פניה ליו"ר ועדת החינוך בכנסת בעקבות דיון בנושא החופש האקדמי

3 במאי 2010

לכבוד
ח"כ זבולון אורלב
יו"ר ועדת החינוך
הכנסת

שלום רב,

הנדון: החופש האקדמי

ביום 28.4.10 קיימת דיון בוועדת החינוך על "הדרת עמדות ציוניות באקדמיה". לפני הדיון ביררנו במזכירות הוועדה אם קיים חומר רקע או על מה בדיוק ייסוב הדיון, אך נענינו שאין פרטים נוספים. לפיכך שלחנו אליך מכתב עם עמדתנו העקרונית לגבי חשיבותו של החופש האקדמי כחלק מחופש הביטוי. בפתח הישיבה הופתענו לגלות, כי מדובר בישיבה שהתכנסה לבקשת עמותת "אם תרצו", סביב דוח שלהם שלא חולק למשתתפי הישיבה. בפתח הדיון ציינת, כי שלחנו מכתב על החופש האקדמי, שלדעתך אינו רלבנטי כלל לנושא הדיון, וכי נציגי האגודה נוכחים בדיון. מייד לאחר מכן העברת את ניהול הישיבה ליו"ר אם תרצו, ולפחות 6 נציגים של העמותה דיברו בזה אחר זה כמעט ללא הגבלה, ובהם רונן שובל, יו"ר העמותה, ארז תדמור, ראש אגף מדיניות והסברה, דן אילוז, רכז קשרי חוץ שהוא גם סטודנט באוניברסיטה העברית, שני סטודנטים מאוניברסיטת בן גוריון ודוקטורנט למדע המדינה. לאחר מכן דיברו עוד פרופסור, שהיא חברה בפרופסורים למען חוסן מדיני, פרופסור לארכיטקטורה, שלימד במכללת אריאל, וכן חבר חבר הנאמנים של אוניברסיטת בן גוריון. חלק מן הדוברים הזכירו לשימצה מרצים מסויימים מהאוניברסיטה העברית, אוניברסיטת ת"א, אוניברסיטת בן-גוריון ואוניברסיטת בר-אילן. מנגד דיברו בשם האקדמיה רק שניים: מר משה ויגדור, מנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה, ופרופ' אהרן שי, סגן הרקטור של אוניברסיטת ת"א. לא ברור מדוע לא נכחו בישיבה נציגים של מוסדות אקדמאיים נוספים, אך אנו מניחים שאם הם הוזמנו וסירבו להגיע, היית מציין זאת.

המתנו בסבלנות לתורנו. משהדקות נקפו והישיבה התקרבה לסיומה הזכרתי את קיומנו בהרמת יד. או אז פנית אלי בכעס, וציינת כי נותר זמן קצר בלבד, התלוננת על כך שלא פניתי קודם לכן, וציינת שאין אתה בטוח שתוכל לאפשר לי לדבר, כי עליך עוד לסכם את הישיבה. לפיכך בשלב זה עזבנו את הישיבה.

אנו מייחסים חשיבות מן המעלה הראשונה לעבודת הכנסת, וכפי שידוע לך היטב אנו משתתפים מזה עשרות שנים בדיוני ועדות הכנסת. לצערנו המשאבים המוגבלים שלנו לא מאפשרים לנו להיות נוכחים בכל ישיבה וישיבה, הנוגעת לזכויות האדם, אך מעולם לא השתתפנו בישיבה של ועדה אך ורק כדי "להפגין נוכחות". אם שלחנו נייר עמדה לקראת הישיבה והתייצבנו לישיבה עצמה משמע היה חשוב לנו להשמיע את עמדתנו, וסברנו שיש בה כדי לתרום לדיון. כיוון שלצערנו לא ניתן לנו פתחון פה במהלך הישיבה, להלן בקליפת אגוז עיקרי הדברים:

  • כששאלת את דוברי "אם תרצו" מה הם מציעים לעשות בנושא, אחד השיב שיש להקים ועדה מפקחת, ושני הציע משטר רגולציה על האקדמיה. פרופ' אהרן שי הזהיר בדבריו מפני הקמת ועדה בסגנון הוועדה לחקירת פעולות אנטי אמריקניות, שעסקה בציד קומוניסטים בארה"ב בשנות ה-50. לצערנו אסוציאציה זו עלתה בנו לגבי ישיבת ועדת החינוך עצמה. אלא שבדיוני אותה ועדה אמריקנית הטיחו חבריה את ה"האשמות" בפני האנשים עצמם וניתנה להם לפחות הזדמנות להגיב. ועדת החינוך אפילו לא טרחה לעמוד בדרישת ההגינות הבסיסית כלפי המרצים שהותקפו במהלך הישיבה ולא הזמינה אותם לישיבה.
  • מנכ"ל "אם תרצו" הזכיר בדבריו מחקר שערך לפני שנתיים, בו בחן את כל הסילבוסים של קורסים בחוגים למדע המדינה, ומצא שבממוצע 79.5% מחומר הלימוד הוא אנטי ציוני. לא רק שהמחקר לא הוצג בפני הוועדה, ולא רק שכפי שציין פרופ' שי, בחוגים למדע המדינה לא מלמדים את תולדות הציונות, אלא שזהו עניין פנים אקדמי טהור. אם הסילבוס אינו עומד באמות מידה אקדמיות מקצועיות, ראש החוג ודיקן הפקולטה מחוייבים לעסוק בכך, ולא הכנסת. מלבד זאת כלל לא ברור איך מוגדר פרסום כ"אנטי ציוני" ואיך נבדק מהו פרסום שכזה.
  • עוד ציין מנכ"ל "אם תרצו", כי עו"ד מיכאל ספרד, יועמ"ש עמותת "יש דין", מעביר קורס פרקטי באוניברסיטת ת"א, במסגרתו סטודנטים מקבלים קרדיט אקדמי על פעילות בשטחים במסגרת "יש דין". ראשית, לא ברור לנו מה פסול יש בכך. "יש דין" עוסק בהשלטת שלטון החוק בגדה, למשל בדרך של מעקב אחר הטיפול המשטרתי בתלונות של פלסטינים נגד אלימות מתנחלים. דווקא מי שתומך בהמשך שליטת ישראל בגדה צריך להיות בעל אינטרס גדול יותר בפעולה החשובה של העמותה. שנית, עוד במהלך הישיבה ביררנו את נכונות הטענה, והתברר לנו כי היא מופרכת לחלוטין ואין בה ממש. העובדות כהווייתן הן, שלפני כ-3 שנים קיים פרופ' יהודה שנהב מהחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת ת"א קורס, שמיועד לסטודנטים שמתנדבים בארגוני זכויות אדם או סינגור קהילתי. דרישה זו היתה דרישת סף לקבלה לקורס, אבל הפעילות לא היתה במסגרת הקורס. לא היתה כל הגבלה על הארגון, בו מתקיימת הפעילות ההתנדבותית של הסטודנטים. במסגרת קורס זה הירצה עו"ד מיכאל ספרד כמרצה אורח בשני שיעורים, ומספר קטן ממשתתפי הקורס היו מתנדבים ב"יש דין". לצערנו טענה מעין זו אופיינית לדוחות האחרונים, שפירסמה "אם תרצו", בהן שזורות טענות מופרכות לחלוטין או טענות, שיש בהן גרעין קטן של אמת, אך אופן הצגתן מציג מציאות מעוותת ומטעה.
  • הרעיונות להקים מגנוני פיקוח על תוכן הלימודים באוניברסיטה מעוררים חלחלה וסותרים את חוק המועצה להשכלה גבוהה, התשי"ח-1958. סעיף 15 מבטיח את העצמאות ואי התלות של מוסד אקדמי בקובעו: "מוסד מוכר הוא בן חורין לכלכל עניניו האקדמיים והמינהליים, במסגרת תקציבו, כטוב בעיניו" (כשעניינים אקדמיים ומינהליים כוללים, בין היתר, קביעת תוכנית מחקר והוראה וכן כל פעולה מדעית וחינוכית אחרת). לא רק שלוועדת החינוך אין שום סמכות להטיל פיקוח על מוסדות אקדמיים, אלא שאפילו למל"ג אין סמכות שכזו. סמכותה מתמצית בהכרה במוסד אקדמי או בשלילת ההכרה. בסעיף 9 מודגש, כי הכללים שתתקין המל"ג לא יגבילו את חופש הדעה והמצפון.
  • אין לנו אלא לחזור על הדברים, שכתבנו במכתבנו לוועדה מיום 25.4.10:

    "דווקא בתקופה זו, שבה מתרבים האתגרים לחופש האקדמי ולחופש הביטוי, יש לצפות שהמוסדות האקדמיים יעמדו בראש אלה המגינים עליהם. למותר לציין, שהשתקתן של עמדות פוליטיות שונות, מימין או משמאל, במסגרת האקדמיה אינה עולה בקנה אחד עם ציפייה זו, והיא עלולה לחזור כבומרנג, במקרה שגורמים חיצוניים ינסו, חס וחלילה, להתערב – על ידי הפעלת סנקציות משפטיות או ציבוריות – בחופש הביטוי ובחופש האקדמי של מוסד אקדמי זה או אחר או של מרצים אחרים באותם מוסדות.

    אנו קוראים לוועדת החינוך, להתריע ולפעול ככל שביכולתה כדי להבטיח את חופש הביטוי ואת החופש האקדמי במוסדות להשכלה גבוהה בישראל; להבטיח חופש ביטוי וחופש אקדמי לאקדמאים מכל קצווי הקשת הפוליטית; ולהבטיח יכולת ביטוי והגשמה עצמית של כל פרט ופרט במדינה, בלי קשר לעמדותיו הפוליטיות."

  • כפי שנמסר לי, לאחר שיצאתי מן הישיבה הודעת לפרוטוקול, כי היה בכוונתך לאפשר לי להתבטא. לפיכך אודה לך אם תצרף מכתב זה לפרוטוקול הישיבה.

    בכבוד רב,

    דן יקיר, עו"ד
    היועץ המשפטי

    העתקים: ח"כ ראובן ריבלין, יו"ר הכנסת
    ח"כ גדעון סער, שר החינוך ויו"ר המל"ג
    פרופ' מנחם בן-ששון, נשיא האוניברסיטה העברית
    פרופ' יוסף קלפטר, נשיא אוניברסיטת ת"א
    פרופ' אהרן שי, סגן הרקטור, אוניברסיטת ת"א
    פרופ' משה קוה, נשיא אוניברסיטת בר-אילן
    פרופ' אהרון בן-זאב, נשיא אוניברסיטת חיפה
    פרופ' פרץ לביא, נשיא הטכניון
    פרופ' רבקה כרמי, נשיאת אוניברסיטת בן-גוריון
    מר מאיר ויגדור, מנכ"ל המל"ג
    מר רונן שובל, יו"ר אם תרצו

    • LinkedIn
    • Twitter
    • Facebook
    • Print
    • email

    קטגוריות: זכויות אזרחיות,חופש הביטוי

    סגור לתגובות.