8 שנים, 11 דיונים. אלפי אזרחים ערבים עדיין ממתינים לישועה מבג"ץ

היום (2.3.10) התקיים דיון בג"ץ בפני הרכב של 11 שופטים בעתירות נגד "חוק האזרחות". בדיון השתתפו גם נציגי ארבע עמותות ימין שביקשו להצטרף להליך כדי לדון, כדבריהן, בסוגיות "דמוגרפיות" הנוגעות לחוק

בדיון שהתקיים הבוקר, חזרו הצדדים על טיעוניהם; נציגת הפרקליטות, עו"ד יוכי גנסין, חזרה ודיברה על הסוגיות הביטחוניות אשר לשמן כביכול נועד החוק, ובאי כוחם של ארבעת העותרים – האגודה לזכויות האזרח, עדאלה, המוקד להגנת הפרט וזהבה גלאון – מסרו שוב את עיקרי טיעוניהם בדבר הפגיעה הבלתי-מידתית של החוק באזרחי המדינה הערבים. בדיון השתתפו גם נציגי ארבע עמותות ימין שביקשו להצטרף להליך במעמד של משיבות. בהרכב ישבו השופטים ביניש, ריבלין, פרוקצ'יה, לוי, גרוניס, נאור, ארבל, רובינשטיין, ג'ובראן, חיות ומלצר.

"חוק האזרחות" נחקק לראשונה בשנת 2002 כ"הוראת שעה זמנית". מאז, מדי שנה, הוא מתחדש באופן קבוע. החוק נדון כבר בבג"ץ, אשר החליט בשנת 2006, שלא לבטל אותו. השופט אשר היה לשון המאזניים בהרכב, אדמונד לוי, קבע כי פגיעתו של החוק בזכויות האדם איננה מידתית, אולם הוא בחר לאפשר לכנסת לתקן את החוק בתוך תשעה חודשים. בשל כך הצטרף לוי לדעת הרוב בהרכב אשר דחה את העתירות.

בשנת 2007, משהוארך תוקף החוק שוב ושוב, ותחולתו אף הורחבה לבני זוג ממדינות אויב, שבו ועתרו בשנית האגודה לזכויות האזרח (544/07) המוקד להגנת הפרט (5030/07), עדאלה (830/07) , וח"כ לשעבר זהבה גלאון (466/07).

העתירות נדונו בתחילה בפני הרכב של שלושה שופטים, שהורחב לאחר מכן לשבעה שופטים. לאחר שהדיון הסתיים לפני כשנה (מרץ 2009), החליטה הנשיאה ביניש להרחיב את ההרכב שוב, הפעם לאחד עשר שופטים.

לדברי עורכי הדין דן יקיר ועודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח, "חוק האזרחות הוא חוק גזעני ואנטי-דמוקרטי, שאין לו אח ורע בעולם. חוק אשר מבסס מדיניות מפלה נגד המיעוט הערבי בישראל, ענישה קולקטיבית ופגיעה בלתי מידתית בזכות לחיי משפחה." בתגובה לבקשות ההצטרפות של עמותות הימין, הוסיפו עוה"ד יקיר ופלר: "עמותות הימין עושות שירות חשוב לאמת, באשר הן מסירות את מעטה הביטחון השקרי וחושפות את תכליתו האמיתית של החוק – שיקולים דמוגרפיים ולא שיקולי ביטחון. אבוי למדינה המתיימרת להיות דמוקרטיה, אך אוסרת מלחמה על אלפים מאזרחיה, שכל 'פשעם' הוא בהיותם ערבים".

בדיון שהתקיים היום הצביע עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח על כך, שבניגוד לטענות הפרקליטות, שירותי הביטחון יודעים היטב לעקוב ולקיים הערכות של מידת המסוכנות של פלסטינים שמבקשים להיכנס לישראל, והם אף מציגים הערכות שכאלו בפני בית המשפט כדבר שבשגרה. הוא תיאר את מסכת הקשיים עמם נאלצים להתמודד "מנועי חוק האזרחות": חלקם חיים בפירוד כפוי מבני זוגם הישראליים; אחרים שוהים בישראל באישור ארעי, שאינו מתיר להם לעבוד או לנהוג, אינם יכולים להיות חברי קופת חולים והם נתונים בחוסר ודאות מתמשך.

עו"ד פלר סיפר עוד כי אזרחים ישראליים שבעקבות החוק נאלצו לעבור לחיות בשטחים עם בני זוגם הפלסטיניים, איבדו את הזכויות הסוציאליות המגיעות להם מהיותם תושבי ישראל, כאילו בחרו לעזוב את המדינה מרצונם החופשי.

עתירת האגודה – בג"צ 544/07
עוד על "חוק האזרחות" ועל העתירות נגדו

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: אזרחות ותושבות,גזענות ואפליה,הזכות לחיי משפחה,הזכות לחיי משפחה,הזכות לשוויון,זכויות אזרחיות,זכויות המיעוט הערבי

סגור לתגובות.