האגודה לזכויות האזרח פנתה היום (7.4.10) לבית המשפט העליון בבקשה למתן צו ארעי שיורה על עיכוב התחלת עבודות הפיתוח בשכונת ואדי חילווה/סילוואן עד לבירור הסוגיה המשפטית התקדימית בבית המשפט העליון. בכוונת החברה לפיתוח ירושלים המזרחית (פמ"י) לחדש את העבודות על אף שהוועדה המחוזית לתכנון ולבניה כבר קבעה כי העבודות המתוכננות דורשות תוכנית מתאר מפורטת וקבלת היתרי בניה – מה שלא נעשה במקרה זה.
היקפן של העבודות המתוכננות רחב מאוד ומתפרס על איזור של כ-15,000 מ"ר, וכולל הנחת תשתיות חדשות, ביצוע מפרצי חניה, פיתוח חניונים, התקנת רהיטי רחוב, הצבת עמודי תאורה ושתילת עצים. עלותן הכוללת כ-30 מיליון ש"ח.
תוכנית הפיתוח מבוססת על הכוונה להפוך את השטחים הפנויים היחידים בשכונה לחניונים על מנת לאפשר את תנועת התיירים לאתר 'עיר דוד', תוך התעלמות מבקשתם החוזרת ונשנית של תושבי המקום כי יש להשתמש בשטחים אלו להקמת גני ילדים, בתי ספר, דואר וגנים ציבוריים שכה חסרים בשכונה.
גם הסדרי התנועה הזמניים המתוכננים מצביעים על אפליה: במקטע העליון ביותר של רחוב וואדי חילווה, הסמוך לאתר 'עיר דוד', תותר על כנה התנועה הדו-סיטרית, בעוד בשאר הרחוב היא תיאסר. כך המבקרים באתר יזכו לגישה נוחה, בזמן שתושבי המקום יתקשו להיכנס ולצאת מהשכונה בה הם חיים.
לדברי עו"ד נסרין עליאן מהאגודה לזכויות האזרח, "התנהלותה של עיריית ירושלים מראשית הדרך מצביעה על התעלמות מופגנת הן מחוקי התכנון, והן מתושבי השכונה. הרשויות סירבו למסור לתושבים מידע מספק לגבי תוכנית הפיתוח בשכונתם, ורק בהתערבות בית המשפט המנהלי נחשפה התוכנית במלואה. הבקשה שלנו לצו מניעה נועדה למנוע יצירת שינויים בלתי-הפיכים בשטח לפני בירור שאלות משפטיות תקדימיות בפני בית המשפט העליון במסגרת הערעור שהגשנו, המלמד כי תוכנית הפיתוח חורגת מהגבול המותר בחוק התכנון ובניה.
"לתושבי השכונה חשוב להדגיש כי הם אינם מתנגדים לחפירות ארכיאולוגיות ולתיירות באופן כללי. הם גאים בעתיקות הנמצאות תחת כפרם ומעוניינים בשמירה על עתיקות אלו, אך דורשים להיות שותפים לתהליך ושזה ייעשה תוך התחשבות בזכויות ובצרכים שלהם. אני מקווה כי בית המשפט יגן על זכותם של התושבים להליך תכנוני הוגן וחוקי".