יום האישה הבינלאומי: מאה שנים של מאבק

cc-by: rebeccacc-by: rebecca

לרגל יום האישה הבינלאומי, שמצויין היום (8.3.11): כמה מילים על ההיסטוריה של המאבק לשיוויון זכויות לנשים ועל זכויות הנשים בישראל היום

רונן וודלינגר

החודש לפני מאה שנה, במרץ 1911, צעדו לראשונה יותר ממיליון נשים וגברים ברחבי אירופה כדי לציין את יום האשה הבינלאומי ולדרוש שוויון זכויות מלא בין המינים.

לגבי מקורותיו המדויקים של היום הזה, קיימות מספר גרסאות. מה שבטוח הוא שב-1910, במסגרת האינטרנציונל השני, התקבלה ההחלטה לקיים החל מהשנה שאחרי יום בינלאומי למען זכויות נשים. מאחורי היוזמה עמדה, בין השאר, הסוציאליסטית ולוחמת הזכויות הגרמנייה קלרה זטקין.

כאמור, שנה אחר כך צוין לראשונה יום האשה הבינלאומי, שהתקיים בכלל ב-19 במרץ, ורק בשנים שלאחר מכן התקבע השמיני בחודש בתור היום המקובל. הגושפנקא הסופית לציון היום הזה, בעיקר במערב, ניתנה ב-1977, כשהאסיפה הכללית של האו"ם אימצה את ה-8 במרץ כיום הבינלאומי לזכויות נשים וגם כיום השלום הבינלאומי.

מאז, מוקדש מדי שנה יום האשה לנושא חשוב אחר. השנה הנושא שנבחר הוא: גישה שוויונית לחינוך, הכשרה, מדע וטכנולוגיה – כדרך לעבודה הוגנת עבור נשים.

מאה שנים אחרי, אפשר להסתכל אחורה ולברך על רשימת ההישגים העצומה, אך המאבק עדיין רחוק רחוק מלהסתיים – בעולם, וגם אצלנו. אלימות ורצח נשים כמעשה של שגרה; פער של עשרות אחוזים בין ממוצע השכר של גברים לזה של נשים; הדרת והשפלת נשים במרחב הציבורי; תופעות של סקסיזם דכאני ומגעיל, ועוד ועוד סיבות למחות, להתאחד ולדרוש שוויון וצדק.

בעינינו, אחת התופעות שבלטו במיוחד בשנה החולפת היה היחס – הספקני במקרה הטוב, מזעזע במקרה הרע – שלו זוכות נשים נפגעות תקיפה מינית. המתקפות על המתלוננות בפרשת קצב; העלבונות שספגה דוקטור אורלי אינס; ההתנכלות לאורטל בן דיין – כל אלה (ועוד רבות רבות שנעלמות מעיני התקשורת) שימשו תזכורת כואבת ליחס המפלה כלפיי נשים, שמושרש עמוק בתוך החברה שלנו.

ובפוליטיקה? נמשך ייצוג-החסר הקיצוני. רק 23 נשים (כ-20%) חברות בכנסת, רק שלוש נשים חברות בממשלה (10%). לקראת יום האשה הבינלאומי חוזר אמנם הריטואל הקבוע, במסגרתו חברות וחברי הכנסת מגישים הצעות חוק שנועדו לקדם את זכויות הנשים (כאן וכאן). אולם מרבית ההצעות הללו צפויות להיעלם כלעומת שבאו.

היום, ה-8 במרץ, יתקיימו בכל רחבי הארץ מגוון רחב ומרתק של אירועים לכבוד יום האשה הבינלאומי. הרשימה המלאה באתר פרויקט דמוקרטיה, כאן.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לשוויון,זכויות נשים

סגור לתגובות.