בדיון ממושך שהתקיים הבוקר (1.2.11) בשתי עתירות לבג"ץ נגד ועדות הקבלה ביישובים קהילתיים ובהרחבות הקיבוצים, מתחה נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש ביקורת חריפה על ועדות הקבלה והבדיקות הפולשניות הכרוכות בהן. במקביל, מקדמת הכנסת את חוק ועדות הקבלה, המבקש לתת עיגון חוקי לאפליה הממוסדת. האגודה לזכויות האזרח כבר הודיעה כי אם החוק יתקבל, תעתור נגדו לבג"ץ.
במהלך הדיון בבג"ץ מתחה הנשיאה ביניש ביקורת חריפה על המבחנים והבדיקות הפולשניות שמקיימות ועדות הקבלה, ובפרט, בדיקות הזוגיות של המועמדים והמבדקים הפסיכולוגיים: "זה הליך מאד קשה שכרוך בחדירה לפרטיות. אם היינו בודקים כך את כל מי שמסביבנו, ייתכן שהיינו נשארים לבד".
בהתייחס לשני המקרים שנדונו בעתירות, של בני הזוג אהובה ודוד קמפלר, שביקשו לגור בהרחבה של קיבוץ מעין ברוך, ושל בני הזוג פאתנה ואחמד זבידאת, שביקשו לגור ביישוב רקפת, אמרה הנשיאה: "קראתי את חוות הדעת ולא מצאתי את אי ההתאמה המדוברת…אנחנו לא מדברים על יישוב בעל אפיון מיוחד". על הטענה בדבר חיי קהילה, העירה ביניש "כבר מזמן התרחקנו מההתיישבות העובדת… אנשים רוצים לגור בבית יפה בגליל… מה זה הסיפור הזה עם הקהילה? מה יש בקהילה הזאת? אי אפשר להבין את זה."
במהלך הדיון הודיעו השופטים שבכוונתם לדון אך ורק בדרישות הפרטניות של העותרים להתקבל למגורים ביישובים, ולא בדרישה העקרונית לאיסור על ועדות הקבלה, משום שבימים אלה מקדמת הכנסת הצעת חוק המיועדת לתת להן עיגון חוקי. הנשיאה הורתה לועדות הקבלה האזוריות לשוב ולבחון את עניינן של שתי המשפחות ולמסור את תשובותיהן לבית המשפט עד ה- 1.5.2011.
לדברי פרופ' נטע זיו מהתכנית לזכויות אדם באוניברסיטת תל אביב, המייצגת את בני הזוג קמפלר ואת האגודה לזכויות האזרח: "הנשיאה ביניש אמנם התייחסה היום בדיון לשני המקרים הפרטניים, אך יש לזכור כי המקרים הללו מייצגים היטב את התופעה בכללותה, של יישובים פרווריים שאין בהם חיי קהילה יוצאי דופן ושל אפליה נגד כל מי שנראה קצת 'אחר' תוך שימוש בנימוקים מעורפלים של 'אי התאמה חברתית' ".
דוד קמפלר שעתר לבג"ץ לאחר שנדחתה בקשתו לבנות בית בהרחבה של מעין ברוך, הביע אכזבה מהדיון: "אחרי שלוש שנים של טרטורים ותשובות מקוממות מועדת הקבלה, קיוויתי שבית המשפט, במקום לתת פרס למי שמקיים אפליה ולאפשר להם דחיות נוספות, יקבע שאני זכאי לבנות את ביתי בהרחבה הקהילתית, לקחת חלק בחיי הקהילה, לתרום ולהתנדב. אני לא מוכן לעבור שוב את מבחני המיון המשפילים, וטוב שבית המשפט לפחות הבין את הסוגיה הזו".
מחר (2.2.11) תדון ועדת החוקה של הכנסת בחוק ועדות הקבלה שמקדמים הח"כים דוד רותם (ישראל ביתנו), שי חרמש (קדימה) ואחרים. אם החוק יעבור, האגודה לזכויות האזרח ויוזמות קרן אברהם מתכוונות לעתור לבג"ץ בדרישה לפסילתו.