לבצע את הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל תוך הקפדה על עקרונות דמוקרטיים

פורום הקרקעות לוועדת גדיש: הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל צריכה להיעשות תוך הקפדה על עקרונות דמוקרטיים של שקיפות, שוויון, צדק חלוקתי ומינהל תקין

נציגי פורום הקרקעות הופיעו ב-22.8.04 בפני ועדת גדיש לרפורמה במינהל מקרקעי ישראל ועמדו על כך, שהוועדה תעצב דרכי פעולה אשר תחייבנה דיון פתוח והליך ראוי בכל מתן זכות בקרקע. הפורום הדגיש בפני הוועדה את הצורך ליישם רפורמה, שתהיה מבוססת על עקרונות של שוויון חברתי, צדק חלוקתי ומינהל ציבורי תקין. נציגי הפורום, שהופיעו בפני הוועדה, הם ד"ר סנדי קדר מהאגודה הישראלית לצדק חלוקתי, רוית חננאל מהקשת הדמוקרטית המזרחית, ד"ר ארז צפדיה מעמותת במקום – מתכננים למען זכויות תכנון ועו"ד באנה שגרי-בדארנה מהאגודה לזכויות האזרח.

נציגי פורום הקרקעות הדגישו בפני חברי הוועדה את חשיבות פתיחתם של דיוני מועצת מקרקעי ישראל לנוכחות של משקיפים מטעם הציבור ומכלי התקשורת, כמו גם של פרסום מוקדם של הצעות החלטה ושל סדר היום של ישיבותיה וכן של פרוטוקולים של ישיבות אלה, לאחר קיומן. כל זאת במטרה להבטיח, שהחלטות באשר למקרקעין הציבוריים במדינת ישראל תתקבלנה תוך שמירה על עקרונות דמוקרטיים וזכויות אדם. כן הדגיש הפורום את החשיבות הרבה של שינוי הרכבה של מועצת מקרקעי ישראל באופן שיבטיח ייצוג הולם של כלל אזרחי ישראל, ולא רק של הממשלה וקק"ל, במתכונתה הנוכחית. לפי הצעה זו, יש לכלול במועצה גם נציגים של השלטון המקומי, ובכלל זה נציגים של עיירות הפיתוח ושל הרשויות המקומיות הערביות, ונציגי ציבור, מהם אנשי אקדמיה מתחומים רלבנטיים ונציגים של מגזרים שונים באוכלוסיה. הרכב שכזה יאפשר לשקף את עמדותיו של הציבור הישראלי בכללו בנושא בעל חשיבות כה רבה.

פורום הקרקעות הבהיר את עמדתו, לפיה יש להנהיג הפרדה מוחלטת בין ניהול המקרקעין ובין סמכויות התכנון בהן, וזאת בשל ניגוד אינטרסים מובנה בין שני התחומים. על כן, מבהיר הפורום, יש להעביר את סמכויות התכנון, הנתונות כיום בידי המינהל, לידיהם של מוסדות התכנון. בין היתר המליץ הפורום על ביטול מעורבותה של המינהלה לקידום הבדואים בנגב בתכנון עבור האוכלוסיה הבדואית. עוד עמדו נציגי הפורום על הצורך להימנע מאכיפה סלקטיבית של זכויות במקרקעין; לדוגמה – אכיפה מוגברת בקרב האוכלוסיה הבדואית בנגב, שם ממהרות הרשויות להרוס בתים ולהשמיד יבולים, בהשוואה לתת-אכיפה במגזר החקלאי היהודי, שם הן מעלימות עין מבניה בלתי חוקית, מפעילות בניגוד לתנאי חכירה, וכיו"ב. כמו כן התייחס הפורום לבעייתיות הכרוכה בוועדות קבלה ביישובים קהילתיים, שם מעניק המינהל כוח בלתי סביר לקבוצת אוכלוסיה מסוימת לקבוע מי ייהנה מקרקעות, המהוות רכוש של הציבור בכללותו, ומי לא יזכה לכך. נושא נוסף שעלה בפגישה הינו ההפרדה בין מינהל מקרקעי ישראל ובין הקק"ל. יו"ר הוועדה, יעקב גדיש, הודיע לנציגי פורום הקרקעות, כי הנושא אינו מהווה חלק מן המנדט שניתן לוועדה, ועל כן לא יוכרע על ידה. הפורום מברך על הצהרה זו ומדגיש, כי הדיון על הפרדת הקק"ל מהמינהל צריך להיעשות תוך פיקוח ציבורי ובשקיפות מירבית.

הפורום מחה בפני הוועדה על כך, שבניגוד לפניותיה היזומות לארגונים אינטרסנטיים שונים, כגון ארגוני הקבלנים, יזמי הנדל"ן, שמאי המקרקעין וכיו"ב, לא רק שהיא נמנעה מלפנות ביוזמתה לארגונים חברתיים, אלא שהיא אף הערימה קשיים רבים בפניהם. רק לאחר פניות רבות ניאותה הוועדה להקדיש לפורום הקרקעות, המורכב מחמישה ארגונים שונים, 45 דקות מזמנה בלבד. זוהי דוגמה בולטת, מבהיר הפורום, לחוסר השוויון ולתת-הייצוג של הציבור הרחב, בהשוואה לגורמים אינטרסנטיים שונים, בקביעת עתידו של משאב הקרקע, שנועד לשרת את טובתו של הציבור בכללו.



הארגונים החברים בפורום הקרקעות:

הקשת הדמוקרטית המזרחית, האגודה לזכויות האזרח בישראל, אדם, טבע ודין, במקום – מתכננים למען זכויות תכנון, האגודה הישראלית לצדק חלוקתי.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לדיור,זכויות חברתיות,תכנון, בניה וקרקעות

סגור לתגובות.