גזענות ואפליה

לעצור את הסינון המפלה בקבלה לישוב האקסקלוסיבי כרמית

CC-BY-SA: Chicago Israel Philanthropic Fund

האגודה לזכויות האזרח עתרה הבוקר (17.9.2013) לבג"ץ נגד רשות מקרקעי ישראל, משרד השיכון וגופים ציבוריים נוספים בדרישה לעצור את הליכי השיווק והקצאת המגרשים בישוב כרמית בשל הפליה חמורה על בסיס לאום, ובשל שימוש בלתי חוקי בוועדת קבלה.

כרמית הוא ישוב וילות בנגב שנבנה כהרחבה של הישוב מיתר ומתוכנן להכיל כ-2500 משפחות. הוא משווק כישוב יוקרתי המעניק איכות חיים ואפשרות לרכוש בית פרטי עם גינה במחיר של דירת 3 חדרים בגוש דן, ובמרחק שעה נסיעה מתל אביב.

היישוב מוקם על קרקע ציבורית ובמימון נדיב מכספי ציבור, אך לא כולם יכולים לגור בו: בניגוד מוחלט לחוק, נקבע כי מי שמעוניינים לרכוש בית בכרמית נדרשים להצטרף לאגודה השיתופית של הישוב, וכן לעבור ועדת קבלה. בתקנון האגודה, שפורסם באתר של כרמית, נכתב בפירוש כי אל האגודה השיתופית יכול להתקבל רק "יהודי, אזרח ישראלי או תושב קבע בישראל השומר על ערכי היהדות", וכן מי ששירת בצבא או קיבל פטור בנסיבות מסוימות – תנאי שמפלה לרעה חרדים. בתקנון צוין גם כי משפחות חד-הוריות או רווקים יתקבלו רק באישור של רוב מיוחד – תנאי המקשה על הצטרפותם בהשוואה למשפחה הכוללת שני בני זוג.

נושא ועדות הקבלה המפלות ביישובים הקהילתיים זכה ברבות השנים לביקורת רבה, משפטית ואף ציבורית. בעקבות עתירה לבג"ץ נגד ועדות קבלה, חוקקה הכנסת בשנת 2011 את חוק ועדות הקבלה, המאפשר לקיים אותן ביישובים קהילתיים בנגב ובגליל, שגודלם לא עולה על 400 משפחות. האגודה לזכויות האזרח וארגונים נוספים עתרו נגד החוק ובחודשים הקרובים יפסוק הרכב מורחב של 9 שופטים בשאלה האם חוקי לסנן את המבקשים לרכוש קרקעות מדינה. אולם בעתירה הנוכחית נטען, כי במקרה של הישוב כרמית כלל לא מדובר בישוב קהילתי קטן אלא בישוב פרוורי גדול, כך שממילא אין זה חוקי לסנן את המבקשים לגור בו בועדת קבלה.

בעתירה הדגישה עורכת הדין עדי ניר בנימיני מהקליניקה לזכויות אדם באוניברסיטת תל אביב, שמייצגת את האגודה לזכויות האזרח, כי כרמית היא, למעשה, שכונה של מיתר, שכבר בשלב הראשון עתידים לקום בה קרוב לחמש מאות בתים והיא תצמח לישוב איכות חיים גדול, שאין בו כל אלמנט של קהילתיות.

עו"ד עדי ניר בנימיני: "עתירה זו עוסקת בסטייה חמורה מההתנהלות המצופה מרשויות המדינה. מדובר בפגיעה קשה בשוויון וברמיסה של החוק ושל פסיקת בג"ץ שאסרה מפורשות על הפליה מחמת לאום ודת בשיווק קרקעות המדינה. מדאיג ששורה שלמה של רשויות שיתפה פעולה עם ההפליה במשך זמן ממושך".

עו"ד גיל גן מור, ראש תחום הזכות לדיור באגודה לזכויות האזרח: "השימוש באגודה שיתופית והגדרת הישוב באופן מלאכותי כ"ישוב קהילתי", נראית כדרך מתחכמת להכניסו למסגרת של חוק ועדות הקבלה על מנת לערוך הליכי סינון ולהבטיח את "איכות השכנים", תוך סינון ערבים, חרדים, חד הוריות וכל מי שנתפס כ'לא רצוי' ".

האגודה לזכויות האזרח דורשת מבג"ץ לעצור את שיווק המגרשים בכרמית בתנאים המפלים ולמנוע את המשך ההתניה בין האפשרות לרכוש מגרש בישוב לבין חברות באגודה השיתופית או מעבר של ועדת קבלה.

בג"ץ 6320/13

על העתירה נגד חוק וועדות הקבלה

על ועדות קבלה

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: גזענות ואפליה,הזכות לדיור,הזכות לדיור - סגרגציה ואפליה,הזכות לשוויון,זכויות חברתיות

סגור לתגובות.