מפגינה שנשאה שלטי מחאה נגד ביילין ומר"צ נעצרה שלא כדין

האגודה לזכויות האזרח פנתה ב- 20.1.03 למפקד מחוז מרכז במשטרה, לאחר ששוטרים עצרו שלא כדין מפגינה שנשאה שלטי מחאה נגד ד"ר ביילין ומר"צ, תוך פגיעה קשה בחופש הביטוי שלה ובזכותה להפגין

עו"ד אבנר פינצ`וק מהאגודה לזכויות האזרח פנה בדחיפות לניצב יהודה בכר, מפקד מחוז מרכז במשטרה, בעקבות מעצרה של אישה שהפגינה בזמן הרצאתו של ד"ר יוסי ביילין במסגרת אסיפה של מר"צ. המפגינה, סוזי דים, תושבת רחובות, נעצרה שלא כדין, תוך פגיעה קשה ומיותרת בחופש הביטוי ובזכות להפגין.

במוצאי שבת 11.1.2003 התקיימה באולם "מופת" ברחובות עצרת בחירות של "מרצ" בהשתתפותו של ד"ר יוסי ביילין. גב` דים הגיעה למקום כרבע שעה לפני מועד תחילת האסיפה, ונעמדה מול האולם כשהיא מצויידת בשלטי מחאה נגד ד"ר ביילין ונגד מפלגתו. מחאתה של גב` דים עברה בשקט מופתי וללא חיכוכים עם באי אסיפת הבחירות. כל זאת עד שהגיעו שוטרי משטרת רחובות.

השוטרים, ובראשם פקד שוקי גולדשטיין, הופיעו במקום, ומבלי להשתהות פנו אל גב` דים והורו לה "להעיף את הבלאגן" (כלשונם). גב` דים הסבירה לשוטרים, שהיא מקיימת משמרת מחאה שקטה, אך הסבריה נתקלו בקיר אטום: השוטרים הודיע לגב` דים שהיא מקיימת הפגנה בלתי חוקית ודרשו ממנה לעזוב את המקום ("להתפזר"). משסירבה, הודיעו לה השוטרים כי הם מעכבים אותה לחקירה, וכיוון שעמדה ב"מרייה" – עצרו אותה, דחפו אותה בפראות לניידת והובילוה לתחנת המשטרה.

בתחנה ניטלה מגב` דים טביעת אצבעות והיא נכבלה בידיה משל היתה פושעת מסוכנת. אחד השוטרים אף ניסה לכבול אותה ברגליה, ואולם חדל לאחר שאפילו חבריו העירו לו כי הוא מגדיש את הסאה וסירבו לסייע לו במלאכת הכבילה. הגב` דים טענה שאין כל עילה שבדין למעצרה, ואולם חוקר המשטרה "הרגיע" אותה והבטיח: "אל דאגה – נמצא משהו". ואכן עד מהרה יוחסו לגב` דים עבירות מעבירות שונות, ובכלל זה "הפרעה לשוטר במילוי תפקידו", "סירוב להזדהות" ואף "סיכון חיי אדם". כאילו לא די במעצר השווא, באו האירועים המחפירים בתחנת המשטרה והבהירו, כי בכוונת השוטרים ללמד את גב` דים שיעור שלא ישכח במהרה.

בפנייה הדחופה שהעביר עו"ד פינצ`וק לניצב בכר הוא מציין, כי האגודה לזכויות האזרח מוחה נמרצות על האופן שבו נהגו שוטרי משטרת רחובות בגב` דים ובחופש הביטוי וההפגנה. מתיאור העובדות עולה כי לא היה כל מקום להורות לגב` דים לחדול מלהפגין ולפנות את המקום, ובוודאי שלא לעצור אותה, לכבול אותה, להשפילה ולנסות להפחידה.

עו"ד פינצ`וק מדגיש, כי על על פי הדין קיימת חובה להוצאת רישיון הפגנה רק במקרה של תהלוכות והפגנות המוניות (מעל 50 איש) שבמהלכן נישאים נאומים בעניינים מדיניים. בכל מקרה אחר על משטרת ישראל לאפשר את קיומה של הפגנה או של משמרת מחאה, אלא אם קיימת סכנה קרובה לוודאי לשלום הציבור. למרבה הצער, נראה שדין זה אינו ידוע לאנשי משטרת רחובות, שמיהרו להכריז על משמרת מחאה שקטה כעל "הפגנה בלתי חוקית". מכאן, נאמר בפניית האגודה, לא מחאתה של גב` דים היתה בלתי חוקית, אלא דווקא ההוראה להפסיקה, וממילא גם לא היה על גב` דים למלא אחר הוראה זו.

גב` דים שוחררה לביתה מקץ מספר שעות, ואולם הנזק החמור כבר התרחש: משמרת המחאה הופסקה, גב` דים נעצרה והושפלה ונגרמה לה עוגמת נפש קשה – "אות ומופת" לכל אזרח, שירהיב עוז בנפשו בעתיד לממש את חופש הביטוי והזכות להפגין.


האגודה לזכויות האזרח מתריעה, כי הדברים חמורים במיוחד לנוכח העובדה שאנו מצויים בעיצומה של מערכת בחירות, שבה נודעת חשיבות יתרה לכל אותם ערכים ושיקולים, שבגינם הועלו חירות הביטוי והזכות להפגין למעמד של זכויות-על חוקתיות.

חירות הביטוי והזכות להפגין נועדו, בין היתר, כדי שכל אזרח יוכל ליטול חלק פעיל ב"שוק הדעות", להביע דעות ומחאות, ולנסות להשפיע בכך על סדר היום הפוליטי והציבורי. נראה כי עקרונות אלה לא הנחו את השוטרים במקרה זה, וכי לשיטתם יש להשתיק כל ביטוי הטומן בחובו חשש – ולו גם היפותטי – לשלום הציבור. עו"ד פינצ`וק מזהיר, כי לפי היגיון זה ניתן היה לוותר על מערכת הבחירות כולה.

האגודה לזכויות האזרח תובעת מניצב בכר לבדוק את התנהגותם של שוטרי משטרת רחובות באירוע שבנדון, ולנקוט בכל הצעדים הנדרשים על מנת להבטיח שמקרים כאלה לא יישנו.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות להפגין,זכויות אזרחיות,חופש הביטוי

סגור לתגובות.