בעיות במעבר דרך השערים בגדר ההפרדה גורמות לפגיעה קשה במסיק הזיתים

ב-17.11.03 פנתה האגודה במכתב דחוף למפקד כוחות צהל באיו"ש, האלוף קפלינסקי, בעניין בעיות קשות במעבר דרך השערים החקלאיים בגדר ההפרדה, הגורמות לפגיעה קשה במסיק הזיתים, שעליו פרנסתן היחידה של משפחות רבות.

לכבוד
אלוף משה קפלינסקי
מפקד כוחות צה"ל באיו"ש

א` נ`,


הנדון: המעברים בגדר ההפרדה והבטחת מסיק הזיתים

1. בעבר, פנינו אליכם פעמים רבות בעניין המעברים בגדר ההפרדה והיעדר נהלים והנחיות לגבי מתן אישורי מעבר לתושבים ופתיחת המעברים השונים לרבות החקלאיים שביניהם.

2. כפי שנאמר במכתבינו הקודמים, מאחר שאנו נמצאים בעונת מסיק הזיתים, חובה על צה"ל להיערך מבעוד מועד על מנת לאפשר לתושבים ולבעלי האדמות לקיים את מסיק הזיתים, כבישתם בבתי הבד, הובלת השמן שיופק לנקודות המכירה ושיווקו.

3. מפניות רבות אשר הגיעו אלינו, מגזרות שונות בגדה המערבית, עולה כי המעברים הפכו למוקד חיכוך בין בעלי האדמות לבין חיילי צה"ל ושוטרי מג"ב, כאשר החיילים ושוטרי מג"ב מונעים את מעבר בעלי האדמות לאדמותיהם החקלאיות. כך נמסר לנו מתושבים באזור ג`לבון, פקועה, וערב בונה מזרחית לג`נין. כפי שנמסר לנו מהתושבים בכפרים הללו, ישנם שני שערים חקלאיים; האחד צפוני, שהעבודה בו הושלמה אך מעולם לא נפתח, והשני דרומי, אך טרם הותקן. חיילי צה"ל ושוטרי מג"ב המוצבים בקרבת "השער" מונעים מהתושבים להתקרב אליו. במצב דברים זה התושבים מתקשים להגיע אל אדמותיהם החקלאיות על מנת למסוק את הזיתים. לפי דברי התושבים טרם קיבלו אישורים שמאפשרים להם תנועה חופשית לאדמותיהם. זאת בניגוד לנטען במכתבכם, לפיו נקבעו נהלים והנחיות באשר למעבר בעלי הקרקעות ועובדיהם בשערים והנהלים וההנחיות כבר מיושמים בפועל.

4. הדבר פוגע בצורה חמורה ביותר בזכויות החקלאים ובעלי האדמות.

5. כפי שידוע לכל, פרנסתם של אלפי משקי בית תלויה במידה רבה בחקלאות בכלל ובענף הזיתים בפרט. דברים אלו מקבלים משנה תוקף, לאור העובדה, כי מצבה הכלכלי של האוכלוסיה הפלסטינית הינו בכי רע. יכולת הקיום של משפחות תלויה, יותר מאי פעם בעבר, ביכולתן לעבד את אדמותיהן, לקיים את מסיק הזיתים ולמכור את תוצרתו.

6. רוב המשפחות בכפרים הללו מצפות בכליון עיניים לעונת המסיק, שכן ההכנסה שתופק ממכירת השמן תהווה עבורן ההכנסה היחידה הצפויה כל השנה. חלקן קנו במהלך החודשים האחרונים מוצרי יסוד מבעלי חנויות ומסוחרים, בכללם מזון ומים, בהקפה, תוך הבטחה לפרוע את חובם לאחר המסיק. משמעותה של פגיעה במסיק היא שלילת יכולת האזרחים להחזיר את חובותיהם וכתוצאה מכך סגירת "קווי האשראי" מהם "נהנתה" האוכלוסיה האזרחית בעבר, דבר שהינו בבחינת הנחתת מכת מוות ליכולתן של אותן משפחות להתפרנס בצורה מינמלית.

7. למותר לציין כי עד עצם היום הזה, לא ידוע לתושבי הכפרים לעיל דבר על נהלים שנקבעו, לטענתכם, בדבר מעבר בשערים. התושבים אינם יודעים מהן שעות הפתיחה והסגירה של השערים, בהנחה שאכן ישנן שעות קבועות כאלה.

8. העדר נהלים ברורים בעניין שעות פתיחת המעברים גורם לתושבים סבל רב.

9. מדינת ישראל, ככוח הכובש בשטחים, אחראית לחייהם ולביטחונם של תושביהם הפלסטינים. כמו כן, המשפט ההומניטארי הבינלאומי מחייב את ישראל לדאוג, ככל האפשר, לפרנסתם ולרווחתם של תושבים אלה.


10. לאור זאת, ולנוכח המצב החמור שתואר לעיל, אנו מבקשים התערבותכם הדחופה במטרה להבטיח את קיום מסיק הזיתים ללא הפרעות, ולאפשר לאלתר את הגעת התושבים בכפרים שנזכרו לעיל בצורה חופשית לאדמותיהם.

11. אודה לקבלת התייחסותכם בדחיפות.

בכבוד רב

פיראס עלמי
המחלקה המשפטית

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: זכויות האדם בשטחים הכבושים,חופש התנועה,חופש התנועה - גדר ההפרדה

סגור לתגובות.