מספטמבר 2009 ועד היום הוציאו מינהל מקרקעי ישראל ומשרד השיכון עשרות מכרזי קרקע לבניית 16,633 יחידות דיור, אולם אף לא אחד מהם כולל דרישה לדיור בר-השגה או לדיור ציבורי לאוכלוסיות נזקקות. התיקון לחוק מקרקעי ישראל (רפורמת הקרקעות) קובע כי אחד מתפקידיה של רשות המקרקעין החדשה שקמה במקום מינהל מקרקעי ישראל, הוא הקצאת קרקע למטרות דיור בר-השגה ודיור ציבורי; עם זאת, ברשות שתתחיל לפעול ב- 1.1.2010, טרם הגדירו מהו דיור בר-השגה, מיהם הזכאים ומהם היעדים או הכלים למימושם.
בפנייה מטעם הקואליציה לדיור בר-השגה התריעה עו"ד נדיה מוגילבסקי מהאגודה לצדק חלוקתי, כי קיימת חובה להגדיר את יעדי ההקצאה לצורך דיור בר-השגה עוד בטרם תחל הרשות בשיווק קרקעות חדשות לבנייה למגורים. בחוות דעת מטעם הקואליציה, מפרטים מומחי הקואליציה – משפטנים, מתכננים, כלכלנים ומומחים נוספים- שורה של סוגיות שעל המינהל לבחון בדחיפות כדי שיוכל ליישם את חובותיו. בין השאר, ממליצים חברי הקואליציה להגדיר דיור בר-השגה כדיור שעבורו משפחה לא תוציא מעל 30% מהכנסתה אך תהנה מסביבת מגורים נאותה, שבה שירותים ציבוריים טובים, וכי אחד מיעדי ההקצאה צריך להיות ששכונות חדשות יאופיינו בתמהיל חברתי מגוון, שמאפשר מגורים לאנשים עם טווח הכנסות רחב, לרבות זכאי דיור ציבורי ובעלי הכנסות בינוניות.
עו"ד נדיה מוגילבסקי: "המחוקק היה ער לסכנה שרפורמת הקרקעות תפגע באוכלוסיות מוחלשות, לכן הורה לרשות המקרקעין לפעול לקידום דיור בר-השגה; במשרד השיכון הוצהר על כוונה להוזיל את מחירי הדירות ואנו מברכים על כך, אולם בפעל, מתעורר חשש ממשי כי במקום דיור בר-השגה ודיור ציבורי נמשיך לקבל מגדלי יוקרה".
ד"ר אמילי סילברמן, חוקרת מדיניות דיור במרכז לחקר העיר והאזור בטכניון: "ממחקר השוואתי על דיור בר-השגה בשבע מדינות מערביות, המתמודדות עם בעיית יוקר הדיור במרכזי ערים ואזורי ביקוש נוספים, גילינו שכולן גיבשו תקנות לתמרץ או לחייב את הסקטור הפרטי לספק דיור בר-השגה, כחלופה להתמעטות הדיור הציבורי. הכוונה הנוכחית של המינהל, להגדיל את מלאי הדירות הכולל היא מרכיב חשוב אך אין להסתפק רק בכך. בקרקע מינהל יש לפתח מנגנון לתמרץ ולדרוש מהמגזר הפרטי להקצות אחוז מסוים מהדירות הנבנות לטובת דיור בר-השגה למשפחות עם הכנסה נמוכה מההכנסה הממוצעת".
הקואליציה לקידום דיור בהישג יד בישראל:
האגודה לזכויות האזרח בישראל | הקליניקה לזכויות אדם בחברה באוניברסיטת חיפה | האגודה לצדק חלוקתי | שתי"ל | התוכנית לדיור, קהילה והתחדשות אורבאנית באוניברסיטת תל-אביב | במקום – מתכננים למען זכויות תכנון | המעבדה לתכנון עם קהילה בטכניון