נוהל חדש יאפשר למועמדים לגירוש השוהים בנתב"ג לפגוש עו"ד

הנוהל הוכן בעקבות עתירתם של האגודה ומוקד סיוע לעובדים זרים. הארגונים העותרים מדגישים, כי גם נוהל זה פוגע באורח בלתי מידתי בזכות היסוד לפגוש עורך דין. העתירה תישאר בעינה לשם בחינת יישומו של הנוהל החדש הלכה למעשה

בעקבות עתירתם של האגודה לזכויות האזרח ומוקד סיוע לעובדים זרים הכינה המדינה נוהל חדש, המאפשר, בסייגים שונים, קיומם של מפגשים בנמל התעופה בין מועמדים לגירוש ובין עורכי דינם. בדיון בבג"ץ ב-24.1.05 נקבע, כי ייבחן במשך שישה חודשים יישומו של הנוהל החדש, וכי העתירה תיוותר בינתיים תלויה ועומדת. כן קיבל בג"ץ את טענתם של הארגונים העותרים וביטל את אחד הסייגים בנוהל החדש, כך שיתאפשר מפגש של מועמד לגירוש עם עורך דינו גם בהיעדר ייפוי כוח כתוב, בתנאי שעורך הדין ימסור פרטים מזהים של המועמד לגירוש. כך יתאפשר ייצוג במקרים רבים, שבהם – בשל הליך הגירוש המהיר, קשיי שפה, אי-הכרת החוק והזכויות העומדות לו – לא יצר מועמד לגירוש קשר עם עו"ד בשלב מוקדם יותר של מעצרו ולא העלה טענות, לא פעם מוצדקות, נגד הרחקתו מישראל. בכך בוטלה למעשה הנחיה אשר הוציא קצין המבצעים של מינהלת ההגירה בחודש דצמבר 2003, ואשר איפשרה למנוע ממועמד לגירוש, שהובא לנמל התעופה, להיפגש עם עורך דין. את העתירה הגישה עו"ד מיכל פינצ`וק מהאגודה לזכויות האזרח, והיא נדונה בפני השופטים אהרן ברק, אדמונד לוי וסלים ג`ובראן.

עו"ד פינצ`וק מציינת, כי גם לאחר ביטולה של הדרישה לייפוי כוח כתוב, קיימות בעיות רבות בנוהל החדש. המרכזית ביניהן נעוצה בסייג, המאפשר למנוע מפגש עם עורך דין לאחר הבידוק הבטחוני. הבעיה בכך נעוצה בעובדה, כי המועמדים לגירוש עוברים לא פעם את הבידוק הבטחוני שעות רבות (לעתים 10-12 שעות) לפני מועד הטיסה. בית המשפט קבע, כי עניינים אלה ייבחנו בתקופת הניסיון, בה ייבדק יישומו של הנוהל.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות להליך הוגן,זכויות אזרחיות,מהגרי עבודה

סגור לתגובות.