האם ימנע בג"ץ את הריסתו בשנית של הכפר הפלסטיני ואת גירוש תושביו?

מחר (26.1.09) יתקיים דיון ראשון בבג"ץ בעתירתם של תושבי הכפר ח'ירבת טאנא, יחד עם האגודה לזכויות האזרח ושומרי משפט – רבנים למען זכויות האדם, נגד החלטת המנהל האזרחי להרוס את מבני הכפר, החלטה שתוביל לגירושם של התושבים מבתיהם ומאדמותיהם

בכפר ח'ירבת טאנא, הממוקם בשטח C באזור שכם, מתגוררים כ-200 תושבים, והוא קיים מזה עשרות רבות של שנים. למרות זאת, עד היום מסרב המנהל האזרחי של צה"ל לאפשר לתושביו להמשיך לקיים את חייהם במקום ולהקים על אדמותיהם מבנים לצרכיהם. בשנת 2005 נהרסו המבנים בכפר; התושבים אמנם בנו אותם מחדש, אולם כעת נשקפת להם סכנת הריסה חוזרת. הדיון יתקיים בפני השופטים ם נאור, חיות ודנציגר.

העותרים, המיוצגים ע"י עו"ד נסראת דקואר מהאגודה לזכויות האזרח, מוחים על כך שהמנהל האזרחי אינו מכיר בכפר ואינו מאפשר ליצור לו תכנית מתאר, ובכך למעשה מאלץ את התושבים לבנות ללא היתר. בנוסף, הם מזכירים כי מדיניות התכנון הישראלית בשטחי C, מבוססת כולה על אפליה ממוסדת בין פלסטינים לישראלים: רוב הכפרים הפלסטיניים בשטח C , אשר התקיימו עוד לפני כיבוש השטחים ב-67', סובלים מהיעדר תוכניות מתאר המאפשרות בנייה ופיתוח, בעוד שההתנחלויות הסמוכות נהנות מתכניות מתאר מפורטות ומודרניות שהכין המנהל האזרחי. כל המבנים בכפר, למעט אחד, מוגדרים כבלתי חוקיים. רשויות המנהל האזרחי פועלות במרץ להריסת בתיהם של תושבים פלסטינים אשר מתגוררים במקום מקדמת דנא ויש להם זכויות בקרקע; במקביל, אותן רשויות מאפשרות למאחזים הבלתי-חוקיים באזור להמשיך להתרחב ללא כל הפרעה. תושבי ח'ירבת טאנא מביטים בעיניים כלות במאחז הבלתי-חוקי "גבעות עולם" של אברי רן, אשר הוקם בסמוך אליהם, ומתקיים ללא כל הפרעה.

העותרים מזכירים את הדוח המפורט שפרסמה לאחרונה עמותת "במקום", בו נכתב בין היתר כי מטרת מדיניות התכנון הישראלית בשטחי C היא לצמצם ככל שניתן את התפרסות הבנייה הפלסטינית, תוך מתן פרשנות מניפולטיבית ושגויה לתכניות מתאר מימי המנדט. כיום, מבין 149 הכפרים המצויים במלואם בשטח C, רק ל-16 כפרים הוכנו תכניות מתאר שמאפשרות בנייה, וגם הן אינן עונות על צרכי התושבים.

עו"ד נסראת דקואר: "בשטח C, המהווה כ-60% משטחי הגדה, המנהל האזרחי של צה"ל מקיים מדיניות של אפליה ממוסדת בין ישראלים לפלסטינים, שמטרתה הברורה היא להגביל את ההתיישבות הפלסטינית במטרה לאפשר את צמיחתו והתרחבותו של מפעל ההתנחלויות. רשויות השלטון משתמשות בחוק ובביורוקרטיה לצורך קידום מדיניות שהיא בלתי חוקית במהותה. במצב זה, ההגדרות של בנייה חוקית ובלתי-חוקית הן לעג לרש."

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לדיור,הזכות לקניין,זכויות האדם בשטחים הכבושים

סגור לתגובות.