נשקפת סכנה לחייהם או לחירותם או שם הם עלולים ליפול קורבנות לעינויים.", אומרת עו"ד בן דור, "ניסיון העבר הלא רחוק מלמד, כי החזרות כאלה עלולות חלילה, להעמיד בסכנה את שלומם, חירותם וחייהם של המוחזרים."
עתירת ארגוני זכויות האדם הוגשה בחודש אוגוסט 2007 לאחר שישראל החזירה למצרים 48 פליטים, ובהם 18 ילידם ופליטים מדרפור שבסודן, ללא שהותר להם להגיש בקשות למקלט, ללא שניתנה להם גישה לנציבות האו"ם לפליטים וללא עריכת בדיקה מקדימה בדבר קיומה של סכנת חיים או סכנה לחירותם כתוצאה מהחזרה זו. כדי להצדיק את "ההחזרה החמה" ("החזרה מתואמת מיידית", כלשון פרקליטות המדינה) נאחזה ישראל ב"הבנות" מעורפלות בעל פה בין ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לבין נשיא מצרים, חוסני מובארכ. כיום ידועות תוצאותיה ההרסניות של "החזרה חמה" זו: הפליטים נכלאו במצרים חודשים ארוכים ללא שהותרה גישה אליהם לנציגי נציבות האו"ם לפליטים, לעורכי דין או לארגוני זכויות אדם. ידוע, כי חלק מהם גורשו לסודן, שם צפויה להם סכנת חיים. גורלם של האחרים נותר בלתי ידוע.
בחודשים האחרונים, על פי דיווחי ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל", מצרים עוצרת פליטים ומבקשי מקלט ומגרשת אותם לארצותיהם תוך התעלמות מן הסכנה הצפויה להם שם. חיילים מצרים יורים בגבול במבקשי מקלט המנסים לעזוב את מצרים, אף שהם אינם מהווים כל סכנה לביטחון מצרים.
בג"ץ 7302/07