הדרישה ממבקשי מעמד ערבים להודות בשהייה שלא כדין – פסולה

האגודה והמוקד להגנת הפרט עתרו לבג"ץ: לבטל את דרישת משרד הפנים מבני-זוג ערבים של אזרחי המדינה ותושביה להפליל את עצמם כתנאי לטיפול בבקשות להסדרת מעמדם בישראל

האגודה לזכויות האזרח והמוקד להגנת הפרט עתרו לבג"ץ נגד שר הפנים, בדרישה לבטל את הדרישה, המופנית לפלסטינים ולאזרחי מדינות ערב, כתנאי להסדרת מעמדם בישראל מכוח קשר זוגי עם אזרח או תושב ישראלי, להצהיר האם שהו בישראל שלא כדין ולפרט את מועדי ביקורם בישראל שלא כדין, אופן שהייתם בה שלא כדין, והמקומות בהם שהו בה שלא כדין. את העתירה הגיש בסוף השבוע האחרון עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח.

במהלך השנה האחרונה החל משרד הפנים לדרוש מפלסטינים ומאזרחי מדינות ערב, בני זוג של אזרחים ושל תושבים ישראלים, עבורם הוגשה בקשה להסדרת מעמדם בישראל, למלא טופס "קורות חיים" ולהצהיר על אמיתות הפרטים בפני עורך דין. בן הזוג נדרש להצהיר על אודות פרטים שונים: היכן גדל, היכן התחנך, מלגות שקיבל, מדינות בהן ביקר, עיסוקיו לאורך השנים, קשריו עם ארגוני מודיעין זרים ועם ארגוני טרור, קשר למדינות ערב, פרטי קרובים ומכרים, והרקע להכרותו עם בן הזוג הישראלי. בין יתר הפרטים, נדרש בן הזוג הזר להצהיר, באופן מפורט, האם שהה בישראל באופן בלתי חוקי. ממשרד הפנים נמסר לאגודה לזכויות האזרח, כי טופס שלא ימולא במלואו – יושב למבקשים, והטיפול בבקשה לא יקודם.

עו"ד פלר מדגיש בעתירה, כי הדרישה להודות בשהייה שלא כדין ולמסור פרטים על אודותיה הינה פסולה, וזאת ממספר טעמים: ראשית, בתי המשפט בישראל פסקו, על רקע הזכות החוקתית לחיי משפחה, כי משרד הפנים אינו רשאי להפריד בין אזרח או תושב ישראלי לבין בן זוגו הזר, השוהה בישראל ללא היתר, וזאת כתנאי לבחינת הבקשה להסדרת מעמדו של בן הזוג הזר. כפועל יוצא מפסיקה זו, מוחל ההליך להסדרת מעמדם של בני זוג זרים גם על מי ששהו בישראל ללא היתר. מכאן, שבירור פרטים בדבר שהייה כזו אינו קשור להליך של בקשת המעמד. שנית, הדרישה מופנית אך ורק לבני זוג שמוצאם ערבי, ומדובר על-כן באפליה פסולה. שלישית, משרד הפנים אינו מעניק מעמד ארעי לבן-הזוג הזר עד לאישור הבקשה להסדיר את מעמדו, ובה-בעת הוא מתנה מעמד זה בהוכחה, כי בני הזוג מקיימים חיי משפחה בישראל וכי מרכז חייהם בה. מכאן שהדרך לאישור הבקשה מותנה למעשה בהפרת החוק ובשהייה בישראל ללא היתר. רביעית, הדרישה למסור פרטים על שהייה שלא כדין מעמידה את מי שזכאי על פי חוק לקבל מעמד שכזה בפני ברירה איומה: אי הסדרת מעמדו או מסירת פרטים, המפלילים אותו ואת הקרובים לו. ברירה שכזו, נאמר בעתירה, הינה אכזרית ואסורה. חיוב אדם ב"הלשנה" על הזולת (במקרה זה על קרובי משפחתו ו/או קרובי בן/בת הזוג), מוסיף עו"ד פלר, הינו עניין, המאפיין משטרים טוטליטריים, ומשרד הפנים אינו רשאי לכפות על אדם, הנזקק לשירותיו, למלא אחר דרישות ממין זה.

בג"ץ 7262/06

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: אזרחות ותושבות,הזכות לחיי משפחה,הזכות לחיי משפחה,זכויות אזרחיות,זכויות המיעוט הערבי

סגור לתגובות.