לראשונה בתולדות המדינה רשויות התכנון מכירות ביישוב בלתי מוכר בנגב

זאת בעקבות מאבק עיקש של האגודה לזכויות האזרח, עמותת במקום ותושבי הכפר דרג`את

לראשונה בתולדות המדינה הוכר על ידי מוסדות התכנון יישוב כפרי בנגב בעבור תושביו הערבים. זאת לאחר מאבק עיקש, שניהלו האגודה לזכויות האזרח ועמותת במקום – מתכננים למען זכויות תכנון, בשמו של הכפר הבלתי מוכר (עד כה) דרג`את. כך נמסר היום בהחלטה של הוועדה המחוזית לתכנון ובניה במחוז דרום, בעקבות התנגדות שהגישה עו"ד באנה שגרי-בדארנה מהאגודה לזכויות האזרח, אשר נסמכה על חוות דעת תכנונית של עמותת במקום, שהוכנה בידי מתכננת הערים נילי ברוך, האדריכל אלון כהן והגיאוגרף ומתכנן הערים עפר לרנר.

הכפר דרג`את הוקם לפני כ-200 שנה, עת קנו תושביו את הקרקע מבדואים בסביבה. בעבר נחצבו בתיו בסלע והיום הם בנויים ברובם מאבן. למרות שמעולם לא הוכר על ידי רשויות המדינה, בזכות הנחישות של תושביו, הפך הכפר דרג`את ליישוב משגשג, שאין בו כמעט אבטלה ומרבית תושביו מתפרנסים מחקלאות וממקצועות חופשיים שונים. בכפר בית ספר יסודי, מרפאה, טיפת חלב ומועדון, שתושבי הכפר מקיימים בו פעילויות בלתי פורמליות כגון: קורסי העשרה, קייטנות, ריכוז פעילות ועד הורים, קידום פעילויות של נוער מתנדב, אספקת מים, ועוד. למרות זאת הוחלט להקים במקום עיירה חדשה ומרכז שרותים בשם "מרעית" בעבור אוכלוסיה רחבה באזור, אשר איימו "לבלוע" את היישוב הכפרי הקיים שם ולשנות באורח משמעותי את אופיו. בהתנגדות שהגישו התושבים, בסיוע האגודה לזכויות האזרח ועמותת במקום, נאמר כי לכפר ישנם כל הנתונים המאפשרים לו להתקיים כישוב כפרי עצמאי דוגמת עשרות הישובים הכפריים הסמוכים שקמו עבור האוכלוסייה היהודית. אלא שבעוד ישובים יהודיים בסדר גודל של דרג`את הם ישובים כפריים עצמאיים, מוכרים על ידי המדינה וזוכים למלוא השירותים, סירבה המדינה להכיר בכפר וניסתה לכפות על תושביו מגורים בעיירה הזרה לאורח חייהם הכפרי והמנוגדת לרצונם.

חברי ועדת המשנה שליד הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה כותבים בהחלטתם, כי חבריה התרשמו מהיכולת של אנשי דרג`את לקיים מסגרת ארגונית לתושבי המקום, שבבסיסה הרצון ליישוב נפרד ועצמאי. חברי הוועדה המחוזית קיבלו גם את הטיעון המרכזי של המתנגדים, שטענו כי איחוד אוכלוסיות בעלות אפיונים שונים, כחלק מתהליך התכנון, נכשל במקרים קודמים. הוועדה קבעה, כי תוכנית המתאר של מרעית תפוצל לשני יישובים, כאשר הכפר דרג`את יתוכנן באופן נפרד כיישוב כפרי עצמאי. עוד המליצה הוועדה בפני הגורמים הממונים במשרד הפנים להכיר בכפר דרג`את כיישוב עצמאי גם ברמה המוניציפלית, אשר ינוהל על ידי ועד מקומי במסגרת המועצה האזורית.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הכפרים הבלתי מוכרים,זכויות המיעוט הערבי

סגור לתגובות.