ועדת חוקה חוק ומשפט אישרה לקריאה ראשונה הצעת חוק לאפליית מי שלא שירתו בצבא

הכנסת. צילום: איציק אדריהכנסת. צילום: איציק אדרי

ההצעה מבקשת לעגן בחוק אפליה נגד מי שלא שירתו בצבא בקבלה לעבודה בשירות המדינה, ובכלל זה אוכלוסיות הפטורות משירות צבאי.

הצעת החוק של מפלגת ישראל ביתנו זכתה להתנגדות האגודה לזכויות האזרח וארגונים נוספים לזכויות נשים, עולי אתיופיה, המיעוט הערבי ובעלי מוגבלויות. גם משרד המשפטים, נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, ואפילו הייעוץ המשפטי של ועדת החוקה עצמה, התנגדו.

הצעת "חוק שירות המדינה – תיקון: אפליה מתקנת ליוצאי צבא" אושרה היום לקריאה ראשונה על ידי ועדת החוקה של הכנסת. ההצעה קובעת כי בבחירה בין כל שני מועמדים למשרה בשירות המדינה שהנם בעלי כישורים זהים, יועדף המועמד ששירת בצבא.

בגרסתה המקורית, מאיימת הצעת החוק לפגוע בקבוצות מיעוט רבות אשר סובלות ממילא מאפליה בקבלה לעבודה ומתת-ייצוג בשירות המדינה: חרדים, ערבים, נשים דתיות או כאלה שנישאו מוקדם, עולים ובעלי מוגבלויות. לאחר שמיעת ההתנגדויות הודיע ח"כ דוד רותם, יו"ר ועדת חוקה ואחד ממקדמי ההצעה, כי יחריג מהחוק עולים שעלו לאחר גיל השירות הצבאי, מכרזים פנימיים (למי שהנם כבר עובדי שירות המדינה) ואנשים עם מוגבלויות "אמיתיות" כדבריו. בנסיבות אלו, החוק צפוי לפגוע בערבים, חרדים, נשים ואנשים החיים עם מוגבלויות נפשיות.

לדברי עלוה קולן, מקדמת מדיניות וחקיקה באגודה לזכויות האזרח, "יו"ר ועדת חוקה התעלם במופגן מעמדת הגורמים המקצועיים –  משרד המשפטים, נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה ואפילו הייעוץ המשפטי של ועדת החוקה עצמה; החוק רק יעמיק את האפליה נגד קבוצות שכבר כעת סובלות מאפליה בקבלה לעבודה, וזאת בניגוד מוחלט למאמצי השילוב בעבודה שמדינת ישראל מפעילה עבור קבוצות אלו ממש – נשים, ערבים, חרדים ואנשים עם מוגבלויות".

לנייר העמדה שהעבירו לקראת הדיון האגודה לזכויות האזרח ועמותת איתך-מעכי לחברי הוועדה

נוסח הצעת החוק כפי שאושר היום על ידי הועדה

 

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: גזענות ואפליה,הזכות לעבוד,הזכות לשוויון,זכויות אנשים עם מוגבלות,זכויות נשים

סגור לתגובות.