משטרת ירושלים עוצרת וחוקרת קטינים מסילוואן בניגוד לחוק

האגודה, בצלם, ומרכז המידע וואדי חילווה מתריעים: קיבלנו תלונות על ילדים שהוצאו ממיטותיהם באישון לילה, והובהלו לחדרי החקירות כשהם אזוקים ואינם מלווים בהוריהם. הילדים דיווחו על חקירות אלימות ומפחידות, שנוהלו על ידי שוטרים ולא על ידי חוקרי ילדים ונוער

האגודה לזכויות האזרח, בצלם ומרכז מידע וואדי חילוה סילוואן, פנו היום (25.10.10) לשר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' ולמפכ"ל המשטרה רנ"צ דודי כהן בבקשה להתערבותם הדחופה והמיידית לשינוי המדיניות ונהלי עבודת המשטרה בירושלים המזרחית, בכל הקשור לאופן ביצוע מעצרי וחקירות ילדים.

הפניה נעשתה בעקבות תלונות רבות וחמורות שהגיעו אל הארגונים בשנה החולפת והחריפו בשבועות האחרונים המצביעים על כך שהמשטרה נוקטת הליכים בעייתיים ביותר ביחס לילדים החשודים בזריקות אבנים, עד כדי פעולות המנוגדות לחוק ולנהלים, ובהם: הפעלת אלימות פיזית קשה בעת ביצוע מעצרים, הפחדות ואיומים בחדרי חקירות, היעדרם של חוקרי נוער מחקירות, ולקיחת ילדים בלי שנמסרה הודעה למשפחה ובלי ליווי מבוגר.

חמור עוד יותר שלאחרונה הולכים ומתרבים מקרים של עיכובם וחקירתם במשטרה של ילדים מתחת לגיל 12, גיל האחריות הפלילית, כולל לפחות מקרה אחד של ילד בן 8.

עו"ד נסרין עליאן מהאגודה לזכויות האזרח: "התנהלות המשטרה כלפי קטינים בסילוואן הפכה לפושעת, ויש לה השלכות חמורות על הילדים ועל מצבם הנפשי. אנחנו פוגשים ילדים שסובלים היום מסיוטים ונדודי שינה, שהידרדרו בלימודים, והמגלים יחס עוין וחשדן לסביבתם. מעצר וחקירה הינם הליכים קשים בפני עצמם לאדם המבוגר, קל וחומר לילדים צעירים, ולכן החוק נועד למנוע פגיעות שכאלו. אנו דורשים מהשר ומהמפכ"ל לוודא כי חוק הנוער יישום באופן מלא וכי כל שוטר וחוקר שיעבור על כך – ייענש".

להלן המכתב במלואו.

‏‏‏25 אוקטובר 2010

לכבוד
מר יצחק אהרונוביץ
השר לביטחון פנים
המשרד לביטחון פנים

רנ"צ דודי כהן
המפכ"ל
משטרת ישראל

שלום רב,

הנדון: מעצרי קטינים בירושלים המזרחית בניגוד לחוק

1. אנו פונים אליכם בשמם של בצלם מרכז המידע הישראלי לזכויות אדם בשטחים, מרכז מידע וואדי חילוה סילואן והאגודה לזכויות האזרח בישראל בבקשה להתערבותכם הדחופה והמיידית לשינוי המדיניות ונהלי עבודת המשטרה בירושלים המזרחית, בכל הקשור לאופן ביצוע מעצרי וחקירות ילדים. פניה זו נעשית בעקבות תלונות רבות וחמורות שהגיעו אלינו בחודשים האחרונים והחריפו בשבועות האחרונים.

2. כידוע לכם בשנים האחרונות הולך וגובר המתח בשכונות הפלסטיניות בירושלים, שבהן פועלות קבוצות שמטרתן לייהד את השכונות ונוכחותן מלווה בשמירה צמודה של כוח אבטחה פרטי. החיכוכים הרבים שבין המתנחלים היהודים לבין התושבים הפלסטינים מסתיימים לא פעם בהתנגשויות אלימות, במעצרים ובהליכים משפטיים – רובם נגד הפלסטינים. לעתים קרובות, מידרדרות ההתנגשויות גם לעימותים בנשק חם. על רקע זה אחת התלונות המרכזיות של התושבים הפלסטינים מופנית למשטרה, אשר לדעתם אוכפת את החוק באופן סלקטיבי ואיננה מקיימת דין אחד ליהודים ולערבים, על אף חובתה לנהוג כך. לדבריהם, המשטרה מתעלמת מתלונות שהם מגישים על פגיעה ברכושם, גופם וביטחונם.

3. התוצאה היא פגיעה חמורה בביטחונם של התושבים הפלסטינים, הפיכתם לקורבנות זמינים לאלימות ולהתנכלויות, ולמי שנחשדים באופן מיידי כמי שביצעו עבירות. בנושא זה, פנינו אליכם ביום 14.9.10, בעקבות הדוח "מרחב לא מוגן" שפרסמה האגודה לזכויות האזרח. הדוח צורף למכתבנו, שטרם נענה על ידכם.

4. מאז פנייתנו זו, הסלימו האירועים בירושלים המזרחית וגברו מאוד התלונות על מעצרי קטינים, חלקם אף מתחת לגיל האחריות הפלילית, כאשר הטענה המרכזית הינה שהם מבוצעים בניגוד לחוק ולנוהלי המשטרה.

5. כידוע, על פי חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), התשל"א-1971, פרקים ב'1 ו- ג', ילדים מעל גיל 12 (גיל האחריות הפלילית) ועד גיל 18, הנחשדים בביצוע עבֵרות פליליות, אמורים להיחקר בנוכחות הוריהם או בנוכחות קרוב אחר, ועל ידי חוקרי ילדים בלבד. ככלל, אסור לבצע חקירת ילדים בשעות לילה, ואם אפשר להשיג את מטרת המעצר בדרך שפגיעתה בילד פחותה, אין לעוצרו. השימוש באלימות אסור בכל חקירה.

6. ממידע שבידנו נראה כי המשטרה נוקטת הליכים בעייתיים ביותר ביחס לילדים החשודים בזריקות אבנים, עד כדי פעולות המנוגדות לחוק ולנהלים. מעדויות ילדים שנעצרו בחודשים האחרונים, עולה תמונה קשה של מעצרי ילדים שהוצאו ממיטותיהם באישון לילה, והובהלו לחדרי החקירות כשהם אזוקים ואינם מלווים בהוריהם. הילדים דיווחו על חקירות אלימות ומפחידות, שנוהלו על ידי שוטרים, ולא על ידי חוקרי ילדים ונוער. יצוין, כי מעצרי הילדים ממשיכים כל העת, כולל בעת כתיבת שורות אלו, והדחיפות רבה.

7. חמור עוד יותר שלאחרונה הולכים ומתרבים מקרים של עיכובם וחקירתם של ילדים מתחת לגיל 12, גיל האחריות הפלילית. הם נלקחים לחקירות בשעות הקטנות של הלילה, נחקרים ושוהים בתחנות המשטרה משך שעות ארוכות. מהעדויות עולה כי במקרים רבים כוחות משטרה מרובים ומצוידים בכל כלי הלחימה מגיעים לביתם ומעכבים אותם לחקירות כחשודים, ולא כמי שאמורים לתת עדות כפי שמורה החוק.

8. חלק ממעצרי הילדים נערכים ברחובות על ידי בלשי משטרה סמויים תוך שימוש באלימות חמורה. יחידה של מסתערבים ו/או בלשי משטרה סמויה נוכחים בשטח ועוצרים ילדים בעת הימצאותם במרחב הציבורי, בחשד לזריקת אבנים. יודגש כי מתלונות שהגיעו אלינו עולה כי לפחות חלק ממעצרים אלו בוצעו ללא שקדמו להם התפרעויות או זריקות אבנים, והילדים ישבו כהרגלם בפתחי ביתם וברחובות וסמטאות השכונות, שמשמשות גם כמגרשי המשחקים היחידים עבורם. מעצרים אלו בוצעו בחלק מהמקרים ללא שנמסרה הודעה למשפחות הילדים עד להגעת הילדים לתחנה, וללא ליווי של מי מהוריהם או מבני משפחתם. חמורה מכך העובדה כי במספר מקרים הכו המסתערבים את הילדים בעת מעצרם לעיני כל העוברים ושבים באמצע הרחוב – ויצוין שוב שלחלקם טרם מלאו 12 שנים.

9. לחקירות מעין אלו השלכות חמורות על הילדים, בעיקר מבחינה נפשית. מעצר וחקירה הינם הליכים קשים גם לאדם מבוגר, והדבר מקבל משנה תוקף כאשר מדובר בילדים צעירים. לא בכדי בחר המחוקק ליחד מקום נפרד בחוק לאופן חקירת ומעצרם של ילדים ובני נוער. ממידע שבידנו עולה, כי המעצרים והחקירות שמבוצעים בניגוד לחוק, משפיעים באופן ניכר על הילדים שמגלים, שמגלים לאחר המעצר פחד מתמיד מכוחות הביטחון, וסובלים מסיוטים ונדודי שינה, הידרדרות בלימודים ושינוי לרעה ביחס שלהם למרחב ולחברה.

10. התנהלות המשטרה במקרים אלו פסולה ומנוגדת לחוק, ואף אין בה משום התמודדות עם המציאות המורכבת המביאה ילדים לכדי זריקת אבנים. הבחירה לנקוט יד קשה לא רק שאינה מפיגה את המתחים ולא מקדמת את פתרון בעיות היסוד של האזור, אלא מביאה להסלמת המצב.

11. נוכח ההתנהלות החמורה שעולה מהמציאות בשטח ביחס לתפקודה הכולל של המשטרה, נודה לבדיקת הטענות מטעמכם, ולנקיטת הצעדים הבאים במהירות האפשרית:

‏א. רענון הנהלים והחוקים בקרב השוטרים המוצבים בירושלים המזרחית, ובקרב חוקרים בתחנות המשטרה בעיר, כדי להביא לכך שחוק הנוער ייושם באופן מלא בביצוע מעצרים וחקירות ילדים.

‏ב. נקיטת צעדים אקטיביים לפתיחה בחקירה ונקיטת הליכים כנגד כל שוטר שחורג מסמכותו ומנצל את מרותו לרעה בעת מעצר ילדים.

12. רק מהפך תודעתי ושינוי מהותי של המדיניות הנוהגת כיום יסייעו ליצירת מציאות שונה בירושלים המזרחית. מהפך זה הכרחי למען שמירה על זכויות אדם בסיסיות החיוניות לקיום משטר שומר חוק. על כן, נודה להתערבותכם בהקדם על מנת להביא לשמירה על החוק ולהרגעת הרוחות בסילואן.

בכבוד רב,

נעמה באומגרטן-שרון
בצלם

סלים סיאם
מרכז המידע ואדי חילוה סילואן

נסרין עליאן, עו"ד
האגודה לזכויות האזרח

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: התנהלות המשטרה ומאבטחים,זכויות אזרחיות,זכויות בהליך הפלילי,זכויות במעצר ובחקירה,זכויות ילדים,זכויות תושבי ירושלים המזרחית

סגור לתגובות.