לבטל את נוהל הכניסה הסלקטיבית לקמפוס בהר הצופים ואת האפליה נגד ערבים

האגודה פנתה במכתב לנשיא האוניברסיטה העברית, בדרישה לבטל את הנוהל המונע את הכניסה לקמפוס האוניברסיטה על הר הצופים בירושלים ממי שאינם סטודנטים, עובדי האוניברסיטה או בוגריה, ואת האפליה נגד ערבים, שבפניהם מוערמים קשיים מיוחדים בכניסה לשטח האוניברסיטה

האגודה לזכויות האזרח פנתה היום בכתב לנשיא האוניברסיטה העברית, פרופסור מנחם מגידור, בדרישה לבחון מחדש ולבטל את הנוהל, התקף מאז הקיץ האחרון והמונע את הכניסה לקמפוס האוניברסיטה העברית על הר הצופים בירושלים ממי שאינם סטודנטים, עובדי האוניברסיטה או בוגריה. דגש מיוחד הושם בפניה זו על אפליה כנגד ערבים, שבפניהם מוערמים קשיים מיוחדים בבואם לקבל אישורי כניסה לשטח האוניברסיטה. הפניה נכתבה בידי עו"ד נטע עמר מהאגודה לזכויות האזרח בעקבות תלונות רבות, שהגיעו בחודשים האחרונים למשרדי האגודה.

האוניברסיטה העברית בירושלים החליטה על הנהלים החדשים לאחר הפיגוע הקשה, שאירע בשטח האוניברסיטה בקיץ האחרון. עד אז הייתה האוניברסיטה פתוחה לכל אדם ואפשרה בכך נגישות לספריותיה, לכנסים והרצאות פומביים ולמאגרי ידע נרחבים המצויים בה, וזאת בהתאם לסעיף 2 לחוקת האוניברסיטה הקובע כי "האוניברסיטה תהא פתוחה לפני כל אדם בלא הבדל גזע, מין, דת, דעה פוליטית או אחרת, מוצא לאומי או חברתי, רכוש, לידה או מעמד אחר". במכתב נטען כי הנהלים החדשים שקבעה האוניברסיטה מונעים נגישות למוקדי הידע, במיוחד מקבוצות מוחלשות כלכלית וחברתית, שאין ביכולתן לרכוש השכלה אקדמית במסגרת האוניברסיטה וממבקרים המבקשים להכיר את האוניברסיטה ואת פעילותה החינוכית. חמורה במיוחד היא העובדה, שהם מהווים באופן ספציפי אמצעי להגבלת כניסתם של ערבים לקמפוס, ולפיכך לאפליתם לרעה על בסיס השתייכותם הלאומית. כך, למשל, אפילו ערבי שהנו בוגר האוניברסיטה ושבידו היתה תעודת בוגר, הורשה להכנס לקמפוס רק בליווי אבטחה צמוד, שקדמה לו שאלה של אגף הבטחון האם מדובר ב"בני דודינו". מורה ערבי, אף הוא בוגר האוניברסיטה, שהוזמן ליחידה לחינוך במסגרת השתלמות למורים חיצוניים, נתבקש להמציא תעודת יושר מהמשטרה כתנאי לכניסה ברכבו, ורק לאחר מכן שונתה הדרישה, כך שהמוזמן הערבי יכנס בליווי צמוד. במקרה אחר הגיע לקמפוס סטודנט ערבי מהאוניברסיטה הפתוחה, שביקש לעיין בספרים בספריות האוניברסיטה העברית לאחר שהופנה מפורשות על ידי הספריה באוניברסיטה הפתוחה, וזאת לאור קיומו של הסכם בין הספריות. למרות שחיכה כשעה וחצי מחוץ לביתן הבטחון, רק לצורך קבלת תשובה מקצין הבטחון, נדחתה לבסוף בקשתו להכנס לקמפוס.

האגודה לזכויות האזרח מודעת לצורך בעריכת בדיקות בטחוניות פיסיות לכל הבאים בתחומה, סטודנטים כמו גם מבקרים, ואולם אין למנוע כניסה ממי שאינו בעל מעמד אקדמי מוגדר, ובודאי שלא להפלות על רקע לאומי בין המבקשים להכנס לשטח הקמפוס. יצוין כי בקמפוס אחר של האוניברסיטה העברית בירושלים, קמפוס גבעת רם, כמו גם באוניברסיטאות אחרות בארץ, מבוצעות כיום בדיקות בטחון קפדניות על גופם ובחפציהם של הנכנסים, אך הם אינם נדרשים להוכיח את מעמדם האקדמי או את זהותם הלאומית. עוד נטען במכתב, כי נוהל הבטחון החדש בקמפוס הר הצופים עלול ליצור תקדים מסוכן לסגירת שעריהם של מוסדות חינוך אחרים להשכלה גבוהה ושל מוסדות ציבור אחרים בישראל. כן מובע בו חשש כי בסיסו של הנוהל החדש אינו הנימוק הבטחוני, אלא שינוי תפיסה של האוניברסיטה באשר למחויבותה להנחלה של ערכי החינוך והשויון בחינוך לכלל הציבור, וזאת תוך התעלמות של האוניברסיטה ממחויבותה לרב-תרבותיות והתנכרות שלה מסביבתה, ובכלל זה מן התושבים הערבים החיים בשכנותה.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: גזענות ואפליה,הזכות לכבוד,זכויות אזרחיות,זכויות המיעוט הערבי

סגור לתגובות.