לכבוד
תג"ד עו"ד חיים שמולביץ
היועץ המשפטי
שירותי בתי הסוהר
ת"ד 81
רמלה
א` נ`,
הנדון: פגישת עצורים עם עו"ד פלשתינים
שוב אנו נאלצים לפנות אליך לגבי נהלים בלתי חוקיים, המונעים מעו"ד פלשתינים, המייצגים עצורים ואסירים, מלהיפגש איתם.
ממספר תלונות שהגיעו לועד הציבורי נגד עינויים ואלינו לאחרונה עולה, כי נמנע מעו"ד פלשתינים מלהיפגש עם אסירים ועצורים, המיוצגים על ידם, בטענה כי אותם עו"ד אינם מוסמכים לייצגם בפני בתי משפט ישראלים, ולפיכך ביקורם אינו נחשב לפגישה עם עו"ד. כך, למשל, ביום 5.7.01 הגיע עו"ד — — מרמאללה, העובד באגודה הבינלאומית למען הילד – פלשתין, לבית הסוהר נווה תרצה לבקר שתי אסירות קטינות, אותן הוא מייצג. למרות שהציג יפויי כוח, נאמר לו להפתעתו על ידי קצינת האסירים, כי על פי נוהל חדש עליו להציג בנוסף ליפוי הכוח אף פרוטוקול דיון בבית משפט, בו מצויין, כי הוא בא כוחן של האסירות. בשיחה עם עו"ד —— —- מהלשכה המשפטית נאמר לו, כי אכן קיים נוהל שכזה, שאומץ לפני זמן לא רב. קיבלנו תלונות על מקרים דומים, שאירעו בבתי סוהר נוספים.
כפי שהדגשנו בהתכתבות קודמת בעניין זה לפני כשלוש שנים ולפני שנה איתך ועם מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, הזכות של עצור להיפגש עם עו"ד היא זכות יסוד. זכות זו, כפי שמצויין במפורש אף בפקודת הנציבות 12.04.06, אינה מתמצית בייצוג האסיר בהליכים משפטיים בבית המשפט. היא אף אינה תלויה בשאלה אם אותו עו"ד מוסמך לייצג את האסיר בהליכים מעין אלה.
במספר רב של מקרים יכול שאותו עו"ד, המגיע להיפגש עם האסיר, לא יהיה מוסמך לייצגו, אך עדיין הפגישה תהיה פגישה בין עו"ד לבין לקוח, לצורך טיפול בענייניו המשפטיים. כך, למשל, יכול שאותו עו"ד ייצג את העצור המינהלי בדיונים לגבי המעצר המינהלי בערכאות השיפוט הצבאיות, ומטרת הפגישה היא לדון באפשרות להגיש עתירה לבג"צ בעניין, שהיא עצמה תיעשה באמצעות עו"ד ישראלי. הוא הדין במפגש לבחינת תנאי המאסר של האסיר והשמירה על זכויותיו במאסר, כשעתירת האסירים בעניין תוגש ע"י עו"ד ישראלי.
ברור, כי אסיר רשאי להיות מיוצג ע"י מספר עו"ד, בין אם כל אחד מהם מטפל בנושא אחר ובין אם מדובר בצוות עו"ד, המטפל בנושא אחד. לאחרונה, איפשר שב"ס למספר רב ביותר של עו"ד להיפגש עם אחד האסירים, והוא הדין אף בענייננו.
מטבע הדברים עצורים ואסירים פלשתיניים מיוצגים ברובם על ידי עו"ד פלשתיניים, המוכרים להם או שנשכרו על ידי בני משפחותיהם, ובהם יש לאותם אסירים את האמון הרב ביותר. מניעת הפגישה בין האסיר לבין עוה"ד המייצג אותו היא פגיעה קשה בזכות היסוד להיות מיוצג על ידי עו"ד לפי בחירה.
לפיכך נבקשך לפעול בדחיפות לביטול הנוהל החדש שנקבע, ולהנחות את כל בתי הסוהר לאפשר לאסירים פלשתיניים להיפגש עם עו"ד לפי בחירתם.
בכבוד רב,
דן יקיר, עו"ד
היועץ המשפטי