בעקבות עתירת האגודה לזכויות האזרח הודיע היום משרד הפנים לבג"ץ, כי הורה ללשכות למינהל האוכלוסין להפסיק לאלתר לגבות קנסות בגין שהות שלא כדין מזרים.
הודעת משרד הפנים ניתנה בתגובה לעתירה, שהגיש עו"ד עודד פלר מן האגודה בראשית חודש אפריל, ובה נטען שמשרד הפנים משית קנסות על זרים, הפונים ללשכות למינהל אוכלוסין, בבקשה לקבל שירותים. משרד הפנים התנה את מתן השירותים בתשלום קנס בסך 75 ש"ח עבור כל חודש שבו שהה הזר בישראל שלא כדין. בין היתר הופנתה הדרישה אל פליטים ומבקשי מקלט מדיני, שביקשו לקבל רשיונות ישיבה בישראל, אל בני זוג של אזרחים ישראלים, שביקשו להסדיר את מעמדם, אל עובדים זרים שנפגעו בתאונות עבודה, ונזקקו לרשיונות ישיבה לצורך קבלת גמלאות וטיפולים רפואיים, ואל אזרחים ישראלים ובני זוגם הזרים, שביקשו לרשום את ילדיהם במרשם האוכלוסין.
כך, למשל, הובא בעתירה סיפורה של משפחה של מבקשי מקלט, הנהנית מהגנת הנציב העליון לפליטים של האו"ם. על-פי התחייבותה של מדינת ישראל באמנת הפליטים, זכאים בני המשפחה לקבל רשיונות ישיבה ועבודה בישראל. ואולם, כשהגיעו בני המשפחה למשרד הפנים כדי לקבל את הרשיונות נדרשו לשלם בעדם סך 13,725 ש"ח בשל שהותם בישראל בעבר שלא כדין, וזאת במקום סך 145 ש"ח בלבד – האגרה שמשולמת בדרך כלל בעד רשיונות מסוג זה. בני המשפחה, המטופלים בשתי בנות חולות ומתקיימים מעבודות מזדמנות, אינם יכולים לעמוד בתשלום, ולכן לא קיבלו את הרשיונות.
משרד הפנים עיגן את הדרישה לתשלום קנס במסגרת תקנה הקובעת אגרה בעד "הארכה למפרע של רשיון ישיבה". אגרה זו נגבית בנוסף לאגרה המשולמת בעד כל שירות ושירות. בעתירה טען עו"ד פלר, כי תשלום האגרה אינו מאריך דבר, וכי מדובר, להלכה ולמעשה, בקנס, שמשרד הפנים לא הוסמך להשיתו. שהיה שלא כדין בישראל היא אמנם עבירה, ואולם אין מדובר בעבירה מינהלית, שהחוק מתיר להטיל בגינה קנס. עו"ד פלר טען בעתירה עוד, כי מדיניות בלתי חוקית זו, המופנית מעצם טבעה אל קבוצות מוחלשות, יוצרת מחסום בלתי עביר עבור רבים, הזכאים להסדיר את מעמדם בישראל.
הבוקר, כאמור, הודיע משרד הפנים לבג"ץ, כי ניתנה הוראה ללשכות למינהל אוכלוסין להפסיק לאלתר את גביית אגרות הקנס, וזאת עד לביטול התקנה.