חמישה ארגוני זכויות אדם ישראליים קראו בשבוע שעבר לשר הביטחון וליועץ המשפטי לממשלה להיערך להגן על פלסטינים מפני גל אלימות מתנחלים בעת ההתנתקות. הארגונים – בצלם, האגודה לזכויות האזרח, המוקד להגנת הפרט, יש דין ורבנים לזכויות אדם – פנו ביום רביעי האחרון לשר הביטחון וליועץ המשפטי לממשלה, בדרישה להיערך להגנה על פלסטינים החיים בקרבת התנחלויות שתושביהן ידועים כאלימים, ובמיוחד באזורים שניסיון העבר מורה, כי הם מועדים לפורענות. "חלק מן ההתקפות תתפרצנה אולי באופן ספונטני" נאמר בפנייה, "אך קיים החשש שנחזה גם בהתקפות מאורגנות, שמטרתן עצירת תהליך ההתנתקות". להערכת הארגונים, ההתקפות עלולות לסכן את חייהם של עשרות אזרחים פלסטינים.
ארגוני זכויות האדם מתריעים זה שנים על אוזלת ידה של מערכת אכיפת החוק בשטחים, אולם עד כה לא נראים סימני שיפור במצב. לפניית הארגונים צורפה רשימה של כמעט חמישים אירועים מן החודשים האחרונים, בהם תקפו מתנחלים אזרחים פלסטינים או פגעו ברכושם. הארגונים הבהירו כי העומס המוטל על מערכת הביטחון בימים אלה אינו פוטר אותה מחובתה לאכוף את החוק ולהגן על האוכלוסייה הפלסטינית. הארגונים תובעים מכוחות הביטחון:
- להציב כוחות באזורי חיכוך, ולמנוע את כניסתם של ישראלים שיש חשש שיתנכלו לפלסטינים.
- להעביר הנחיות ברורות באשר לחובתם של כל הכוחות בשטח, צבא ומשטרה כאחד, לאכוף את החוק על אזרחים ישראלים בשטחים ובאשר לסמכויותיהם בתחום זה.
- לפקח בקפדנות על הנשק הנמצא בידי מתנחלים.
צה"ל משקיע מאמצים ומשאבים רבים בהגנה על מתנחלים מפני אלימות פלסטינים במהלך הפינוי. על רשויות אכיפת החוק להיערך לספק הגנה שווה לפלסטינים החשופים לאלימות מתנחלים.