לפני מספר שבועות תיעד העיתונאי והבמאי שי פולק את התנהגותם של שוטרי מג"ב במהלך פיזור הפגנה נגד תוואי גדר ההפרדה בכפר בלעין. צילומיו של פולק הזימו אשמות שווא, שטפלו השוטרים על מפגין פלסטיני והביאו לפתיחת חקירה במחלקה לחקירת שוטרים. זמן מה לאחר מכן, ב-1 ביולי, שוב תיעד פולק הפגנה בבלעין. בעקבות ויכוח שהתפתח בינו לבין מפקד הכוח במקום, הורה המפקד על מעצרו של פולק והחרים את תעודת העיתונאי שלו.
עו"ד גבי לסקי, המייצגת את פולק, בדקה ומצאה, שתעודת העיתונאי הועברה ללשכת העיתונות הממשלתית, וכי הלשכה מתכוונת לערוך בירור בעניינו של פולק ולהחליט האם להחזירה.
בעקבות זאת מחתה האגודה לזכויות האזרח ב-19.7.05 בפני מנהל הלשכה דניאל סימן, ובפני היועץ המשפטי לאזור יהודה ושומרון בצה"ל, על הפגיעה בחופש העיתונות, ודרשה להחזיר לפולק את התעודה לאלתר. להלן נוסח המכתב למנהל לשכת העיתונות הממשלתית:
לכבוד
מר דניאל סימן
לשכת העיתונות הממשלתית
משרד ראש הממשלה
ירושלים
שלום רב,
הנדון: החרמת תעודת עיתונאי – מר שי כרמלי פולק
1. מר פולק הוא עיתונאי, המצלם סרט תיעודי בנושא גדר ההפרדה. לצורך כך הוא מתעד, בין היתר, את עבודות ההקמה של הגדר בלב אדמות הכפר בלעין ואת הפגנות המחאה שמקיימים התושבים הפלסטינים.
2. לפי המידע שנמסר לנו, ביום 1.7.2005 תיעד מר פולק במצלמתו הפגנה שקטה ולא אלימה, שהתקיימה בבלעין. בנוהל שהפך זה מכבר לשגרה מגונה, מיהר מפקד הכוח הצבאי, ששהה במקום, להכריז על האזור כשטח צבאי סגור, והורה על פיזור ההפגנה. תוך דקות הסתערו חיילי הכוח על המפגינים תוך שהם מכים ומשליכים רימוני הלם.
כאשר פנה מר פולק אל החיילים ומחה על האלימות שהם נוהגים במפגינים, התפתח דין ודברים בינו לבין מפקד הכוח ("הסמח"ט"), ובאחריתו הכריז המפקד, כי הוא "שולל" את תעודת העיתונאי של מר פולק והורה על מעצרו.
3. החרמת תעודת העיתונאי ממר פולק, לא כל שכן התלייתה המתמשכת, מהווים פגיעה בחופש הביטוי, בחופש העיתונות, בחופש העיסוק של מר פולק ובזכות הציבור לדעת.
4. אכן, על המפקד הצבאי בשטח לדאוג, בין היתר, לסדר ולביטחון (כמובן תוך שמירה מרבית על זכויות היסוד של התושבים המקומיים ושל המפגינים נגד תוואי הגדר). לצורך כך מוקנות לו סמכויות שונות, ובין היתר, בנסיבות מסויימות ומוגדרות, לדרוש מאדם הנמצא בשטח להזדהות.
ואולם המפקד הצבאי אינו מוסמך להחרים את תעודת העיתונאי של מר פולק. המפקד לא מונה ולא הוסמך לקחת חלק בהליכי הרישוי של לשכת העיתונות הממשלתית. שלילת רישיון מכל סוג שהוא מהווה פגיעה בזכויות יסוד ועל כן עליה להיעשות בהליך נאות. שלילה על אתר של רשיון בידי גורם אכיפת חוק מותרת רק במקרים נדירים, שבהם קיימת לכך הסמכה מפורשת בדין ומתקיימים תנאים, המוגדרים באותו דין מסמיך (ראו, למשל, סעיף 18א לחוק כלי היריה, התש"ט-1949; סעיפים 47 ו-57א לפקודת התעבורה, התשכ"א-1961).
5. מאז שתעודת העיתונאי נשללה ממר פולק שלא כדין חלפו כבר כשבועיים והפגיעה, הנגרמת לו עקב פעולתו הלא חוקית של המפקד הצבאי, רק מחמירה לנוכח התנהגותכם התמוהה: תחת שתחזירו לו את התעודה על אתר, אתם מתעלמים מכל הפניות שנעשו אליכם בעניין זה. ודוקו: ככל שברצונכם לערוך בחינה ובדיקה של נסיבות האירוע (ולא ברור לנו כלל ועיקר איזו בדיקה נדרשת והאם היא רלבנטית לתפקידי הלשכה הממשלתית), מן הדין שתעשו זאת, שעה שתעודת העיתונאי מצויה בכיסו של מר פולק ולא במשרדכם, כפי שמתחייב, מהעקרונות שפורטו לעיל, מכללי מינהל תקין, וגם מסעיף 10(ב) לכללים, שלפיהם אתם מווסתים את חופש העיתונות במדינה (כללים בדבר תעודות ואישורים לעיתונאים, לטכנאי שידור ולעוזרי תקשורת).
6. הפגיעה בעבודתו העיתונאית של מר פולק חמורה במיוחד, אם נשים אל לב את האירועים שקדמו לה. צילומים, שביצע מר פולק כשבועיים קודם לכן במהלך הפגנה דומה, הפריכו טענות שקריות של אנשי אותו כוח צבאי שבו עסקינן, שבאותה עת ניסו לטפול אשמת שווא חמורה על מפגין פלסטיני. סופה של הפרשה הנ"ל היה, שבית משפט צבאי הסתייג מעדויות אנשי הכוח הצבאי וקרא לבדוק את האופן שבו הם עושים שימוש בכוח ובסמכויות שבידם.
אירוע זה היווה דוגמא חיה לחשיבותם של עקרונות היסוד, שעליהם נסמכים חופש הביטוי וזכות הציבור לדעת, ושנועדו, בין היתר, לשפוך אור מחטא על מעשיהם של אנשי הרשות, ולחשוף את ערוותם בציבור הרחב במקום שבו נכשלו בהסתרת האמת. על כן ראוי שמערכת הביטחון תברך את מר פולק על פועלו ולא תפעיל נגדו צעדים עונשיים ובלתי חוקיים.
7. לאור כל זאת אבקשך להשיב לאלתר למר פולק את תעודת העיתונאי.
בכבוד רב ובברכה,
אבנר פינצ`וק, עו"ד