האגודה לזכויות האזרח בישראל קוראת לחברי הכנסת להצביע מחר נגד הארכה של מצב החירום, הקיים במדינת ישראל במשך חמישים שנים, ומביעה תקוה, כי המצב בו לממשלה ניתנו סמכויות, העלולות לפגוע באופן חמור בזכויות אדם ובשלטון התקין יגיע לסיומו.
מחר אמורה הכנסת להצביע על הצעת הועדה המשותפת לועדת חוקה, חוק ומשפט וועדת החוץ והבטחון, להאריך פעם נוספת את מצב החירום הקיים במדינת ישראל מאז קומה. האגודה לזכויות האזרח קוראת לחברי הכנסת להתנגד להארכת הנוספת של מצב החירום שאין לו הצדקה במציאות הקיימת, אך ההכרזה עליו מקנה לממשלה סמכויות פעולה נרחבות שביכולתן לפגוע בזכויות אזרח, ובכללן סמכויות של רשות מחוקקת.
האגודה מדגישה, כי החלטת הכנסת מחר בנושא ההכרזה על מצב חירום היא החלטה בעלת משמעויות מרחיקות לכת. ההכרזה נותנת סמכות בידי הממשלה להתקין תקנות לשעת-חירום, תקנות אשר בכוחן לשנות, לזמן מוגבל, חוקים של הכנסת. כל ממשלות ישראל השתמשו בעבר בסמכות זו למטרות שאין להן דבר עם מצב חירום, ובכלל זה בתחום יחסי העבודה וזכות השביתה והליכי תכנון ובניה. סמכות שכזו אינה הולמת משטר דמוקרטי תקין, ולא ראוי שתתקיים בעיתות אשר אינן עיתות חירום של ממש, אשר בהן אין הכנסת יכולה לחוקק.
כזכור לפני כשנה הגישה עו"ד ענת שקולניקוב מהאגודה לזכויות האזרח עתירה לבג"צ נגד הכנסת בדרישה לבטל את ההכרזה על מצב חירום, שהוכרז עם הקמת המדינה ולא בוטל מאז. צו על תנאי ניתן בעתירה, המורה לממשלה לנמק מדוע לא יבוטל מצב החירום. האגודה הדגישה בעתירה, כי הסמכות שיש בידי הממשלה להתקין תקנות מכוח ההכרזה על מצב חירום פוגעת קשות בערכים הדמוקרטיים, וכי מתן סמכות זו יכול להיות סביר רק כאשר המדינה נמצאת במצב חירום בטחוני או אחר, שיש בו כדי למנוע חקיקה בידי הכנסת. מתן סמכות חקיקה בידי הממשלה שלא במצב חירום אמיתי, אינה הולמת משטר דמוקרטי.
בדיון בעתירה ציין השופט יצחק זמיר, כי חוק יסוד: הממשלה החדש, שינה את המצב המשפטי לגבי ההכרזה על מצב החירום. למרות זאת מאז שנחקק חוק היסוד נעשו מעט מאוד צעדים לביטול ההכרזה על מצב החירום, ובפועל מצב החירום נשאר כפי שהוא. השופט זמיר הוסיף, שראוי לבחון באופן מאוד רציני האם ראוי להמשיך במצב החירום. הרושם, הוסיף השופט זמיר, שבמהלך הדברים הרגיל המצב יימשך עוד לתקופה ארוכה ומצב זה אינו תואם את כוונת המחוקק.