ועדת החינוך של הכנסת ממפה סכנות: חופש הביטוי והתנועה האיסלאמית

מה צריכים להיות גבולות חופש הביטוי במוסדות חינוך? איך מתמודדים עם כניסת גורמים פרטיים למערכת החינוך? במקום לקיים דיונים יסודיים בסוגיות הבוערות הללו, מעדיפה ועדת החינוך של הכנסת להשתלח במנהלי תיכונים מתל אביב ובתנועה האסלאמית

הדיון מחר (11.6.10) בוועדת החינוך של הכנסת נועד בתחילה להתמקד בשאלת חופש הביטוי במוסדות חינוך. הוזמנו אליו מנהל גימנסיה הרצליה ד"ר זאב דגני, שמתח ביקורת על הכנסת קצינים לבתי הספר בתכנית לעידוד גיוס ליחידות קרביות, ורם כהן, מנהל עירוני א' מת"א, שדיבר עם תלמידיו על הכיבוש. בשבוע שעבר, הוחלט לצרף לדיון גם את נושא חדירת התנועה האסלאמית למוסדות חינוך. מנהל תיכון עירוני א', רם כהן, הודיע כי בכוונתו להתייצב לדיון.

במכתב ששלח הבוקר (20.6.10) עו"ד דן יקיר, היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח, הוא מציין כי הזמנת שני המנהלים הללו בלבד לוועדה מעוררת חשש של ניסיון לדה-לגיטימציה לעמדות פוליטיות וחברתיות מסוימות; בנוסף, הוא מציין, כי שתי הסוגיות – חופש ביטוי במוסדות חינוך וכניסת גורמים פרטיים למערכת החינוך – הן סוגיות כבדות משקל, כל אחת מהן מצריכה דיון יסודי נפרד. הבחירה לצרף את שני הנושאים מעוררת גם היא חשש שנבעה משיקולים זרים ופסולים.

לדברי עו"ד יקיר "האגודה לזכויות האזרח פנתה בעבר מספר פעמים בבקשה לקיים בוועדת החינוך דיון עקרוני בסוגיית חדירתם של גורמים פרטיים למערכת החינוך. בעוד שעבור דיון שכזה טרם נמצא זמן, בחר יו"ר הוועדה לקיים דיון צר בתנועה ספציפית. הצירוף של נושא התנועה האסלאמית לדיון אחר בשאלת חופש הביטוי, רק מגביר את החשש שישיבת הוועדה תשמש במה להשתלחויות – הן בתנועה האסלאמית והן במנהלי בתי הספר – כולם בבחינת 'אויב' אחד." להלן המכתב המלא.

20 ביוני, 2010

לכבוד
מר זבולון אורלב
יו"ר ועדת החינוך
הכנסת
ירושלים

שלום רב,

הנדון: דיון בוועדת החינוך (21.6.10 בשעה 11) –
גבולות חופש הביטוי במוסדות החינוך

לקראת הדיון הקבוע בוועדת חינוך למחר, יום שני 21.6.10 בשעה 11:00, בעניין "גבולות חופש הביטוי במוסדות חינוך", אנו מבקשים להעביר לעיונך את הדברים כדלקמן:

מרשימת המוזמנים לדיון המקורי בוועדה בנושא הנדון עלה החשש, כי בכוונת הוועדה לסמן עמדות ודעות מסוימות בלבד כבלתי לגיטימיות במסגרת מוסדות החינוך. שאם לא כן, לא היתה הוועדה מזמינה אך ורק את מנהל הגימנסיה הרצליה בת"א ואת מנהל תיכון עירוני א בת"א לדיון, אלא היתה מזמינה מגוון של מורים שהביעו עמדות פוליטיות או חברתיות שונות, והיתה מקיימת דיון רחב ועקרוני על המגבלות, אם בכלל, שיש להציב על דיון פוליטי או אחר בבתי הספר. (למען הנוחות – סדר היום שפורסם תחילה: גבולות חופש הביטוי במוסדות חינוך. מוזמנים: משרד החינוך, משרד המשפטים, משרד האוצר, מרכז השלטון המקומי, ראשי רשתות חינוך, מועדת חמ"ד, ארגוני מורים, ארגוני הורים, ארגוני זכויות אדם, מנהל גמניסיה הרצליה, מנהל תיכון עירוני א' ת"א, מועצת התלמידים והנוער הארצית, מוזמנים נוספים הישיבה בהשתתפות שר החינוך).

אם לא די בכך, מצאת לנכון לצרף לדיון האמור נושא נוסף, שאין כל קשר בינו לבין הסוגיה של חופש ביטוי במוסדות החינוך.

להלן סדר היום המעודכן כפי שהתפרסם ע"י הוועדה –

1. גבולות חופש הביטוי במוסדות חינוך
2. חדירת התנועה האיסלמית לתיכונים ערביים בישראל הצעה לדיון מהיר של ח"כ רוחמה אברהם-בלילא.
3. חדירת התנועה האסלאמית לתיכונים ערביים בישראל הצעה לדיון מהיר של ח"כ דני דנון.
4. פעילותה של עמותת אקראא המשויכת לפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית,בבתי ספר ממלכתיים ערבים בערים וביישובים שונים בישראל ללא אישור ופיקוח של משרד החינוך הצעה לדיון מהיר של ח"כ אלכס מילר.
5. חדירת התנועה האיסלאמית לתיכונים ערביים בישראל הצעה לדיון מהיר של ח"כ אורי אורבך.
6. התנועה האיסלאמית חודרת לתיכונים הערבים ומטיפה לשנאת ישראל וכל זאת במימון המדינה הצעה לדיון מהיר של ח"כ ציון פיניאן.
מוזמנים: משרד החינוך, משרד המשפטים, משרד האוצר, מרכז השלטון המקומי, רשתות חינוך, ארגוני מורים, ארגוני הורים, מועצת התלמידים והנוער הארצית, מוזמנים נוספים.

בהשתתפות שר החינוך

נושא זה שייך לסוגיה אחרת לגמרי – אף היא רחבה הרבה יותר מהגדרת הנושא בוועדה: כניסתם של גורמים פרטיים למוסדות החינוך וההתמודדות של משרד החינוך עם תופעה זו. אנו חוששים, כי ע"י צירוף שני הנושאים האמורים נעשה ניסיון לעשות דה-לגיטימציה לעמדות חברתיות או פוליטיות מסוימות, ע"י הקישור שלהם לפעילות של התנועה האסלאמית בבתי הספר, שמנוסח הבקשות עולה שהיא לכאורה בלתי לגיטימית ומסיתה.

אנו סבורים, כי אין לקיים את הדיון בשני הנושאים האמורים בכפיפה אחת, בשל ההשלכות החמורות שיש לכך על הדיון בנושא חופש הביטוי, ובשל הדה-לגיטימציה הנגרמת על ידי כך לעמדות מסוימות בלבד.

בנוסף, אנו סבורים שראוי לקיים דיון ענייני ורציני בסוגיה של כניסת גופים פרטיים למערכת החינוך, ולא דיון צר שבא לפסול גורם אחד בלבד מבלי לבחון לעומק את העניין העקרוני. לצערנו, על אף שפנינו אליך, בתפקידך כיו"ר וועדת החינוך, מספר פעמים בבקשה לקיים דיון בסוגיה זאת, לא זכינו לכל התייחסות או מענה.

אנו קוראים לוועדה להפריד את הדיון בסוגיות האמורות מהסיבות המפורטות לעיל. בנוסף, אנו קוראים לוועדה להבטיח כי הדיונים – הן לגבי חופש הביטוי, והן לגבי גורמים פרטיים הנכנסים למערכת החינוך – לא יעסקו אך ורק בגופים או בעמדות מסוימים, תוך ניסיון להשתיק אותם או לעשות להם דה-לגיטימציה, אלא יהיו דיונים עקרוניים ורחבים, שיגנו על זכויותיהם של התלמידים, על חופש הביטוי ועל הדמוקרטיה הישראלית.

נודה להתייחסותך.

בכבוד רב,

דן יקיר, עו"ד
היועץ המשפטי

העתקים:
שר החינוך, ח"כ גדעון סער
חברי ועדת החינוך

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: זכויות אזרחיות,חופש הביטוי

סגור לתגובות.