מחר (30.5.2013) תדון ועדת השרים המיוחדת לענייני תיקוני חקיקה הנובעים מהתוכנית הכלכלית בטיוטת חוק תוכנית יוצאים לעבודה, שמהווה חלק מחוק ההסדרים ומשמעותה – החלת תוכנית ויסקונסין בכל הארץ. האגודה לזכויות האזרח קראה היום לשרים שלא לאשר את טיוטת החוק, הזהה כמעט לחלוטין לטיוטה קודמת שנדחתה בשאת נפש על ידי חברי ועדת העבודה של הכנסת אך בשנת 2011.
האגודה ערכה ניתוח מפורט של כל סעיפי הטיוטה, וחשפה שמלבד שני סעיפים שוליים, בטיוטה הנוכחית נשמרו כל הסעיפים הפוגעניים שנדחו בעבר על-ידי הכנסת. בין היתר:
- בסמכותם של עובדי התאגידים הפרטיים לשלול קצבאות מהמשתתפים.
- בסמכותם של עובדי התאגידים הפרטיים להפנות את המשתתפים ל"עבודה בקהילה" שמשמעותה – עבודה בלא תשלום.
- בסמכותם של עובדי התאגידים לדרוש מהמשתתפים להציג מסמכים רפואיים ואף לחייב אותם לעבור בדיקות רפואיות, תוך פגיעה קשה בזכותם לפרטיות.
- המשתתפים יחויבו שרירותית לתוכנית אישית בת 35-30 שעות שבועיות, שמשמעותה לעתים קרובות היא סגירת המשתתפים במרכזים ללא תועלת ותוך פגיעה בזכויותיהם.
- עילת הפטור היחידה מהתוכנית, אי מסוגלות תעסוקתית, מצומצמת מאוד ותינתן רק בהמלצת עובד התאגיד הפרטי.
- לא עוגנו זכויות המשתתפים לשירותים תומכי עבודה כגון מעונות לילדים, הסעות וכדומה. הקבלן הפרטי ייתן שירותים אלו רק אם ירצה בכך.
- שירות התעסוקה אינו מורשה להשתתף במרכזים להפעלת התוכנית.
שני הסעיפים המבדילים את הטיוטה הנוכחית מההצעה הקודמת שנדחתה הם חובת נוכחות נציג ציבור במרכזי התעסוקה וביטול קיצור הפטור לאמהות לפעוטות.
עו"ד טלי ניר, מנהלת המחלקה לזכויות חברתיות-כלכליות באגודה לזכויות האזרח: "משרד האוצר מנסה להשיב כעת באמצעות חוק ההסדרים את אחת ההפרטות הכושלות ביותר שנעשו – הפרטת שירות התעסוקה. "תוכנית ויסקונסין" נוסתה בשתי מתכונות שונות במהלך 2010-2005, כשלה, זכתה לביקורת ציבורית רחבה ונוקבת ונדחתה שוב ושוב על-ידי הכנסת. הניסיון להשתמש בהליך הפוגעני של חוק ההסדרים על מנת לאשר את התוכנית מקומם ופסול במיוחד לאור העובדה שמדובר בהצעה שעתידה לפגוע בזכויות יסוד, ובהן הזכות לקצבת קיום, של האנשים החיים בעוני המרוד ביותר בישראל".
הערות האגודה לזכויות האזרח על טיוטת חוק "חוזרים לעבודה", 29.5.2013
פניית האגודה לשרי האוצר והכלכלה בדרישה לתקצוב הולם של שירות התעסוקה, 15.4.2013
"בין מימוש לייבוש" – דוח האגודה על שיטות ממשלות ישראל לצמצום השירותים החברתיים