ביקורת חריפה בבג"ץ על הזנחת מערכת החינוך בירושלים המזרחית

על אף פניות חוזרות לבית המשפט נותר על כנו בעשור האחרון מחסור של למעלה מ-1,000 כיתות לימוד בירושלים המזרחית; כמחצית מהתלמידים אינם לומדים במערכת החינוך העירונית. נשיאת בית המשפט למשרד החינוך: "אתם בתרדמת, לא עשיתם מאומה"

שופטי בג"ץ ביניש, פרוקצ'יה ודנציגר העבירו היום (18.1.11) ביקורת חריפה על כישלונן של הממשלה ועיריית ירושלים לספק חינוך חובה חינם לילדים פלסטינים בירושלים כפי שמחייב החוק. נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש, אמרה כי "המדינה ישנה בתרדמת שנים ארוכות" והוסיפה כי "תזוזה קלה" לכיוון פתרון החלה רק לאחר שבעקבות עתירות אילץ בית המשפט העליון את המערכת להתחיל ולטפל בבעיה.

השופטת איילה פרוקצ'יה הוסיפה כי "השנים עוברות והפערים גדלים והבעיה הולכת ומחריפה. נדמה שאין לרשויות תוכנית מוגדרת עם לוח זמנים לפתרון. בונים פה בית ספר, ושם כמה כיתות, פתרון שולי, איפה הפתרון לעשרות אלפי תלמידים? בלתי אפשרי שהמדינה תופיע בבית המשפט ותאמר כי בשל מורכבות המצב היא לא תקיים סעיף בחוק".

הדיון נערך במסגרת עתירה שהגישה האגודה לזכויות האזרח בשנת 2008 נגד משרד החינוך ועיריית ירושלים בדרישה להקים מנגנון להחזר שכר הלימוד לילדים מירושלים המזרחית, שביקשו ללמוד בבתי הספר העירונים ונדחו בשל היעדר מקום. לאור המחסור הכרוני של למעלה מ-1,000 כיתות לימוד בעשור האחרון במערכת החינוך של ירושלים המזרחית, נאלצות משפחות רבות לשלוח את ילדיהם לבתי ספר שאינם עירוניים (פרטיים או במעמד מוכר שאינו רשמי) הגובים שכר לימוד, לפעמים של אלפי שקלים בשנה.

לפי נתונים רשמיים, כמחצית מהתלמידים בירושלים המזרחית – 40,000 תלמידים – אינם לומדים במערכת החינוך העירונית. כ-5,300 תלמידים אינם רשומים באף מסגרת חינוכית, ואחוזי הנשירה (דהיינו מי שאינם מסיימים כיתה י"ב) עומד על 50%.

בפני בג"ץ התנהלו בעשור האחרון מספר עתירות בשמם של הורים מירושלים המזרחית שלא נמצא לילדיהם מקום במערכת החינוך העירונית, כמתחייב מחוק חינוך חובה חינם, שהוחל על ירושלים המזרחית עם סיפוחה (ראו למשל עתירות האגודה לזכויות האזרח בנושא). הרשויות התחייבו לדאוג לפתרון מערכתי ולבנייה מאסיבית של כיתות, אך הדבר לא נעשה. נציגת משרד המדינה מסרה היום בדיון כי מאז 2007 נבנו 174 כיתות חדשות במערכת החינוך הערבית בירושלים.

עו"ד טלי ניר מהאגודה לזכויות האזרח: "כבר עשר שנים שנציגי הממשלה ועיריית ירושלים מגיעים לדיונים בנושא בבית המשפט העליון וממציאים תירוצים מתירוצים שונים להסביר מדוע, אף שחוק חינוך חובה חל בירושלים המזרחית, הן מעולם לא יצרו מערכת חינוך שיכולה לקלוט את כל התלמידים – ואיזה ילד יכול להתפתח בלי מערכת חינוך ראויה לשמה?

התנהלות זו חמורה שבעתיים לאור זאת שארבעה מתוך כל חמישה ילדים בירושלים המזרחית חיים היום מתחת לקו העוני, ובגלל כשל שאיננו מטופל שנים רבות משפחותיהם נאלצות להוציא אלפי שקלים בשנה על חינוך או לוותר עליו בגלל היעדר אמצעים".

לפירוט על המצב החמור של מערכת החינוך בירושלים המזרחית ראו את הדוח "תעודת עניות" של עמותת עיר עמים והאגודה לזכויות האזרח, ספטמבר 2010.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לחינוך,הזכות לחינוך,זכויות חברתיות,זכויות תושבי ירושלים המזרחית

סגור לתגובות.