ההשתקה החלה והיא יכולה להגיע לכל אחד מאיתנו. אנו קוראים לחברי כנסת לעצור את חוק הסימון וההשתקה, למען הדמוקרטיה ולמען חופש הביטוי
קמפיין הסימון עולה מדרגה: אחרי ההשתלחות באמנים וההסתה נגד ארגונים חברתיים, הממשלה תביא להצבעת הכנסת את חוק סימון העמותות לקריאה ראשונה. הממשלה מבקשת לעגן בספר החוקים של מדינת ישראל חוק שנועד להשתיק את מי שדבריו אינם נוחים לרוב הפוליטי.
החוק שיובא היום להצבעה יחייב עמותות לומר לפני כל התבטאות בכתב או בעל פה אם הן מקבלות תרומות ממדינות זרות, וממי בדיוק. בעצם, מדובר ברצון להזיק למי שחושב אחרת מהממשלה. שכן מה החוק אומר? הוא אומר שלפני שנציג עמותה, שנתמכת על ידי מדינות ידידותיות לישראל, פותח את פיו בדיון בכנסת או באירוע ציבורי אחר, הוא יצטרך לדקלם את רשימת התורמים שלו. מי באמת יקשיב לו אחר כך? מי באמת ירצה בכלל לדבר במצב הזה? לכן מדובר בחוק משתיק. חוק שמבקש לסמן יריבים רעיוניים ולמנוע מהם את היכולת להשפיע על דעת הקהל.
המידע על מימון העמותות זמין בקלות רבה כבר היום. כל העמותות מדווחות על כל תרומה מיהו התורם ומהו סכום התרומה. העמותות שמקבלות תרומות ממדינות זרות אף מחויבות להגיש מדי רבעון דוח מיוחד לרשם העמותות. לעומת זאת, מדוע החובה להצהיר על מקורות המימון לא תחול באופן שוויוני על כל העמותות? ההצעה עליה יצביעו היום פותרת מחובת ההצהרה את מי שמקבל תרומות מבעלי הון בחו"ל, למרות שהם בעלי אינטרסים הנסתרים מעיני הציבור. הלהטוטים המילוליים שמנסים להצדיק את החוק אינם יכולים להסיח את הדעת מאמת פשוטה זו.
כמו שסימנו את האמנים וכמו שמרכיבים רשימת ספרים אסורים, כעת מבקשים להשתיק דיונים ציבוריים. היום אלו דיונים על גזענות, על אפליה, על פלורליזם יהודי ועל הפרות של זכויות אדם של הפלסטינים בשטחים. מה ירצו להשתיק מחר?
גם תורמים לבאסקים
"הממשלות הזרות", אותן הממשלה משמיצה, הן ממשלות ידידותיות לישראל – ארה"ב ומדינות באירופה – שתורמות גם למוסדות תרבות, לאוניברסיטאות ואפילו לצה"ל. ראש הממשלה, שמקדם את החוק, אמר בשבוע שעבר, שאם ישראל הייתה מממנת עמותות שתומכות בתנועות הבדלנות של הבאסקים בספרד הייתה קמה זעקה נוראית. ובכן, יופתע ראש הממשלה לשמוע כי האיחוד האירופי תורם לעמותת זכויות אדם שפועלת בספרד למען אסירים באסקים. האם זה אומר שהאיחוד מכתיב לעמותות מה לעשות? ממש לא. ברחבי אירופה ישנן עמותות רבות שמקבלות תרומות ממדינות אחרות, ומבקרות את ממשלתן. זהו תפקידם של ארגוני זכויות אדם, לשמור על זכויות כל בני האדם, ולהתריע כאשר ממשלותיהם אינן עומדות בכך.
מצער שסיעות בקואליציה משתפות פעולה עם הצעת החוק הרעה הזו. "כולנו" ושר האוצר משה כחלון הבטיחו להגן על הדמוקרטיה, וש"ס ויהדות התורה חוו בעצמן רדיפה פוליטית בעבר. למרות זאת, סיעות אלו אינן מתנגדות לחקיקה. כשסימנו את סמי מיכאל ואת גילה אלמגור, חברי הכנסת נזעקו. מדוע עכשיו זה לגיטימי? אולי יתעשתו ברגע האחרון?
מסע הרדיפה הפוליטי הזה צריך להדאיג כל אזרח במדינה, מימין ומשמאל. ההשתקה החלה והיא יכולה להגיע לכל אחד מאיתנו. אנו קוראים לחברי כנסת לעצור את חוק הסימון וההשתקה, למען הדמוקרטיה ולמען חופש הביטוי. במקום לעסוק בהשתקת הביקורת, כדאי שהממשלה תתאמץ לפתור את הבעיות הבוערות שמאיימות על כולנו, בראשן גל הפיגועים הרצחניים ושיעורי העוני המפחידים.
הכותבת היא סמנכ"לית האגודה לזכויות האזרח