החרמת אמנים המסרבים להופיע באריאל – פגיעה בחופש הביטוי ובחופש העיסוק

האגודה פנתה לראש עיריית רמת השרון במחאה על החלטתו שלא להזמין להופעות בעיר אמנים, שמסרבים להופיע באריאל. הדגשנו כי אריאל נמצאת בשטח כבוש תחת ממשל צבאי; אמן רשאי לסרב להופיע שם, ונקיטת סנקציות נגדו בשל כך היא פגיעה בחופש הביטוי ובחופש העיסוק

16 בנובמבר 2010

לכבוד
מר איציק רוכברג
ראש עיריית רמת השרון

שלום רב,

הנדון: החרמת אמנים המסרבים להופיע באריאל

שמענו בדאגה רבה על החלטתך להורות למחלקת התרבות של העירייה שלא להתקשר עם אמן כלשהו, המסרב להופיע באריאל. אם לא היה די בכך הרי שהגדלת לעשות כשפנית לראשי רשויות מקומיות נוספות ושכנעת אותם להצטרף ליוזמתך. החלטה זו אינה חוקית בהיותה פוגעת בזכויות יסוד והיא אף פסולה מבחינה ציבורית.

כידוע אריאל הוא יישוב בגדה המערבית, שהיא שטח כבוש המנוהל על ידי שלטון צבאי. כך על פי המשפט הישראלי וכך על פי הדין הבינלאומי. אמנם קשה למצוא לכך זכר באתר האינטרנט של עיריית אריאל, אך היא הוקמה על פי צו של המפקד הצבאי, וכל פעולתה המוניציפאלית מוכתבת על ידי חקיקת הביטחון. מובן שכל עוד ישראלים שוהים בשטח הגדה המערבית צה"ל מחויב להגן על שלומם ולספק להם את כל השירותים הנדרשים. יחד עם זאת לא ניתן לחייב אף אדם שאיננו עובד ציבור בתוקף תפקידו להגיע לאריאל, יהיו סיבותיו אשר יהיו ? חשש מפני הסכנה הביטחונית, מחאה נגד הפגיעה בזכויות האדם הנגרמת על ידי קיומן של ההתנחלויות, תמיכה בהסדר מדיני, שהקמתן של ההתנחלויות מנוגדת לו, ועוד כהנה וכהנה סיבות ומניעים.

אסור לרשות ציבורית להפלות אדם בשל דעותיו והשקפותיו. יש בכך פגיעה הן בחופש הביטוי והן בחופש העיסוק.

גם היישום המעשי של ההחלטה עלול להיתקל בקשיים גדולים ולגרום לפגיעה בזכויות האדם. מחלקות התרבות ברשויות המקומיות ייאלצו לעקוב אחרי התבטאויות האמנים וחתימתם על עצומות, ולנהל רשימות שחורות של פסולי הופעה. זאת בדומה לרשימות פסולי חיתון ברבנות או לרשימות של שחקנים, מחזאים, תסריטאים ובמאים, שהיו חשודים בחברות במפלגה הקומוניסטית ובפעילות "אנטי אמריקנית" בשנות ה-50 בארה"ב. אך גם בכך לא יהיה די, שכן ישנם אמנים שמסרבים להופיע באריאל אך אינם נותנים לדבר פומבי. לפיכך אמן שאינו נכלל ברשימה השחורה יידרש לחתום על הצהרת נכונות להופיע באריאל.

בקיץ 1996 נאלצנו להגיש עתירה דחופה לבג"ץ בשם תושבי עומר נגד החלטתו של ראש המועצה לבטל את הופעתו של אביב גפן באמפיתיאטרון העירוני. בראיונות לתקשורת הסביר מר פיני בדש את החלטתו הן בשל כך שגפן לא שירת בצבא והן בשל דעותיו והתבטאויותיו. בג"צ מתח בדיון ביקורת חריפה על החלטת ראש המועצה, ובפסה"ד חויב ראש המועצה לאפשר את קיום המופע ולשלם לעותרים 10,000 ש"ח הוצאות משפט. וכך פסק הנשיא ברק: "הלכה היא מאז פרשת כפר שמריהו (בג"צ 262/62 פרץ נ' המועצה המקומית כפר שמריהו, פ"ד טז 2101) כי אסור למועצה מקומית המשכירה מנכסיה, להפלות בין שוכרים שונים, בוודאי שאסור לה להפלות בין אמנים שונים, על פי עמדת ראש המועצה לדעותיו של האמן." (בג"צ 5107/96 נוח נ' ראש המועצה המקומית עומר (פס"ד מיום 18.8.96)).

אנו תקווה, כי לא נאלץ לשוב ולהגיש עתירות בנושא זה. לפיכך הינך מתבקש לבטל את החלטתך ולהודיע על כך אף לעמיתיך כדי לא להכשילם חלילה במעשים בלתי חוקיים.

בכבוד רב,

דן יקיר, עו"ד
היועץ המשפטי

העתקים:
מר יוסי שבו, ראש עיריית נס ציונה
מר יוסי בן דוד, ראש עיריית יהוד-מונוסון
ראש המועצה המקומית להבים
מר שמעון גפסו, ראש עיריית נצרת עילית
מר מאיר יצחק הלוי, ראש עיריית אילת

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: זכויות אזרחיות,חופש הביטוי

סגור לתגובות.