האגודה: להחיל את עקרונות חוק זכויות נפגעי עברה על הליכים פליליים בצבא

חוק זכויות נפגעי עברה, המעגן זכויות בסיסיות כגון זכותו של נפגע עברה לקבל מידע על ההליך המשפטי הנוגע לו, אינו חל באופן רשמי על חקירות המנוהלות בידי מצ"ח או על תיקים המטופלים בידי הפרקליטות הצבאית. האגודה לפצ"ר: מן הראוי לפעול בהתאם לעקרונותיו החוק

להלן פניית האגודה ובהמשך תשובת מפקדת הפצ"ר.

17 בנובמבר 2008

לכבוד
תא"ל אביחי מנדלבליט
הפרקליט הצבאי הראשי

שלום רב,

הנדון: החלת עקרונות חוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א-2001 על הליכים פליליים בצבא

לאחרונה, תוך כדי ליווי נפגעי עבירה בתיק שנוהל בפרקליטות הצבאית, הובא לתשומת לבנו כי מבחינה פורמאלית, חוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א-2001 אינו חל על חקירות, המנוהלות על ידי מצ"ח, או על תיקים, המטופלים בידי הפרקליטות הצבאית. זאת, משום שהחוק מגדיר "גוף חוקר" כ"משטרת ישראל או המחלקה לחקירת שוטרים במשרד המשפטים"; "תובע" בהתאם לסעיף 12(א)(1)(א) או (2) לחוק סדר הדין הפלילי; ו"עבירה" כעבירה ש"חקירתה תיעשה בידי הגוף החוקר והתביעה בה תנוהל בידי תובע".

מבחינה עקרונית, אין כל בסיס להבחנה זו בין רשויות החקירה והתביעה של הצבא לבין המשטרה והפרקליטות האזרחיות. זכויותיו של אדם, שנפגע מעברה שבוצעה נגדו, אינן צריכות להיגזר מזהות גופי החקירה והתביעה המטפלים בעניינו, אלא ממהות המעשה והיקף הפגיעה בו. חוק זכויות נפגעי עברה בא להגן על זכויות חוקתיות בסיסיות- זכותו של אדם לקבל מידע על ההליך המשפטי הנוגע לעניינו; זכותו להשמיע את דברו ביחס להחלטות, המתקבלות במסגרת הליך זה; הזכות לניהול הליכים בתוך זמן סביר, ועוד. אין כל הצדקה, כי נפגע עברה, שתלונתו נבדקת או מטופלת בידי רשויות הצבא, יזכה להגנה פחותה על זכויות חוקתיות אלה, אך משום שנפגע בידי חיילים.

זאת ועוד. פעמים רבות, ההחלטה אם תיק מסוים יטופל בידי הצבא או בידי רשויות החקירה והתביעה האזרחיות היא החלטה שבשיקול דעת. אין זה סביר, כי החלטה זו היא אשר תקבע את היקף ההגנה על זכויות הקורבן.

כיוון שחוק זכויות נפגעי עברה אינו חל באופן פורמאלי על רשויות הצבא, מן הראוי ליזום תיקון לחוק, אשר יבהיר את תחולתו הישירה על רשויות הצבא. עד אז ראוי כעניין שבמדיניות, כי מצ"ח והפרקליטות הצבאית יפעלו בהתאם להוראות החוק ועקרונותיו. לאור מעמדן החוקתי של הזכויות, המעוגנות בחוק, ממילא מחויבות רשויות הצבא לעשות כן.

לאור כל האמור לעיל, הננו פונים אליך בבקשה לברר את עמדת הפרקליטות הצבאית ומצ"ח באשר לתחולת עקרונות חוק זכויות נפגעי עברה על התיקים המטופלים בידיהם. בהקשר זה אבקש לדעת, אם קיימים בפרקליטות הצבאית ו/או במצ"ח נהלים כלשהם, המסדירים את תחולת הוראות ועקרונות חוק זכויות נפגעי עברה במסגרת הצבא, ואם כן מה תוכנם. ככל שאין נהלים כאלה, אנו פונים אליך בבקשה, כי תפעל להוצאת נהלים והנחיות ברוח זו.

בכבוד רב,

לילה מרגלית, עו"ד

תשובה מאת מפקדת הפצ"ר

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: זכויות אזרחיות,זכויות בהליך הפלילי

סגור לתגובות.