לכבוד
מר אבי דיכטר
השר לביטחון פנים
המשרד לביטחון פנים
שלום רב,
הנדון: טיפול משרדך בתלונות ציבור נגד מאבטחים
1. בשנים האחרונות, בשל המצב הביטחוני בישראל, בכל מקום באשר יפנה חשוף אדם לבדיקה ביטחונית של מאבטח: בחנויות, במקומות בילוי, באוטובוסים, במשרדים ממשלתיים ועוד. למאבטחים אלו ישנן סמכויות רחבות, המעוגנות היום בשני חוקים מרכזיים: חוק סמכויות לשם שמירה על ביטחון הציבור, תשס"ה-2005 ו-חוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, תשנ"ח-1998.
2. סעיף 7 לחוק סמכויות לשם שמירה על בטחון הציבור (להלן: החוק), מעניק לשר לביטחון פנים סמכות להסמיך מאבטחים, ובכך להעניק להם את אותן סמכויות נרחבות. סעיף 7(א)(1) לחוק קובע כדלקמן:
"השר רשאי להסמיך אדם בסמכויות הקבועות בחוק זה, אם שוכנע כי הסמכות נחוצה לשם ביצוע פעולות אבטחה ושמירה על ביטחון הציבור במקום מהמקומות המפורטים בסעיף 3(א) שיש לציבור גישה אליהם או שלגביהם יש רגישות מבחינת ביטחון הציבור או ביטחון המדינה; לצורך כך רשאי השר להסמיך אף מי שאינו עובד ציבור; בהסמכה לפי סעיף קטן זה יקבע השר את סוג המקום שבו ניתן למי שהוסמך לפי סעיף זה להפעיל סמכות לפי הוראות סעיף 3".
החוק אף מכיר ברגישות סמכויות אלה, ובחשש העולה מהן לפגיעה בזכויות אדם, ומתוך כך קובע מגבלות שונות לשימוש בסמכות ולתוקף ההסמכה:
"מאבטח לא יעשה שימוש בסמכויות הנתונות לו לפי חוק זה, אלא בעת מילוי תפקידו כשהוא עונד באופן גלוי לעין תג המזהה אותו ואת תפקידו, ויש בידו תעודה חתומה על ידי קצין מוסמך המעידה על תפקידו ועל סמכויותיו, אותה יראה לפי דרישה (בחוק זה – תעודת מאבטח); תוקפה של תעודת מאבטח יהיה לשנה אחת מיום הינתנה, ובלבד שמקבל התעודה משמש בתפקיד מאבטח במקום שנקבע בכתב הסמכתו; השר רשאי להאריך את תוקפה של תעודת מאבטח לתקופה נוספת שלא תעלה על שנה, וזאת כל עוד משמש המאבטח בתפקידו" (סעיף 7(ג)).
3. ככל הידוע לנו, השר העניק הסמכה גורפת למאבטחים במקומות שונים, ומשרדו אינו דן באופן פרטני בהסמכתו של כל מאבטח ומאבטח. מבלי להיכנס לשאלה, אם הסכמה גורפת זו כשרה היא כשלעצמה, אנו סבורים שלאור האופי הפולשני של הסמכויות המוקנות למאבטחים בעקבות הסמכת השר, על המשרד לקיים פיקוח הדוק וישיר על אופן התנהלותם של המאבטחים שהוסמכו, ולטפל בתלונות על שימוש שלא כדין או שימוש לא ראוי בסמכויותיהם.
4. הסמכויות המוקנות על-ידי הסמכת השר כוללות בין היתר את הסמכות לערוך חיפוש על גופו של אדם, הסמכות לדרוש ממנו להזדהות, ובנסיבות שונות גם הסמכות לעכבו. הגבולות הרחבים שמעניק החוק להתנהלות המאבטחים, מחייבים שגבולות אלו יהיו נוקשים, שלא תתאפשר חריגה מהם ובאם התקיימה חריגה – שהיא תלווה בסנקציה. כל זאת, על מנת למנוע את הישנות החריגה.
5. כיום, למיטב ידיעתנו, אין גוף המאגד את כלל התלונות הנוגעות לשימוש שלא כדין בסמכויות הללו, או האחראי על טיפול משמעתי בחריגות מהסמכויות הנ"ל. כמו כן, אין מנגנון אשר יכול להבטיח, כי תלונות פרטניות נגד מאבטחים ספציפיים יובאו לידיעת השר, כדי שהלה יוכל להפעיל את סמכות הפיקוח שלו כנדרש. משמעות הדבר היא, שמאבטח שחרג מסמכותו ופגע בזכויות יסוד של אזרחים עלול להוסיף לעסוק בעבודתו כמאבטח ללא כל סנקציה שתמנע את הישנות ההתנהגות הפוגענית.
6. חובתך ואחריותך, כשר לביטחון פנים, להקים מנגנון שירכז תלונות ויקיים פיקוח על התנהלות מאבטחים שהוסמכו על ידיך ועל השימוש שהם עושים בסמכויות שהוקנו להם.
7. כמו כן, מתוקף היותך הממונה על יישום החוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, עליך לוודא שמנגנון שכזה קיים לגבי מאבטחים שמונו בהתאם חוק זה.
8. לאור כל האמור לעיל, אנו פונים אליך בבקשה לפעול לקידום מערך פיקוח על התנהלות מאבטחים, על מנת להבטיח שימוש זהיר וראוי בסמכויות הרגישות, שניתנו להם.
9. נודה לך מאד על תשובתך המהירה.
בכבוד רב,
לילה מרגלית, עו"ד
נכתב בסיוע יותם שלמה