ההחלטות בפניהן עומדת מועצת מינהל מקרקעי ישראל – בכיה לדורות

מועצת מקרקעי ישראל תכריע בעוד ששה ימים הכרעות גורליות באשר למשאבי הקרקע של ישראל, למימוש צדק חלוקתי ולדמות הארץ. פורום הקרקעות מתריע בפני השר אולמרט ומנהל מינהל מקרקעי ישראל כי אישור הצעות ההחלטה יגרום לנזקים חמורים

פורום הקרקעות, המשותף לקשת הדמוקרטית המזרחית, האגודה לזכויות האזרח בישראל, עמותת במקום – מתכננים למען זכויות תכנון וארגון אדם, טבע ודין, פנה אתמול במכתב דחוף לשר אהוד אולמרט, יו"ר מועצת מקרקעי ישראל, ולמר יעקב אפרתי, מנהל מינהל מקרקעי ישראל. עו"ד סמדר בן נתן, המייצגת את הפורום, מתריעה, כי אם יאושרו הצעות ההחלטה, העומדות בפני מועצת מקרקעי ישראל, ייגרמו נזקים חמורים ובלתי הפיכים למשאב הקרקע במדינת ישראל, וכן ייגרם למדינה נזק כספי כבד בשל עלותן המופלגת. פורום הקרקעות מזהיר, כי הצעות ההחלטה, שמועצת מקרקעי ישראל אמורה לדון בהן בעוד ששה ימים (29.6.03), גובשו בלא שהיו בפני הממליצים נתונים אלמנטריים באשר להשלכות התכנוניות והתקציביות שלהן, וכי אופן קבלת ההחלטות נעדר כל שקיפות.

הפורום מבקש לדחות שלוש הצעות החלטה, הנוגעות להפשרת קרקע חקלאית ושינוי ייעודה:
א. המלצות ועדת נסים בעניין הוראות המעבר, שיחולו על העסקאות הכרוכות בשינוי ייעוד של קרקע חקלאית, אשר הוחל בביצוען לפני עתירתה לבג"ץ של הקשת הדמוקרטית המזרחית ואשר ביצוען נעצר בצו הביניים, שהוצא על ידי בג"צ בעתירה זו.
ב. הצעה בדבר פיצוי בגין קרקע חקלאית, שייעודה שונה למטרה אחרת (הצעה זו באה להחליף את החלטה 727, שבוטלה בפסיקת בג"ץ בעתירה דלעיל).
ג. הצעה בדבר קביעת הזכויות בחלקת מגורים, שעתידה לקבוע זכויות והטבות מרחיקות לכת לחוכרים בחלקת מגורים ביישובים חקלאיים. יש לציין, כי פורום הקרקעות תומך ברישום הבית הפרטי על שמו של החקלאי, ברוח העקרונות שנקבעו בחוק הדיור הציבורי, אך מתנגד להסדרים המוצעים, שמעניקים הטבות מופלגות בגין שינוי ייעודה של הקרקע.

הפורום מתריע, כי מדובר בהצעות, שאם תתקבלנה, הן עתידות להותיר השפעות מרחיקות לכת ואף בלתי הפיכות, הן בתחום הכלכלי והן בתחום התכנוני-סביבתי. ההשפעות בתחום הכלכלי מתבטאות בעיקר בפער בין המחיר הניתן למדינה עבור הקרקע, לפי הצעות ההחלטה העומדות על הפרק, ובין המחיר, שיכול היה להיות מושג בהעברת הזכויות בקרקע וזכויות הבניה והפיתוח, בתשלום, על פי מכרז. בעניין זה נטען במכתב, כי לא ייתכן שבימים אלה, שבהם מקוצץ ללא רחם כל סעיף וסעיף בתחומי הביטחון הסוציאלי, החינוך, ובתחומים רבים נוספים, תתקבלנה החלטות בעלות משמעות כלכלית מרחיקת לכת, מבלי שיהיה ידוע לגורמים המחליטים מהי עלות ההחלטות לקופת המדינה.

לפי עמדת פורום הקרקעות, מדובר בהצעות החלטה גורפות ומרחיקות לכת, שעלולות לרוקן מתוכן את פסיקת בג"ץ בעתירתה של הקשת הדמוקרטית המזרחית, פסיקה שהנחתה את הרשויות להבטיח צדק חלוקתי בהקצאת משאבי המדינה. החלטות אלה יפגעו במגמה להבטיח פיזור האוכלוסיה בשטח המדינה ויגרמו להגברת הפירבור והבניה צמודת הקרקע; זאת על אף, שמדיניותן של רשויות התכנון שואפת לחיזוק המרכזים העירוניים ולציפופם באמצעות בניה רוויה. ההחלטות העומדות על הפרק עלולות להביא לכיסוי המדינה בשלמת בטון ומלט, על חשבון רזרבות של שטחים פתוחים, וזאת בניגוד לתוכניות המתאר הארציות.

במכתב נאמר, כי כל ההשפעות הללו, הכלכליות והסביבתיות כאחת, לא זכו לבדיקה ראויה של גורמי התכנון וכי הנתונים הרלבנטיים כלל לא הובאו בפני הציבור. לפיכך, כל החלטה שתתקבל, ללא הערכה כלכלית ותכנונית שתתלווה אליה, תהיה משוללת ביסוס עובדתי ראוי, ומכאן בלתי סבירה ופסולה.

הפורום מבקש מהשר אולמרט וממנהל מינהל מקרקעי ישראל, כי בפני המועצה יובאו ההערכות, התחשיבים הכלכליים, חוות הדעת וריכוז העסקאות, שאליהן מתייחסות הוראות המעבר. עוד מוצע, כי בטרם קבלת ההחלטות יתקיים שימוע, בו יתאפשר לנציגי הציבור להגיב על הצעות ההחלטה, לאור השלכותיהן התכנוניות והכלכליות מרחיקות הלכת.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לדיור,הזכות לשוויון,זכויות חברתיות,עוד,תכנון, בניה וקרקעות

סגור לתגובות.