פגיעות חמורות בזכויות האדם של תושבי בית חאנון במהלך פעילות צה"ל

ב-18.7.04 פנתה האגודה לפרקליט הצבאי הראשי והתריעה על פגיעות חמורות בזכויות האדם של תושבי בית חאנון במהלך המבצע הצבאי המתמשך בעיירה, ביניהן הריגת אזרחים חפים מפשע, עוצר וסגר מתמשכים, והרס בתים ואדמות חקלאיות.

לכבוד
אלוף ד"ר מנחם פינקלשטיין
הפרקליט הצבאי הראשי


בהול!

א` נ`,


הנדון: הפרת זכויות אדם בעיירה בית חאנון בצפון רצועת עזה

הריני לפנות אליך בעקבות הפעולות הצבאיות, שמבצע צה"ל בשבועיים האחרונים, בעיירת בית חאנון בצפון רצועת עזה.

ממידע שנמסר לאגודה לזכויות האזרח מפיהם של תושבי העיירה ומדיווחים של אמצעי תקשורת פלסטיניים וארגוני זכויות אדם, כמו המרכז הפלסטיני לזכויות האדם ומרכז אלמיזאן לזכויות האדם, עולה כי במהלך המבצע הצבאי, שמתמשך כבר יותר משבועיים ואשר טרם הסתיים, מפר צה"ל באופן בוטה זכויות אדם של עשרות אלפי תושבים. בין הדיווחים מתקבלות ידיעות, כמעט מדי יום, על הריגתם של תושבים חפים מפשע בלא שנראה שהייתה קיימת לכך הצדקה מבצעית.

עם כניסת כוחות צה"ל לעיירת בית חאנון ביום 28.6.2004, הוטלו עוצר וסגר מלא ותנועת התושבים בעיירה נאסרה כליל. העוצר והמצור המלא נמשכים, כמעט ללא כל הפוגה, דבר המונע מהתושבים להצטייד במזון, תרופות ומצרכים חיוניים אחרים. בשכונת אלפרטה שבצפון העיירה ובשכונת אסקה שבמערב העיירה מוטל העוצר ללא הפסקה כלל. כתוצאה מכך, מצבם של תושבי שכונות אלה הנו קשה במיוחד.

מתחילת הפעולות מצויים התושבים במקום בסכנת חיים ממשית ובחרדה מתמדת. ממתנדבי ועדות החילוץ הרפואי באזור ומחברי העיריה נודע לנו, כי במהלך כל המבצע נוהגים חיילי צה"ל, שהוצבו על גגות בתים בעיירה, לפתוח באש לעבר עוברים ושבים באופן לא מבוקר. כתוצאה מהירי נהרגו עד כה יותר מ 18 פלסטינים, שחלקם לא היו מעורבים בשום פעולת לחימה. במהלך הפעולה הצבאית המתמשכת הפר צה"ל באופן בוטה את זכויות האדם של התושבים הפלסטינים.

הפעולות המבוצעות על ידי צה"ל במהלך המתקפה הצבאית הנוכחית על העיירה בית חאנון, שדוגמאות להן מפורטות להלן, גורמות לפגיעות קשות באוכלוסייה המקומית, ומהוות הפרות חמורות של חובותיו של המפקד הצבאי על פי המשפט הבינלאומי. נוכח חומרת ההפרות והיקפן נדרשת מעורבותך המיידית להפסקת הפעולות המבוצעות על ידי כוחות צה"ל, שאינן עולות בקנה אחד עם מחוייבויותיו של הצבא, כפי שנקבעו בין השאר בבג"ץ 4764/04 רופאים לזכויות אדם ואח` נ` מפקד כוחות צה"ל בעזה (טרם פורסם). כמו כן, חומרת האירועים מצביעה על הצורך בפתיחתה של חקירה פלילית מקיפה:

א. מיום 28.6.2004, מוטל עוצר ומצור מלא על 70 בתים בשכונות אסקה ואלסולטאן עבד אלחמיד המצויות מערבית לעיירה בית חאנון. הכניסה והיציאה מהאזור, וכן כל תנועה באזור עצמו נאסרה כליל. בפועל, כופה הצבא ניתוק טוטאלי של תושבי השכונות מהעולם החיצון, ואף מונע כל אפשרות להעברת סיוע הומניטרי.

ב. לפי טענת גורמים בסוכנות הסעד והסיוע של האו"ם, ביום 14.7.2004 בשעות הבוקר פתח כוח של צה"ל בירי לעבר שיירה של המחלקה לסיוע הומניטרי של האו"ם שהייתה בדרכה לעיירה בית חאנון. מהמידע שהתקבל אצלנו על ידי עדי ראייה, וכן מפרסום באתר האינטרנט של עיתון הארץ עלה, כי בוצע ירי על שיירת אספקה שכללה 12 משאיות הנושאות קמח, אורז, חלב, שימורים וציוד רפואי. הירי על השיירה בוצע ממכונת ירייה המוצבת על טנק. יש להדגיש כי שיירת אספקה זו הייתה בדרכה להעברת סיוע הומניטרי לעיירה, בעקבות מידע שהתקבל מתוך העיירה המכותרת על כך שיש מחסור חמור בתרופות, ובמצרכי מזון בסיסיים. זהו מקרה אחד מבין מקרים רבים בהם מונע צה"ל את תנועתם של צוותי חילוץ, וצוותים רפואיים, וחוסם בכך העברה של סיוע הומניטרי לתוך העיירה. גם מדיווחיו של הצלב האדום עולה, כי צה"ל מנע במספר מקרים מעובדי הצלב האדום לתת שירותים חיוניים ולהושיט עזרה הומניטרית לאוכלוסייה המקומית.

ג. לפי מידע שהתקבל ממרכז אלמיזאן לזכויות האדם, מאז התחלת המבצע הצבאי לפני שבועיים, החריב צה"ל עד כה יותר מ-3000 דונם של אדמות חקלאיות, ופעולות החישוף עוד נמשכות. מדובר בהריסתן של אדמות חקלאיות, ששמשו ברובן לגידול ירקות ופירות. המדובר באדמות המספקות יבול חקלאי עליו נסמכת פרנסתם של התושבים והמספקות יבול חקלאי לכל אזורי רצועת עזה. לא ניתן למצוא כל סיבה מוצדקת או סבירה אשר תסביר הרס מכוון זה של אדמות חקלאיות. בנסיבות אלה, פעולות הצבא מהוות ענישה קולקטיבית, חסרת תכלית.

ד. במהלך הפעולה הרסו כוחות הצבא שלוש בארות מים באזור אלפרטה, בורת אלשוה, ואלסקה שבמערב העיירה. כן חבלו הכוחות בצורה בלתי הפיכה בתשתיות החשמל והמים, גרמו להפסקת הספקת החשמל והמים לחלק גדול מהבתים בעיירה, הרסו את הכבישים הראשיים באזור.

ה. במהלך הפעולות הרסו כוחות הצבא בתי מגורים, וגרמו להרס רב במספר גדול של בתים אחרים בעיירה. כן הרסו הכוחות ארבעה מפעלים באזור, הנמצאים קרוב לכביש צלאח אלדין. בנוסף לכך השתלט צה"ל על יותר מ-23 בתים, אשר הפכו לנקודות תצפית ומוצבים צבאיים. באחד מהבתים, בית משפחת סעדי אלזעאנין, רוכזו כל בני המשפחה בחדר אחד, בעוד צה"ל מחזיק בבית, תוך שהוא כופה על בני המשפחה תנאי חיים בלתי אנושיים, ומעמיד אותם בסכנת חיים.

ו. המרכז הפלסטיני לזכויות האדם התריע ביום 14.7.2004 מפני אסון אנושי בעיירת בית חאנון, כתוצאה ממחסור חמור בתרופות ובמוצרי מזון חיוניים, לרבות חלב הדרוש לילדים. המצוקה הולכת וגוברת בגלל המחסור החמור במים, מחסור חמור במיוחד נוכח גל החום הפוקד את אזורנו מזה מספר ימים. עוד נמסר בדיווח שהתפרסם, שצה"ל עדיין מעכב את תנועתם של אמבולנסים, צוותי חילוץ, וצוותים רפואיים.

ז. בדיווח של מרכז אלמיזאן לזכויות האדם בעזה, נמסר עוד כי לאחר שכוחות צה"ל פלשו אל שכונות העיירה, הם החלו בחיפושים בין הבתים תוך שהם שוברים קירות ודלתות. מספר גדול של נשים, ילדים וקשישים הוכנסו לחדרים קטנים למשך המבצע, כשהם מוחזקים ללא גישה לתנאים בסיסים.

כאמור, בפעולותיו מפר צה"ל את החובות, המוטלות עליו על פי משפט זכויות האדם הבינלאומי והמשפט ההומניטרי הבינלאומי, להגן על זכויותיהם הבסיסיות של התושבים הפלסטינים ולהימנע מפגיעה בחייהם, בכבודם, בבטחונם האישי וברכושם. צה"ל מפר באופן חמור גם את חובתו לתת משקל ראוי לצורכי התושבים הפלסטינים ולנזק הרב, העלול להיגרם להם מביצוען של פעולות צבאיות, חובה המעוגנת בכללי המשפט המינהלי הישראלי. מחומרתן של הפגיעות עולה, כי זכויות אדם לא הוו כלל שיקול במערכת השיקולים של צה"ל בבואו לפעול במקום.

התלונות הרבות בדבר הפרעה לפעולתם של צוותים רפואיים מצביעות על הפרה שיטתית של הזכות לבריאות ולקבלת טיפול רפואי, בניגוד גמור לכללי המשפט הבינלאומי ואף בניגוד לנהלים הנוהגים בצה"ל.

השימוש באמצעים, שפגיעתם בחייהם של התושבים הפלסטינים קיצונית, בהיקף נרחב כמתואר לעיל, על אף המטרות המבצעיות שהתלוו אליהם, הביא לתוצאות עונשיות חמורות. בפגיעה בעשרות אלפי תושבים פלסטינים חפים מפשע פעל צה"ל בניגוד לאיסור המוחלט על ענישה קולקטיבית על פי המשפט הבינלאומי ההומניטרי.

בעקבות הפעולות הצבאיות המבוצעות על ידי כוחות צה"ל בשבועות האחרונים בשטחים שונים ברצועת עזה עולה תחושה קשה של זלזול בזכויות אדם. נראה כי פעולותיו של צה"ל נעשות מבלי שינתן משקל כלשהו לחובה, שלא לפגוע בחפים מפשע, ומבלי שיעשה מאמץ, שלא לקפח את זכויותיהם של התושבים הפלסטינים. הדברים חמורים במיוחד לאור זאת, שאך לפני כחודש ימים ניתן פסק דינו של בית המשפט הגבוה לצדק בעתירה, שהוגשה כנגד פעולותיו של הצבא במהלך המבצע ברפיח, ובו קביעות ברורות באשר לחובותיו של הצבא בעת מבצע צבאי מעין זה. נראה, כי למרות פסק הדין האמור, לא נעשתה כל הכנה ולא נלמדו כל לקחים, והפגיעות הקשות בחיי האוכלוסייה המקומית נמשכות.

אשר על כן, הנך מתבקש להורות לכל הגורמים הנוגעים בדבר להימנע מפגיעות נוספות בזכויותיהם של תושבים פלסטינים העומדות בניגוד לחובות המפקד הצבאי, ולהביא לכך, כי לא ישנו עוד מקרים של פגיעה בחייהם, בשלמות גופם וברכושם של חפים מפשע.

בנוסף אנו מבקשים, כי תורה באופן מיידי לכוחות הנמצאים באזור להימנע מלהפריע לצוותים הרפואיים ולאמבולנסים, לאפשר להם לבצע את עבודתם החיונית באופן יעיל, להסיר לאלתר את המצור מעל העיירה ולאפשר מעבר של סיוע הומניטרי.

עוד נבקשך להורות על חקירת מקרי המוות של האזרחים הלא חמושים שנהרגו במהלך המבצע בבית חאנון.

בכבוד רב

פיראס עלמי
המחלקה המשפטית

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לחיים ולשלמות הגוף,הזכות לקניין,זכויות האדם בשטחים הכבושים,חופש התנועה,רצועת עזה

סגור לתגובות.