לאפשר לסטודנטים להפגין במקום מרכזי בלב הקמפוס

האגודה לזכויות האזרח לנשיא האוניברסיטה העברית: אל תרחיקו סטודנטים מפגינים לירכתי הקמפוס

האגודה לזכויות האזרח פנתה ב-16.5.04 במכתב אל נשיא האוניברסיטה העברית, פרופ` מנחם מגידור, בבקשה לאפשר לסטודנטים חברי תא הסטודנטים "תיקון" באוניברסיטה העברית להפגין בלב הקמפוס במקום מרכזי, דבר שיאפשר להם לנסות ולהעביר את מסריהם לקהל רב של סטודנטים ומרצים ויבטיח חופש ביטוי יעיל ולא רק פורמלי. את המכתב לנשיא האוניברסיטה כתב עו"ד אבנר פינצ`וק מהאגודה לזכויות האזרח.

חברי תא הסטודנטים "תיקון" באוניברסיטה העברית ביקשו להפגין נגד התופעה של העסקת עובדים באמצעות קבלני כוח-אדם. מחלקת הביטחון של האוניברסיטה הורתה להם להפגין במקום צדדי באוניברסיטה ולא ברחבה המרכזית, המשמשת בדרך כלל לעריכת אירועים והפגנות. הסירוב לאשר הפגנה במקום מרכזי נומק ב"שיקולי ביטחון", שאותם סירבו הממונים לפרט. מסתבר, שאותם שיקולים לא הפריעו למחלקת הביטחון לאשר קיומו של הפנינג גדול במקום באותו שבוע בו ביקשו הסטודנטים להפגין.

במכתבו מהיום כותב עו"ד פינצ`וק, כי יישומה הראוי של זכות היסוד לחופש ביטוי מחייב לא רק הימנעות מסתימת פיות, אלא גם "מתן גישה לבמות ציבוריות מרכזיות, שיאפשרו העברת מסרים לקהל רב ככל האפשר". הוא מוסיף, כי בית המשפט העליון עמד לא אחת על כך, שאחד היעדים העיקריים של הפגנה הוא הפנית תשומת לבם של העוברים והשבים לעניינם של המפגינים. קיום "אסיפה במדבר, רחוק מכל ישוב" (כפי שכתב בעבר בית המשפט העליון), או במקרה דנן – במקום נידח בשטח האוניברסיטה – אינו יכול להיחשב יישום ראוי של חופש ההפגנה.

אכן, כותב עו"ד פינצ`וק, שעה שהממונה על מתן אישורים להפגנות עושה שימוש בסמכותו, הוא רשאי ואף חייב לשקול שיקולים של ביטחון. אולם בהפעילו את סמכותו האמורה, אין הממונה עושה מעשה חסד עם מבקש ההיתר ואין הוא יכול להסתפק בשימוש סתמי ובלתי מנומק בשיקול הביטחוני כעילה להגבלת חופש הביטוי. במקום בו מתכבדת המשטרה ומפרטת את שיקולי הביטחון, שעומדים מאחורי החלטותיה בנושא מתן אישורים להפגנות, כותב עו"ד פינצ`וק, מן הראוי שגם הממונה על הביטחון באוניברסיטה יעשה כן. לא די באמירות הסתומות, המעמידות בספק את כנות שיקול הדעת, במיוחד לאור זאת, שהפגנה קודמת שקיימו חברי תא "תיקון" ברחבת המזרקה (הרחבה המרכזית של הקמפוס) עברה בסדר מופתי ולאור האישור, שניתן לקיום אירוע המוני הרבה יותר באותו מקום ובאותו שבוע, שבהם ביקשו הסטודנטים להפגין וסורבו.

עו"ד פינצ`וק מדגיש עוד, כי מעבר לחובה לכבד את חופש הביטוי של הסטודנטים ולאפשר להם לקיים הפגנה כהלכתה, מן הראוי היה דווקא לעשות מאמץ כדי לעודדם לחרוג מן התכלית הצרה של רכישת השכלה ומקצוע ולפעול גם למען מטרות חברתיות. הרחקתם של מפגינים ממוקד ההתרחשות הציבורית בקמפוס, הוא כותב, מחטיאה את אחד מהתפקידים החברתיים החשובים שנועדו למוסדות ההשכלה הגבוהה.

פניית האגודה לנשיא האוניברסיטה
המנשר שחילקו הסטודנטים חברי תא תיקון
מכתב ששלחה הלשכה המשפטית של האוניברסיטה לחברי תא תיקון
תגובת האגודה לזכויות האזרח בשם הסטודנטים

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות להפגין,זכויות אזרחיות,חופש הביטוי

סגור לתגובות.