לבטל את הצו ההופך את "מרחב התפר" לשטח צבאי סגור

האגודה פנתה לאלוף פיקוד המרכז: הצו הינו בלתי חוקי בעליל; הוא כולא רבבות תושבים במובלעת צרה, מנתק אותם מסביבתם, ואף עלול להביא לגירוש תושבים מבתיהם, בניגוד חמור לכללי המשפט הבינלאומי

האגודה לזכויות האזרח פנתה במכתב אל אלוף פיקוד המרכז, משה קפלינסקי, ואל היועץ המשפטי לאזור יהודה ושומרון, אל"מ שלמה פוליטיס, והבהירה, כי הצו לסגירתו של אזור מרחב התפר, שבין גדר ההפרדה לקו הירוק, הינו בלתי חוקי בעליל ודינו להתבטל. הצו, נאמר במכתב, יוצר מצב בלתי נסבל, שבו אוכלוסיה אזרחית גדולה נכלאת בתוך מובלעת מנותקת מסביבתה, ואף זכותה הבסיסית להמשיך ולהתגורר במקום כבר אינה מובנת מאליה. את המכתב כתבה עו"ד פאטמה אל עג`ו מהאגודה לזכויות האזרח.

המכתב מתייחס לצו בדבר סגירת שטחים לאורכה של גדר ההפרדה והפיכתם לשטחים צבאיים סגורים, אשר נחתם בידי אלוף פיקוד המרכז ביום 2.10.03. מדובר בשטח בהיקף נרחב של 164,783 דונם, אשר ממוקם בין הגדר, שממזרח לקו הירוק, ובין הקו הירוק עצמו. בשטח זה מתגוררת אוכלוסיה, המונה למעלה מ- 42 אלף תושבים פלסטינים, אשר מצאו עצמם מאז הוצאת הצו כלואים במובלעות סגורות, המוכרזות כשטח צבאי סגור. על פי הצו, שהוציא צה"ל, חל איסור כללי על כניסתם של פלסטינים מעל גיל 16 לשטחים אלה, פרט למי שמקום מגוריו הקבוע ביום חתימת הצו הוא במרחב התפר ואשר מחזיק בידו היתר בכתב מצה"ל.

הצו, כותבת עו"ד אל עג`ו, שולל עקרון יסוד במשפט הבינלאומי, האוסר על ממשל צבאי בשטח כבוש לשלול את זכאותם של תושבי אותו שטח להמשיך ולהתגורר במקום מושבם. מדובר, היא מדגישה, בזכות יסוד, שאינה ניתנת להתניה בהיתרים מאת הממשל הצבאי. כבר עתה ידוע, כי המינהל האזרחי סירב לתת למספר תושבים היתרים מנימוקים בטחוניים, דבר שמשמעותו הינה גירושם בפועל של תושבים ממקום מגוריהם, באופן הנוגד את המשפט הבינלאומי ההומניטרי, המגדיר גירוש כזה כפשע מלחמה או כפשע כנגד האנושות. הצו, נאמר עוד במכתב, הוצא בניגוד מפורש להתחייבותה של המדינה, אשר ניתנה בבג"ץ, ולפיה ההכרזה על מרחב התפר כעל שטח צבאי סגור לא תחול על תושבים המתגוררים שם. בנוסף, נטען במכתב, כלל לא ברור מהצו מהם הקריטריונים לקביעת "מקום מגורים קבוע". כך לדוגמא, לא ברור מה דינו של אדם, אשר הוא במקור מאזור מרחב התפר, אך ביום תחילת תוקפו של הצו התגורר במקום אחר בשל לימודיו, עבודתו, נישואיו או מכל סיבה אחרת. על פניו, נאמר במכתב, נראה כי הצו מתיימר לשלול מאדם כזה את מעמדו כתושב קבע באזור מרחב התפר ואת זכותו לבקר בו או לחזור ולהתגורר בו, דבר שהינו בלתי חוקי ואסור על פי כל כללי המשפט הבינלאומי, בהיותו שולל ממנו את זכותו היסודית של אדם לשוב למקום מגוריו.

כמו כן, נאמר במכתב, ההכרזה על האזור כשטח צבאי סגור והאיסור על פלסטינים, שאינם מתגוררים בו, להיכנס אליו ללא היתרים מיוחדים, מבודדת את תושבי מרחב התפר מכל סביבתם החברתית ופוגעת בזכותם לקיים קשרים חברתיים, כלכליים ומשפחתיים עם החברה, אליה הם משתייכים. למעשה הופכים תושבים אלה לכלואים במובלעת, שבין הקו הירוק לגדר ההפרדה, באופן הפוגע באורח מובהק בכל תחומי חייהם.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: זכויות האדם בשטחים הכבושים,חופש התנועה,חופש התנועה - גדר ההפרדה

סגור לתגובות.