פינו לך את האוהל? הזיקו לציוד? החרימו חפצים אישיים ולא השיבו? עלבו בך? בבית משפט לתביעות קטנות תוכל לתבוע פיצוים על כך, בהליך קצר ופשוט. במסמך זה תקבלו הסבר על בית המשפט, על סדרי הדין בו, איך לנסח כתב תביעה ומהם הנושאים שיש להדגיש. מצורפת גם תביעה קטנה לדוגמה.
תביעה קטנה היא תביעה כספית (למשל לפיצוי בגין נזק שנגרם לי) שמגיש אדם פרטי (לא תאגיד) נגד מי שאחראי לתשלום הסכום הנתבע (למשל מי שגרם לך את הנזק). התביעה נקראת תביעה "קטנה" מאחר שגובה הסכום המקסימלי שניתן לתבוע הוא 31,900 ₪. בהתאם, ההליך להגשתה פשוט יותר ואינו מצריך ידע משפטי מוקדם ו/או סיוע של עורך דין.
.
כל אדם או קבוצה של אנשים (לדוגמה כל הדיירים של אותו המאהל). עם זאת, צירוף שורה של תובעים יוצר סרבול רב ועדיף שכל אדם יגיש תביעה נפרדת.
.
כן, בהחלט.
.
אפשר לתבוע פיצוי בגין נזק שנגרם לציוד ובכלל זה ציוד אישי, אוהל, רהיטים, רשתות צל, סנדות, סירים, מחצלות, מזרונים וכו', ובגין כל ציוד שהוחרם ולא הוחזר. ניתן לתבוע גם בגין אובדן ימי עבודה (אם נאלצתם לבלות שעות ארוכות בריב עם פקחים או בניסיונות להשיב לכם ציוד שהוחרם). אפשר לתבוע גם על נזק לא כספי: אם פקח או גורם רשמי אחר עלב בכם, כתבו זאת. הוסיפו גם את הפגיעה בזכותכם לחופש הביטוי והמחאה שיצר הפינוי/הנזק.
.
אם אתם רוצים לתבוע בגין ציוד שהוחרם, ניזוק או נעלם, פנו קודם לעירייה ודרשו את הציוד בחזרה ו/או פיצוי בגין הנזקים. אתם יכולים לפנות באמצעות הטלפון ו/או במכתב. תעדו את הפניות שלכם (עם מי דיברתם, תאריך, מה אמרתם ומה השיבו, ושמרו עותק מהמכתב). אם סירבו להיענות לדרישותיכם, או שלא קיבלתם כל תשובה בתוך זמן סביר (עד חודש), נסללה הדרך להגשת תביעה קטנה. אין חובה לפנות קודם לעירייה או לגורם שאותו אתם רוצים לתבוע (מיצוי הליכים), אבל זה בהחלט רצוי.
.
את התביעה עצמה מגישים במזכירות בית המשפט לתביעות קטנות, שבדרך כלל הוא חלק מבית משפט השלום בעיר. הכללים לבחירת בית המשפט המתאים הם:
• מקום מגוריו או עיסוקו של הנתבע (אם הנתבע הוא עירייה, אז באותה העיר).
או:
• מקום המעשה שבגינו תובעים (לדוגמה במקום שבו לקחו לך את האוהל).
.
לא בכל עיר יש בית משפט לתביעות קטנות. אם אינכם בטוחים היכן לתבוע, צלצלו למרכז המידע של בתי המשפט, ובררו "היכן אני יכול/ה לתבוע עבור אירוע שהתרחש בעיר _______". שימו לב – לא תמיד זו העיר הקרובה גיאוגרפית, לכן כדאי לבדוק קודם היכן צריך להגיש את התביעה.
רשימת בתי המשפט לתביעות קטנות מצורפת בסוף מסמך זה. מס' הטלפון של מרכז המידע של בתי המשפט: 077-2703333.
.
את כתב התביעה יש לנסח בקיצור, אך בצורה ברורה ובלי להשמיט פרטים חשובים. סדרו את כתב התביעה בצורה נעימה לעין (המלצה: גופן DAVID, גודל 12, רווח אחד וחצי, מיושר לשני הצדדים). חשוב לפרט איזה ציוד בדיוק נלקח או ניזוק, להבהיר שזה ציוד פרטי, היכן עמד הציוד (באיזו נקודה ובאיזה מאהל – אפשר לצרף מפה קטנה), איזה שימוש נעשה בו (שינה, מגורים, סמל למחאה, וכו') ולמשך כמה זמן, וכמה עלו הפריטים. במקרה של פינוי מאהלים חשוב להוסיף האם ניתנו קודם צווי פינוי למאהל (ולא מכתב עם פרח!), לתאר את הליך הפינוי ולדייק ככל האפשר בתיאור העובדות (העירייה תרצה לנסות לטעון שאתם "מגזימים" ולכן חשוב להקפיד על תיאור ענייני ומדויק).
יש לציין: מתי נערך הפינוי? מי פינה? האם היה לכם דין ודברים עם המפנים? האם הם הזדהו? מה הם אמרו? מה עשו? וכו'. אם פינוי המאהל נעשה באופן לא חוקי, כלומר ללא שניתנו צווי פינוי ומבלי שהמפנים נתנו לאדם שהות מספקת לפנות את הציוד בעצמו, ציינו זאת במפורש. אם ידועים לכם שמות הפקחים והשוטרים המפנים ותפקידם הוסיפו זאת לכתב התביעה. אם הפקח המפנה לא יבוא להעיד במשפט, הדבר יכול להיזקף לחובת העירייה. אם הפינוי/נזק גרם לכם ללחץ, לטרחה, לאובדן זמן (למשל בניסיון לברר היכן הציוד ולקבלו חזרה) כתבו זאת. חשוב לזכור כי פרטים שנראים לעתים לא חשובים עשויים להיות דווקא מהותיים ומכריעים.
.
לכתב התביעה יש לצרף את העתקי המסמכים החשובים לטיעון, כלומר – צו פינוי, תיעוד וידאו, סאונד או צילום של הפינוי, תמונות של האוהל ו/או הציוד באוהל טרם הפינוי וקבלות על רכישת הציוד ו/או האוהל. אם אין לכם קבלות, ניתן לצרף הוכחה על עלות מוצר מסוים שנעלם או ניזוק (למשל מאתר zap.co.il).
.
מספר העותקים צריך להיות כמספר הנתבעים ושני עותקים נוספים (למשל, כתב תביעה שבו שני נתבעים, יש להגיש לביהמ"ש בארבעה עותקים). אחד העותקים יוחזר אליכם עם חותמת שמעידה שהגשתם אותו.
.
כן, עם הגשת התביעה יש לשלם אגרה בסך של 1% מהסכום הנתבע, או סכום מינימאלי הקבוע בתקנות (50 ש"ח). סכום האגרה נמוך יחסית, כדי לגרום לבית המשפט לתביעות קטנות להיות נגיש יותר לאזרח, ולסייע לו למצות את זכויותיו.
.
הדיון יתקיים תוך חודשים ספורים, בד"כ בין שלושה לשישה חודשים. מועד הדיון יימסר לכם בעת הגשת כתב התביעה. רשמו אותו לפניכם – לא תקבלו זימון נוסף.
.
מזכירות בית המשפט שולחת עותק מכתב התביעה לכל נתבע בצירוף "הזמנה לדין" שבה מוזמן הנתבע להגיש כתב הגנה תוך 15 יום, ולהתייצב למשפט ביום ובשעה הקבועים בהזמנה. אם הנתבעים יחליטו להגיש כתב הגנה, הוא יישלח אליכם בדואר. אם לא קיבלתם כתב הגנה עליכם לוודא במזכירות בית המשפט, 30 יום לפני מועד הדיון, שאכן נמסרה התביעה לנתבע/ים. אי מסירה עלול לגרום לדחיית הדיון.
.
לשופט הדן בתביעות קטנות יש שיקול דעת רחב מאוד, והוא אינו כבול לסדרי דין מסוימים. השופט יקבע את סדר הדוברים ואת סדר הבאת הראיות בכל דרך שתראה לו. הדיון יתנהל בצורה פשוטה, אך כדאי מאוד להתכונן מראש: לכתוב בתמציתיות את השתלשלות האירועים ואת הטענות נגד הנתבע (רצוי גם להתאמן על הצגתם בבית המשפט), להזמין עדים (הסבר בהמשך), להכין לתצוגה קטעי וידאו או סאונד או קישורים (לדוגמה באמצעות הבאת מחשב נייד ורמקולים). כדאי להגיע כחצי שעה או שעה לפני מועד הדיון כדי לראות את הדיונים הקודמים לכם בתור. למי שלא התייצב בפני שופט קודם לכן, הדבר עשוי לסייע להורדת מפלס הלחץ.
.
רצוי מאוד להביא את כל העדים ביום הדיון עצמו. עדים יכולים להיות אנשים שראו את האירוע או את הציוד ו/או האוהל לפני הפינוי ו/או את הציוד לאחר שניזוק. למעשה, בית המשפט יכול לקבוע שאי הבאת עד חשוב ייזקף לחובת הצד שלא הזמין אותו. עדים שאתם בטוחים שיבואו (כלומר עדים שבד"כ פועלים לטובתכם) אין צורך לזמן באופן רשמי. עם זאת, אם אתם רוצים להעיד מישהו אחר, ניתן לבקש מבית המשפט טופס לזימון עד. את הטופס יש להגיש לפחות 30 ימים לפני מועד הדיון.
.
אין זכות ערעור על פסק דין של בית משפט לתביעות קטנות, אולם ניתן להגיש לבית המשפט המחוזי בקשת רשות ערעור. בקשה כזאת יש להגיש תוך 15 יום ממועד מתן פסק הדין.
.
אם התביעה קטנונית ואינה מוצדקת, אתם עלולים להפסיד את דמי האגרה, ולעתים אף ייפסקו נגדכם הוצאות משפט, בדרך כלל בסכום של כמה מאות שקלים. כדאי לתבוע רק אם באמת נגרם לכם נזק כספי בשל אובדן והשחתת ציוד, ו/או נזק רגשי בשל השפלה, עלבון, יחס לא ראוי מבעל תפקיד ופגיעה בזכותכם החוקתית לחופש הביטוי וההפגנה.
מסמך זה נועד לתת מידע כללי על ההליך בבית המשפט לתביעות קטנות
ואין הוא מהווה תחליף לייעוץ משפטי לגבי נסיבותיו של כל מקרה ומקרה.