ביום שני שעבר (26.1.09) החליט בג"ץ לדחות את העתירה שהגישו תושבי הכפר הפלסטיני ח'ירבת טאנא, יחד עם האגודה לזכויות האזרח ו"שומרי משפט-רבנים למען זכויות האדם", בדרישה שלא להרוס את בתיהם ולהכין תכנית מתאר שתאפשר בנייה חוקית בכפר. כ-25 המשפחות המתגוררות בכפר התבשרו כי בקרוב ייאלצו לעזוב את בתיהן. העותרים הדגישו כי המנהל האזרחי לא מאפשר להם לקבל היתרי בנייה, ומאלץ אותם לבחור בין שתי ברירות רעות: לבנות ללא היתר או להיוותר ללא קורת גג.
במהלך הדיון, הודה נציג המדינה כי גם אם תושבי הכפר היו פועלים על פי הכללים ופונים לקבלת היתרי בנייה, הסיכוי לכך שהיו מקבלים אותם היה קלוש ביותר. בא-כוח העותרים, עו"ד נסראת דקואר מהאגודה לזכויות האזרח, הציג מכתב ששלח לפני כשנתיים היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, לשר הביטחון דאז, עמיר פרץ, בו צוין כי בעוד שהיקפי הבנייה ללא היתר בקרב פלסטינים עומד על פי שניים מהיקפה בקרב מתנחלים, הרי שהיקפי ההריסות של בנייה פלסטינית הם פי עשרה. עו"ד דקואר הזכיר כי מדיניות התכנון הישראלית בשטחי C מבוססת כולה על אפליה ממוסדת בין פלסטינים לישראלים: רוב הכפרים הפלסטיניים סובלים מהיעדר תוכניות מתאר מאושרות המאפשרות בנייה ופיתוח, בעוד שההתנחלויות הסמוכות נהנות מתכניות מתאר מפורטות ומודרניות שהכין המנהל האזרחי. רשויות המנהל האזרחי פועלות במרץ להריסת בתיהם של תושבים פלסטינים; אותן רשויות מאפשרות ואף מסייעות למאחזים הבלתי-חוקיים באזור, "גבעות עולם" ו"גבעה 777" להמשיך להתרחב ללא כל הפרעה.
עו"ד נסראת דקואר: "במקביל לפרסומים על בנייה רחבת היקף ובלתי חוקית של התנחלויות ומאחזים, זכינו לתזכורת בדבר נחישותה של מערכת המשפט לאכוף את חוקי התכנון והבנייה כשמדובר בפלסטינים. תוך שימוש בכסות של מדיניות תכנונית חוקית וכשרה, בג"ץ אישר מחיקה של כפר פלסטיני ונישול תושביו מאדמותיהם. האפליה הממוסדת בין ישראלים לפלסטינים בשטח C מיועדת להגביל את ההתיישבות הפלסטינית ולאפשר את התרחבותו של מפעל ההתנחלויות. רשויות השלטון משתמשות בחוק לצורך קידום מדיניות שהיא בלתי חוקית במהותה. במצב זה, ההגדרות של בנייה חוקית ובלתי-חוקית הן לעג לרש."
הרב אריק אשרמן, מנכ"ל "שומרי משפט": "התאכזבנו מאד מחוסר הנכונות של השופטים להכיר באורח החיים הייחודי של חקלאי ח'ירבת טאנא שנאחזים בקרקע למרות התעמרות מתמשכת מצד הצבא. במסורת היהודית, השופט מצווה להתרשם ולהיווכח בעצמו, בטרם יגזור גורלות. אני בטוח כי לו השופטים היו מסכימים לבוא ולראות את האזור ולהבין לאשורו את אורח החיים שם, לא היו סותמים את הגולל על גורלם של אנשים שבית-המשפט העליון של מדינת ישראל עבורם מוצא אחרון".
תגובה מקדמית מטעם המשיבים, נובמבר 2008
פסק הדין
דוח עמותת "במקום": התחום האסור: מדיניות התכנון הישראלית בכפרים הפלסטיניים בשטח C, מאת ניר שלו ואלון כהן-ליפשיץ