לא לעכב את רישום נישואיהם של יגאל עמיר ולריסה טרימבובלר

ב-26.7.05 פנתה האגודה לשר הפנים וליועץ המשפטי לממשלה בדרישה שלא לעכב את רישום נישואיהם של יגאל עמיר ולריסה טרימבובלר, בעקבות פסק הדין של בית הדין הרבני, שאישר את תוקף נישואי השליחות שערכו.

לכבוד
מר אופיר פז-פינס
שר הפנים

לכבוד
מר מני מזוז
היועץ המשפטי לממשלה

שלום רב,


הנדון: רישום נישואיהם של יגאל עמיר ולריסה טרימבובלר

הריני לפנות אליכם בדרישה להורות על רישום נישואיהם של יגאל עמיר ולריסה טרימבובלר לאלתר. החלטת שר הפנים לעכב את רישום הנישואין, ממש כהחלטת נציב שב"ס בזמנו לאסור על הנישואין, נעדרת סמכות ונגועה בשיקולים זרים.

הזכות להינשא ולהקים משפחה היא זכות יסוד, המוקנית לכל אדם בגיר. כל אסיר נושא עימו זכות זו בסל זכויותיו, ובכלל זה האסיר יגאל עמיר. משעה שיגאל עמיר נישא, ונישואיו הוכרו על ידי הרשות המוסמכת, הרי שעל פי הוראות החוק יש לרשום את הנישואין במרשם האוכלוסין.

סעיף 2 לחוק מרשם האוכלוסין, התשכ"ה-1965 קובע, מהם הפרטים שירשמו במרשם. בין היתר, יירשם מצבו האישי של תושב. סעיף 19ג לחוק מרשם האוכלוסין מוסיף וקובע, כי שינוי המרשם יתבצע על פי הודעת התושב ותעודה ציבורית, המעידה על נישואיו. היקף שיקול הדעת לרשום פרטים במרשם האוכלוסין, ובהם נישואין, פורש בצמצום רב. ההלכה בעניין זה, אשר היכתה שורש בפסיקה, קובעת, כי, ככלל, על פקיד הרישום לרשום את שהתושב אומר לו, אלא אם אי נכונות הרישום אינה מוטלת בספק (בג"צ 143/62 פונק שלזינגר נ` שר הפנים, פ"ד יז(1) 225).

כך באשר לנישואין שנערכו בחו"ל, קל וחומר נישואין שנערכו או הוכרו בישראל על ידי רשות רושמת או על ידי ערכאה מוסמכת. בעקבות עתירה, שהגשנו לאחרונה בעניין סירוב משרד הפנים לרשום נישואין שנערכו בין מוסלמים בישראל על ידי בית הדין השרעי, נעתר משרד הפנים לרשום את הנישואין. אף על פי כן נדרש בית המשפט לסירוב משרד הפנים לרשום את הנישואין בקובעו: "… דומה כי נחשף כאן טיפול שאינו ראוי בבקשות העותרים, ולא קיבלנו הסבר מניח את הדעת מדוע לא נעתר המשיב, לפחות לרישום נישואיהם של העותרים, כשפנו למירשם עם תעודות מתאימות בידם." (בג"צ 7000/04 תרתיר נ` שר הפנים (לא פורסם)).

להכרעת בית המשפט העליון מיום 7.3.05 בעניין סירוב שירות בתי הסוהר לאפשר לבני הזוג להתייחד (רע"ב 5614/04) אין דבר עם זכותם של בני הזוג להינשא, ודאי וודאי עם רישום הנישואין שעה שאושרו. אף בית המשפט עמד על כך בפסק דינו (ר` סעיף 37 לפסק הדין). זאת ועוד, תמוהה קביעתו (ההלכתית?) של שר הפנים, לפיה הכרעת בית הדין הרבני בעניין נישואי השליחות של בני הזוג "תמוהה". בני הזוג פנו לנישואי שליחות בלית ברירה, לאחר שנשללה מהם שלא כדין זכותם היסודית להינשא בדרך המקובלת. בית הדין הרבני הכיר בנישואין, ופסק דינו הוא תעודה ציבורית, אשר על יסודה יש לרשום את נישואיהם של בני הזוג עמיר וטרימבובלר. לשר הפנים אין כל שיקול דעת בעניין זה.

נבקש להורות על רישום הנישואין לאלתר.

בכבוד רב,
עודד פלר, עו"ד

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לחיי משפחה,זכויות אזרחיות,זכויות אסירים,זכויות בהליך הפלילי

סגור לתגובות.