עו"ד הדס תגרי מהאגודה לזכויות האזרח פנתה בשם עמותת "חיואר", עמותת הורים לילדים ערבים בחיפה, למנכ"לית משרד החינוך, הגב` רונית תירוש, ולראש עיריית חיפה, מר עמרם מצנע, בדרישה לפעול בדחיפות להשלמת ההליכים הנדרשים לפתיחת בית ספר ערבי ממלכתי על אזורי בחיפה בשנת הלימודים הבאה. לחלופין דורשת עו"ד תגרי להשלים את ההליכים לפתיחת אגף ערבי נפרד במסגרת בית הספר הפתוח בחיפה.
עמותת "חיואר" לחינוך אלטרנטיבי, הפועלת מזה למעלה משנה למען הקמת בית ספר ממלכתי ערבי בחיפה, מייצגת הורים לכ- 240 ילדים בגילאי חינוך חובה עד כיתה ז`. רוב הילדים הללו לומדים כיום במערכת החינוך הפרטית בעיר, בה לומדים למעלה מ- 4000 תלמידים ערבים, המהווים כ- 64% מסך כל התלמידים הערבים בחיפה. זאת מאחר שמסגרות החינוך הממלכתיות הקיימות בחיפה אינן מסוגלות לתת פתרון לילדים אלה, הן מכיוון שאינן מסוגלות לקלוט כמות זאת של ילדים, והן מבחינת האיכות החינוכית של חלק מהמוסדות. על רקע מצב זה, התארגנה קבוצת ההורים שהקימה את עמותת "חיואר".
ראשית פנתה העמותה לעיריית חיפה בבקשה להקמת בית ספר ממלכתי ערבי חדש, על-אזורי ובעל ייחודיות חינוכית. מטרתו העיקרית של בית הספר היא לספק חינוך ממלכתי איכותי לילדים הערבים בחיפה, תוך מחויבות עמוקה למתן חינוך ממלכתי איכותי לכל ילד ערבי בחיפה, ותוך מעורבות של ההורים והקהילה בהקמת בית הספר והצלחתו. בשנה האחרונה פעלה עמותת "חיואר" מול נציגי העירייה ומשרד החינוך, בניסיון לקדם את הקמת בית הספר הממלכתי, בדרך של שיתוף פעולה והבנה. במסגרת שיתוף פעולה זה, הוקמה ועדת היגוי, בה חברים נציגים ממשרד החינוך, מעיריית חיפה ומעמותת "חיואר". הועדה בדקה את המצב הקיים בחינוך הערבי בחיפה, והמליצה על הקמת בית ספר ממלכתי ערבי בשנת הלימודים הקרובה, שיפתח שעריו לכל ילד ערבי, יהיה מבוסס על חינוך הומניסטי, ויבטיח רצף למידה מגיל גן חובה ועד סוף התיכון. עוד קבעה הועדה, כי עיריית חיפה תפתח את ההרשמה לבית הספר יחד עם ההרשמה לכל בתי הספר בעיר. כמו כן, אותר מבנה השייך לעירייה והוקצה להקמת בית הספר המתוכנן.
עו"ד תגרי מציינת, כי משרד החינוך הביע בתחילה הסתייגות מהכוונה להקמת בית הספר בשל הגדרתו כבית ספר ייחודי. אך לאחר שהוסברה העובדה כי כוונת בית הספר היא דווקא לשנות את המצב הקיים, בו רוב הילדים הערבים לומדים בחינוך הפרטי, ולהקים מסגרת חינוכית שתעודד הורים ערבים להעביר את ילדיהם לחינוך הממלכתי, הובעה גישה אוהדת יותר. בפגישותיהם עם נציגי משרד החינוך, הדגישו חברי העמותה כי בית הספר לא יהיה אליטיסטי וסלקטיבי, אלא יפעל למען הקהילה כולה. בעקבות זאת הבטיחה עיריית חיפה להירתם ולפעול מול משרד החינוך למען הקמת בית הספר והשגת האישורים, אך לאכזבת חברי העמותה, לא עשתה כך. על אף מאמציהם הבלתי נדלים של חברי "חיואר" לקדם העניין, הסתיימה בימים אלה ההרשמה לבתי הספר לשנה הבאה, מבלי שניתנה כל התחייבות לפתיחת בית הספר במועד.
עו"ד תגרי מציינת עוד, כי במהלך העבודה המשותפת עם עיריית חיפה הועלתה האפשרות, כי בשנת הלימודים הקרובה ייפתח בית הספר כאגף ערבי נפרד תחת המסגרת של בית הספר הפתוח בחיפה, לו יותאמו תכנים מתאימים לילדים הערבים. זאת, תוך יצירת תכנים וביצוע פרוייקטים משותפים. גם באפשרות זו, המהווה אלטרנטיבה להקמתו של בית ספר ערבי-ממלכתי נפרד, תמכו כל הצדדים המעורבים.
בפנייה מציינת עו"ד תגרי, כי האחריות למתן חינוך ממלכתי לכל ילד המעוניין בכך, מוטלת ע"פ החוק על משרד החינוך ועל הרשות המקומית במשותף. עו"ד תגרי מדגישה, כי המצב הקיים בחיפה, שאינו מאפשר לרוב הילדים הערבים ללמוד במסגרת החינוך הממלכתי, הוא ביטוי לכישלונה של המדינה למלא את חובותיה החוקיות ולממש את זכותם של האזרחים הערבים לחינוך ממלכתי איכותי לילדיהם. כתוצאה מכך, נאלצים ההורים לממן מכיסם מסגרות חינוך פרטיות ויקרות, שאינן כפופות לסטנדרטים המקובלים בחינוך הממלכתי, אותו הם זכאים לקבל מהמדינה. מצב זה מהווה פגיעה בזכותם של הילדים הערבים לחינוך, וכן בזכותם לשוויון.
עו"ד תגרי מציינת, כי משרד החינוך והרשות המקומית היו צריכים לפעול מיוזמתם, תוך שיתוף הקהילה, לפתיחת מוסדות חינוך ממלכתיים ערבים ועידוד ההורים הערביים להעביר את ילדיהם למערכת הממלכתית. ולכן לפחות, עליהם להיענות להצעה ולדרישת חברי עמותת "חיואר".